Valitsijayhdistysten ehdokkaat aiheuttavat työtä niin kannattajakorttien kerääjille kuin niiden tarkastajille.
Helsingin vaalipiirilautakunnan toimiston pöydillä lepää useita laatikoita Paavo Väyrysen kuvilla varustettuja muovilaatikoita. Laatikoissa on Väyrysen kannattajayhdistyksen kuukausien työ, noin 27 000 kannattajakorttia.
Väyrynen, samoin kuin istuva presidentti Sauli Niinistö ovat tulevissa presidentinvaaleissa valitsijayhdistyksen ehdokkaina. Edellisen kerran vastaavassa tilanteessa, jossa oli useampi valitsijayhdistyksen ehdokas, oltiin vuoden 1994 presidentinvaaleissa.
Jotta valitsijayhdistys voidaan perustaa, tarvitaan ensin vähintään 20 000 kannattajakorttia, jotka on kansalaisilta kerättävä turuilta ja toreilta.
Väyrysen valitsijayhdistys luovutti kannattajakorttinsa maanantaina. Niinistön kannattajakortit, yli 156 000 kappaletta, oli luovutettu ja tarkistettu jo aiemmin.
Vaikka kannattajayhdistysten varsinainen keruutoiminta loppuu, kun kortit on toimitettu, alkaa vaalipiirilautakunnassa urakka, jossa paiskitaan täyttä työpäivää. Vaalipiirilautakunnan tehtävänä on nimittäin tarkistaa käsin vaadittavat 20 000 kannattajakorttia.
– Seuraavaksi ryhdymme tarkastamaan, että meille luovutetut kortit ovat oikein täytetty ja että henkilöiden takana on oikeita ihmisiä. Se tarkoittaa noin kymmenen ihmisen työtä, kertoo Helsingin vaalipiirilautakunnan sihteeri Heikki Liljeroos.
Puolentoista viikon laskentaurakka
Liljeroosin mukaan Väyrysen kortteja lasketaan noin 1,5 viikkoa. Valmista pitäisi olla viimeistään maanantaiaamuna klo 9, jolloin on vaalipiirilautakunnan kokous.
Kaikkia ehdokkaan kannattajakortteja ei suinkaan lasketa, vaan homma lopetetaan, kun 20 000 korttia on saatu vahvistettua.
Kannattajakortteja laskevat henkilöt ovat vaalipiirilautakunnalla töissä sivutoimisesti. He ovat pääosin lautakunnalle tuttuja henkilöitä, jotka saattavat olla esimerkiksi opiskelijoita, eläkeläisiä tai työssäkäyviä.
– Osa tekee hommaa iltaisin, mutta jotkut ovat ottaneet lomaa tullakseen laskemaan kannattajakortteja. Kyseessä on eräänlainen urakkatyö, Liljeroos kertoo.
Liljeroosin mukaan kortteja joudutaan joskus mitätöimään, jos kannattajakorteista löytyvät tiedot jäävät puutteelliseksi tai laskija ei pysty saamaan kortin tekstistä selvää.
– Joskus on käynyt niinkin, että kortin takana ei olekaan oikea ihminen, mutta mitään äänestyslippuihin kirjoitettuja Aku Ankan kaltaisia nimiä näistä ei löydy. Valitsijayhdistyksen jäsenet huolehtivat siitä, että tällaisia kortteja ei meille toimiteta, Liljeroos kertoo.
Järjestelmää voi huijata
Oikeusministeriö on vahvistanut korteille tietyt vaatimukset, joiden mukaan kortin tulee olla tietyn kokoinen ja sen tulee sisältää vaadittavat tiedot. Kannatuskortista tulee löytyä nimi, osoite, allekirjoitus, ehdokkaan nimi sekä vaaliasiamiehen nimi.
Lain mukaan kannattajakortin voi allekirjoittaa vain yhden ehdokkaan puolesta. Heikki Liljeroos kertoo, että kannattajakorttien allekirjoittaneiden varmistus tapahtuu käsin väestörekisterijärjestelmästä tai äänioikeusrekisteristä tarkistamalla.
Käytössä ei vielä toistaiseksi ole sähköistä järjestelmää, joten käytännössä kannattajakorttien valvonta perustuu muistinvaraisuuteen.
– Käytännössä kahden kortin allekirjoittanut voisi paljastua siten, että tarkastaja sattuu huomaamaan nimen esiintyneen jo kertaalleen, mutta käytännössä se on melkein mahdotonta.
Mikäli tulevaisuudessa vaalipiirilautakunta siirtyisi sähköiseen järjestelmään, päällekkäisyyksiä pystyttäisiin valvomaan paremmin.
– Me myös luotamme siihen, että ihmiset eivät allekirjoittaisi kannattajakortteja kahteen eri valitsijayhdistykseen.
Jos henkilö olisi allekirjoittanut kahden eri ehdokkaan kannattajakortit, nämä hylättäisiin. Liljeroosin mukaan molemmat ehdokkaat keräsivät kuitenkin niin paljon kannattajakortteja, että niin suurta määrää päällekkäisyyksiä tuskin tulisi, että se estäisi valitsijayhdistyksen perustamisen.
– Jos nyt kävisikin niin, että hyväksyttäjä kannattajakortteja ei olisi riittävästi, niin aikaa olisi toimia vielä muutama päivä, sillä varsinainen ehdokasluettelo vahvistetaan 21. joulukuuta. Jos tällainen tilanne olisi, ottaisimme yhteyttä vaaliasianmiehiin ja ilmoitamme, mitä puutteita kenties on ja pyydämme täydennystä, Liljeroos sanoo.