Presidentinvaalien toinen kierros pyörähtää nopeasti liikkeelle. Vaalien kakkoskierroksen ennakkoäänestys alkaa jo keskiviikkona.
Helsingin vaalipiirilautakunta laatii toista kierrosta varten uuden ehdokasluettelon, mutta ehdokkaiden äänestysnumerot pysyvät samana kuin ensimmäisellä kierroksella. Mukana ovat kaksi eniten ääniä ensimmäisellä kierroksella saanutta ehdokasta.
Ennakkoäänestys kestää tuttuun tapaan viikon ja päättyy ensi viikon tiistaina.
Lue myös: Stubb ja Haavisto toiselle kierrokselle – näin vaali-ilta eteni
Toisessa vaalissa käytetään samaa äänioikeusrekisteriä kuin ensimmäisessä vaalissa, eli äänioikeutettuja ovat kaikki Suomen kansalaiset, jotka olivat täyttäneet 18 vuotta viimeistään ensimmäisenä vaalipäivänä. Tuon jälkeen täysi-ikäiseksi tulleet eivät siis pääse vielä äänestämään toiselle kierrokselle presidentistä.
Näin presidentinvaalien toisen kierroksen äänestys etenee– Helsingin vaalipiirilautakunta laatii toista kierrosta varten uuden ehdokasluettelon. Ehdokkaiden äänestysnumerot pysyvät ennallaan. – Ilmoittautuminen toisen kierroksen kotiäänestykseen päättyy tiistaina 30. tammikuuta kello 16. Kotona voi äänestää ennakkoon, jos äänestäjän liikkumis- ja toimintakyky on rajoittunut niin, ettei hän pääse ilman kohtuuttomia vaikeuksia ennakkoäänestyspaikalle tai vaalipäivänä omalle äänestyspaikalleen. – Kotimaan ennakkoäänestys on käynnissä keskiviikosta 31. tammikuuta tiistaihin 6. helmikuuta. Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa. – Ulkomaan ennakkoäänestys on käynnissä keskiviikosta 31. tammikuuta lauantaihin 3. helmikuuta. – Varsinainen toisen kierroksen vaalipäivä on sunnuntai 11. helmikuuta. Vaalipäivänä äänioikeutetut voivat äänestää omalla äänestyspaikallaan aamuyhdeksästä iltakahdeksaan. – Toisen kierroksen tulos vahvistetaan keskiviikkona 14. helmikuuta. (Lähde: STT) |
Juhlallinen vakuutus aloittaa kauden
Varsinainen vaalipäivä on ensi viikon sunnuntaina 11. helmikuuta, ja vaalien tulos vahvistetaan kolmen päivän kuluttua keskiviikkona 14. helmikuuta.
Uuden presidentin kuusivuotinen virkakausi alkaa perjantaina 1. maaliskuuta. Hän antaa tuolloin eduskunnassa juhlallisen vakuutuksen, jossa hän lupaa noudattaa tasavallan valtiosääntöä ja lakeja sekä kaikin voimin edistää Suomen kansan menestystä.
Uuden presidentin juhlallisen vakuutuksen myötä presidentti Sauli Niinistön 12 vuotta jatkunut presidenttikausi päättyy.