Auschwitzin vapautuksesta 80 vuotta – "Yksikään suomalainen SS-mies ei joutunut vastuuseen"

11:06imgAuschwitzin vapautuksesta 80 vuotta – juutalaisviha ja Israelin toimet huolestuttavat.
Julkaistu 27.01.2025 06:01(Päivitetty 27.01.2025 08:48)
Toimittajan kuva

Anna Egutkina

anna.egutkina@mtv.fi

STT

Auschwitz-Birkenaun keskitys- ja tuhoamisleirin vapautuksesta tulee tänään kuluneeksi 80 vuotta. Samalla vietetään holokaustin uhrien muistopäivää.

Suomi taisteli Saksan rinnalla toisessa maailmansodassa. Kirkkohistorian dosentti André Swanström Åbo Akademista kertoi tänään Huomenta Suomessa, minkälaisiin tilanteisiin Suomessa jouduttiin, kun aseveljenä oli Saksa.

– Suomessa suuri yleisö ei ollut kovin tietoinen siitä, mitä Saksassa tapahtui, mutta esimerkiksi juutalaisyhteisön piirissä asioista tiedettiin hyvinkin paljon ja toisaalta valtion johto sekä tiedusteluviranomaiset olivat kartalla (keskitysleireistä), Swanström kertoi. 

Hyvin paljon asiakirjoja on hävitetty ja olennaista tiedustelutietoa on tuhottu jälkikäteen, mutta dosentin mukaan tiedetään ainakin se, että suomalaisia SS-miehiä osallistui holokaustin toteuttamiseen.

– Yksikään suomalainen SS-mies ei joutunut edesvastuuseen teoistaan, Swanström sanoi.

Swanströmin mukaan jälkikäteen on haluttu antaa turhan kaunis kuva siitä, miten Suomi on juutalaisia kohdellut.

Stubb muistotilaisuudessa

Puolassa Oswiecimin kaupungin liepeillä sijainnut leiri toimii nykyisin museona. Siellä järjestetään tänään muistotilaisuus, johon on kutsuttu kaikki elossa olevat leiriltä selviytyneet ihmiset.

Tilaisuuteen osallistuu myös useita valtionjohtajia ja hallitusten edustajia. Suomesta paikalla ovat presidentti Alexander Stubb, hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubb ja opetusministeri Anders Adlercreutz (r.).

Natsien arvioidaan surmanneen Auschwitzissa viidessä vuodessa noin 1,1 miljoonaa ihmistä. Uhreista noin miljoona oli juutalaisia ja yli 100  000 natsi-Saksassa muista syistä vainottuja ihmisiä sekä sotavankeja.

Kun Neuvostoliiton joukot lähestyivät Auschwitzia tammikuussa 1945, joukkomurhaa peittelemään pyrkinyt natsi-Saksa pakotti noin 60 000 vankia kävelemään länteen niin sanotuilla "kuolemanmarsseilla", jotka koituivat tuhansien vankien kuolemaksi.

Kun puna-armeijan sotilaat vapauttivat leirin 27. tammikuuta 1945, siellä oli noin 7 000 eloonjäänyttä.

Lue myös: Erikoisartikkeli: Puolalaismiehen uskomaton tarina Auschwitzissa – kokosi leirissä salaisen armeijan

Venäjä ei paikalla

Venäjän edustajia muistotilaisuudessa ei nähdä. Syynä on maan Ukrainassa käymä hyökkäyssota.

– Muistamme uhreja, mutta juhlimme siellä myös vapautta, sanoi Auschwitz-museon johtaja Piotr Cywinski lausunnossaan viime syksynä.

– On vaikea kuvitella paikalle Venäjää, sillä se ei selvästikään ymmärrä vapauden arvoa.

Puolan hallitus ilmoitti aiemmin, että se takaisi Israelin pääministerille Benjamin Netanjahulle vapauden osallistua muistopäivän juhlallisuuksiin huolimatta tähän kohdistuvasta Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) antamasta pidätysmääräyksestä. 

Puolan presidentin Andrzej Dudan avustajan mukaan presidentti oli vaatinut hallitukselta, että Netanjahua ei pidätettäisi, jos tämä päättäisi osallistua.

Netanjahu ei ole kuitenkaan saapumassa tilaisuuteen, vaan Israelia edustaa opetusministeri Yoav Kisch.

ICC:n pidätysmääräykset Netanjahusta ja Israelin entisestä puolustusministeristä Yoav Gallantista on annettu epäillyistä rikoksista ihmisyyttä vastaan sekä sotarikoksista, joiden epäillään tapahtuneen Gazan sodan aikana.

Tuoreimmat aiheesta

Puola