Presidentti Biden: Koronapandemia on ohitse Yhdysvalloissa

Joe Biden AOP
Koronapandemia on Joe Bidenin mukaan ohitse Yhdysvalloissa, vaikka sen kanssa on edelleen ongelmia./All Over Press
Julkaistu 19.09.2022 05:33(Päivitetty 19.09.2022 07:51)

MTV UUTISET – STT

Hän huomauttaa yhdysvaltalaiskanavan haastattelussa esimerkiksi, etteivät ihmiset enää juurikaan käytä kasvomaskeja.

Koronapandemia on ohitse Yhdysvalloissa, arvioi presidentti Joe Biden uutiskanava CBS:n 60 Minutes -ohjelman sunnuntaina Yhdysvalloissa julkaistussa haastattelussa.

Hän myöntää koronan olevan vielä ongelma, jonka kanssa tehdään edelleen paljon työtä, mutta pandemia on hänen mielestään kuitenkin ohi.

Hän huomauttaa esimerkiksi, etteivät ihmiset enää juurikaan käytä kasvomaskeja. Hänen mielestään ihmiset vaikuttavat olevan varsin hyvässä kunnossa, ja asiat tuntuvat muuttuvan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan koronan tuhot ovat vähentyneet Bidenin presidenttikauden alkuajoista, jolloin yli 3  000 yhdysvaltalaista kuoli päivässä. Sittemmin tilannetta ovat parantaneet parempi hoito, lääkkeet ja rokotteet.

Tästä huolimatta Yhdysvalloissa raportoidaan edelleen keskimäärin liki 400 koronakuolemaa, selviää Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n seurannasta.

Presidentti on Reutersin mukaan myös pyytänyt maan kongressilta 22,4 miljardin dollarin lisärahoitusta, jotta voitaisiin valmistautua mahdolliseen tartuntapiikkiin, joka voisi ilmetä syksyn aikana.

Biden jatkokauden hakemisesta: "nähtäväksi jää"

Bidenilta kysyttiin ohjelman haastattelussa myös muun muassa hänen omista jatkoaikeistaan. Hän on aiemmin sanonut hakevansa jatkokautta, mutta haastattelussa hän onnistuu kylvämään epävarmuutta aiheen ylle.

Bidenin mukaan nähtäväksi jää asettuuko hän ehdolle vuoden 2024 vaaleissa, vaikka hän myöntää, että tämä on ollut hänen aikeenaan.

CNN:n mukaan marraskuussa 80 vuotta täyttävä Biden arvioi olevan liian aikaista tehdä päätöstä siitä, lähteekö hän jälleen presidenttikisaan.

Maaliskuussa 2021 Bidenin vastaus oli CNN:n mukaan selkeämpi. Tuolloin hän sanoi suoraan, että hänen suunnitelmanaan on asettua ehdolle vaaleissa.

Presidentti kuvaili edeltäjänsä toimia edesvastuuttomiksi

Presidentti sivusi haastattelussa myös edeltäjänsä Donald Trumpin Mar-a-Lagon kartanosta takavarikoituja asiakirjoja, kertovat ainakin yhdysvaltalaiset Hill ja Politico.

Bidenin mukaan häntä ei ole briiffattu kartanosta löydettyjen arkaluonteiseksi kuvailtujen asiakirjojen osalta. Hän on omien sanojensa mukaan pyrkinyt pitämään itsensä erossa tutkinnasta. Hän sanoo, ettei ole kysellyt asiakirjojen perään, sillä ei halua joutua keskelle pohdintaa siitä tulisiko oikeusministeriön ryhtyä joihinkin toimiin vai ei.

Biden myös sanoi, ettei hänelle ollut annettu ratsiasta mitään ennakkoilmoitusta.

Häneltä kuitenkin kysyttiin, mitä hän ajatteli nähdessään oikeusministeriön julkaiseman kuva, jossa Mar-a-Lagon lattiamatoille on levitettynä asiakirjoja, jotka on merkitty salassa pidettäviksi.

– Miten se voisi ikinä tapahtua. Miten kukaan voisi olla niin edesvastuuton, Biden vastasi.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI teki kotietsinnän Trumpin Floridassa sijaitsevaan kartanoon elokuun alussa. Etsintä liittyi asiakirjoihin, jotka Trump oli vienyt mukanaan jätettyään Valkoisen talon reilusti yli vuosi sitten.

Biden: Yhdysvaltain joukot puolustaisivat Taiwania

Biden päätyi ottamaan haastattelussa kantaa myös Taiwanin tilanteeseen. Hänen mukaansa Yhdysvaltain joukot puolustaisivat Taiwania Kiinan hyökkäystä vastaan.

Häneltä kysyttiin haastattelussa asiasta suoraan ja hän vastasi maansa näin tekevän, jos hyökkäys olisi "ennenkuulumaton".

Biden näytti jo toukokuussa rikkovan Yhdysvaltain vuosikymmeniä kestäneen linjan sanomalla, että Yhdysvallat puolustaisi Taiwania sotilaallisesti, jos sitä vastaan hyökättäisiin. Myöhemmin Bidenin hallinnon ulkoministeri Antony Blinken korosti puheessaan sitä, ettei Yhdysvaltain politiikka Taiwanin suhteen ole muuttunut.

Yhdysvaltain ja Kiinan välit ovat olleet viime aikoina kiristyneet erityisesti Taiwanin vuoksi. Kiina pitää Taiwania omana provinssinaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Kiinan reaktio on ollut raivoisa aina, kun Biden on nostanut esiin mahdollisuuden, että yhdysvaltalaisjoukot lähtisivät puolustamaan Taiwania.

Senaatissa suunniteltu myös suorempaa tukea saarelle

Jännitteet alueella ovat pysyneet korkeina Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin vierailtua saarella elokuun alussa. Pelosin vierailu aiheutti kriisin maiden välille, ja vastatoimena Kiina katkaisi yhteistyön Yhdysvaltojen kanssa esimerkiksi ilmastoasioissa.

Yhdysvallat on myynyt Taiwanille aseita jo vuosikymmenien ajan, mutta Yhdysvaltain senaatin ulkosuhteiden komitea antoi aiemmin viikolla hyväksyntänsä laille, jonka myötä voitaisiin ohjata Taiwanille merkittävä määrä suoraa sotilasapua.

Suoran avun lisäksi komitean hyväksymässä lakipakettiin on leivottu mukaan muun muassa Kiinalle suunnattuja pakotteita. Näitä voitaisiin ottaa käyttöön, jos Kiina yrittäisi vallata Taiwanin voimakeinoin.

Paketti jäi odottamaan vielä senaatin ja edustajainhuoneen hyväksyntää sekä presidentin puumerkkiä.

Juttua päivitetty klo 7.50: Täydennetty kauttaaltaan muun muassa tiedoilla Yhdysvaltain koronatilanteesta, Taiwan-taustoituksella ja Bidenin kommenteilla liittyen Trumpin kotietsintään. 

Lue myös: Biden varoittaa Putinia taktisten ydinaseiden käytöstä: "Älä"

Tuoreimmat aiheesta

Joe Biden