Pöytyäläisten myssymummojen särmikkäillä pipoilla uskomattomat markkinat: ”Todella kiinnostavaa maailmassa, jossa kaikki on ’made in China’”

8:11img
Miksi suomalaiset myssyt menestyvät maailmalla? Mistä idea yritykseen syntyi? Katso keskustelua videolta.
Julkaistu 05.02.2019 15:16

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Huomenta Suomessa keskusteltiin tiistaina suomalaisen myssy-yrityksen maailmanvalloituksesta. Myssyfarmin toimitusjohtaja Anna Rauhansuu kertoo, miksi suomalaiset, käsityönä tehdyt myssyt myyvät maailmalla, katso koko keskustelu videolta yltä!

Pöytyäläinen päähineitä valmistava Myssyfarmi on niittänyt viime vuosien aikana mainetta maailmalla. Kaikki myssyt neulovat varsinaissuomalaiset "myssymummot" luomuvillasta.

Yrityksen takana ovat maatilanomistajat Janne ja Anna Rauhansuu, joista jälkimmäinen oli kertomassa yrityksen menestyksestä Huomenta Suomessa.

Pöytyäläisille myssyille on ollut nimittäin kysyntää muun muassa Japanissa ja Etelä-Koreassa saakka. Suosiota on niitetty myös Keski-Euroopassa, esimerkiksi Saksassa ja Sveitsissä.

LUE MYÖS: Pöytyältä kansainväliseksi kaunottareksi – näin suomalaishiihtäjän mallikuvat päätyivät ulkomaisiin muotilehtiin

Mutta miten mummojen kutomista myssyistä, joita myydään noin 65–120 euron hintaan, on tullut suosikkituote, jota havitellaan ulkomailta asti?

– Nämä ovat ne markkinat, joita olemme lähteneet tavoittelemaan, mutta ne ovat myös markkinoita, joissa suomalaisuutta arvostetaan. Suomalaisuus on jo itsearvoisesti kiinnostavaa, että jokin on tehty Suomessa.  Meillä on se etulyöntiasema, että meidän raaka-aine ja koko tuotanto on Suomessa, ja tämä on todella kiinnostavaa maailmassa, jossa kaikki on "made in China", Anna Rauhansuu sanoo.

– Käsintehty myssy on paljon särmikkäämmän näköinen kuin koneella tehty, hän kuvaa.

"Eläkeläisille mielekästä työtä ja tekemistä"

Anneli Aho on yksi Myssyfarmin 30 myssymummosta. Kahdeksan vuotta yrityksen palveluksessa työskennellyt Aho arvioi, että hän neuloo noin 300 myssyä vuodessa. Uran aikana onkin tullut neulottua arviolta pari tuhatta myssyjä.

– Haluamme antaa eläkeläisille mielekästä työtä ja tekemistä. Ikärajaa ei ole, mutta eläkeläinen täytyy olla, Rauhansuu selittää.

Rauhansuu itse suunnittelee myssymallit, ja antaa mummoille langat ja ohjeet, joiden mukaan uusia myssyjä kudotaan.

– Toisinaan mummot ottavat vähän omia vapauksia ja tulevat sieltä jonkun uuden jutun kanssa, että "kato mitä mä tein". Voi käydä niin, että ne päätyvät lopulta mallistoon ja tuotantoon, Rauhansuu naurahtaa.

Miten Myssyfarmi sai alkunsa? Millaiset myssyt myyvät? Millaista myssyjen neulominen on Annelille? Katso keskustelua videolta yltä!

LUE MYÖS: "Minulta usein kysytään, jääkö niistä tikkuja" – ennakkoluuloja herättänyt suomalainen puudildo lähtee maailmanvalloitukseen

Tuoreimmat aiheesta

Suomalainen design