Presidentti Niinistö huolissaan rasismin ja antisemitismin noususta – Turun synagoga sotkettiin holokaustin muistopäivänä verenpunaisella

2:55img
MTV Uutiset kertoi holokaustia muistelusta Jerusalemissa viime viikolla. Paikalla oli lukuisien valtioiden johtajia, muun muassa Sauli Niinistö.
Julkaistu 27.01.2020 16:57

MTV UUTISET – STT

Presidentti Sauli Niinistö kuvailee Turun viimeöistä juutalaisen seurakunnan synagogan töhrimistä hyvin huolestuttavaksi.

Turun juutalaisen seurakunnan synagogaa on sotkettu punaisella maalilla. Turun synagogan töhriminen ajoittuu holokaustin muistopäivälle.

–  Todellakin näyttää näin Turussa käyneen -- se on hyvin huolestuttavaa. Meillä on oikeuslaitoksessa käsitelty asiaa, ja minunkin on tarkoitus asiasta vielä puhua, presidentti vastasi kysymykseen siitä, pitäisikö julkisen vallan kitkeä antisemitismin leviämistä tiukemmin.

AOP Turun synagoga 55704584

Synagogan seinät oli sotkettu punaisella maalilla.

Niinistö tapasi toimittajia Puolassa Auschwitzin keskitysleirin vapautuksen muistojuhlan yhteydessä.

Presidentin mukaan kyse on laajemmasta rasismista. Niin rasismin kuin antisemitismin kasvu Suomessa ja maailmalla on huolestuttavaa.

–  Jos palataan 1930-luvulle, niin minua askarruttaa valtavasti, miten tavallisista ihmisistä tulee julmia tappajia. Se prosessi, miten ihmismieli voi kääntyä näin, on äärimmäisen tärkeä tunnistaa, koskien myös nykyaikaa, presidentti sanoi.

Niinistö: Suomen osuus holokaustissa perin pohjin tutkittu

Niinistö kommentoi myös sitä, onko Suomi onnistunut selvittämään tarpeeksi suomalaisten mahdollista osuutta holokaustissa, kuten juutalaisten pakolaisten käännyttämistä tai suomalaisten SS-miesten mahdollisia toimia.

–  Tuosta viimeksi mainitusta on tehty tutkimus ja laajennettu tutkimus. Ainakin tuo (holokaustia tutkiva) Simon Wiesenthal -keskus, joka tuossa alun perin lähestyi, on ollut tyytyväinen siihen, että Suomi selvittää perin pohjin osuuttaan.

–  Kun olin Jerusalemissa holokaustifoorumissa, tuli mieleen, että Suomi on suhteellisen vähäisissä määrin ollut holokaustissa jollain tapaa mukana, ja ne (tapaukset) on kyllä perin pohjin tutkittu, presidentti sanoi.

Auschwitzin vapauttamisen muistotilaisuuteen osallistuu valtioiden ja hallitusten johtajia yli 20 maasta. Tilaisuudessa kunniavieraina on noin 200 Auschwitzin keskitys- ja tuhoamisleiriltä selviytynyttä.

Vierailun aikana Niinistö tapaa lisäksi Puolan presidentin Andrzej Dudan kahdenvälisesti. 

Seurakunta: Synagogaan ei oltu päästy sisälle

Juutalaisen seurakunnan hallintoneuvoston puheenjohtaja Harry Serlo vahvistaa, että rakennuksen ulkoseiniä ja ovia on töhritty. Hänen käsityksensä mukaan rakennuksen sisälle ei ole päästy.

Rikosilmoitus on tarkoitus tehdä, lomamatkalta tavoitettu Serlo sanoo.

Asiasta kirjoittivat aikaisemmin Åbo underrättelser ja Yle.

Turun synagoga valmistui vuonna 1912, ja se on toinen Suomen kahdesta synagogasta. Toinen sijaitsee Helsingissä.

Myös kirkon seiniä sotkettu

Pari eri uskonnollista rakennusta on joutunut ilkivallan kohteeksi Turussa tammikuun aikana. Turun katolisen kirkon seiniin on jo kahteen otteeseen spraymaalattu syyllistäviä kirjoituksia.

Katolisen kirkon seinään ilmestyi tekstiä ensimmäisen kerran 17. ja 18. tammikuuta välisenä yönä. Seuraava hyökkäys tehtiin vajaa viikkoa myöhemmin 23. ja 24. tammikuuta välisenä yönä.

–  Viime kerralla kirjoitettiin "Stop hiding pedos" eli tarkoittaako se sitten "Lopettakaa pedofiilien piilottelu"? Se oli metrin mittainen kirjoitus, jossa oli käytetty punaista ja mustaa väriä. Toinen teksti oli "liar", rikosylikomisario Jari Riiali Lounais-Suomen poliisista kertoo.

Poliisi on käynyt suorittamassa teknisen tutkinnan, mutta tekijöitä ei vielä ole tiedossa.

Riiali korostaa, ettei tässä vaiheessa voi sanoa liittyvätkö synagogaan ja katoliseen kirkkoon kohdistunut ilkivalta toisiinsa.

Tuoreimmat aiheesta

Sauli Niinistö