Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimeää Ukrainan kriisin presidenttikautensa vaikeimmaksi paikaksi. Niinistö puhuu nyt puolivälissä olevasta presidenttikaudestaan Iltalehden haastattelussa.
Eilen Puolasta valtiovierailultaan palannut Niinistö kokoaa lehden haastattelussa yhteen mielenkiintoisimpia tapahtumia kautensa varrelta. Niinistö on profiloitunut aktiivisena ulkopolitiikan johtajana, joka hoitaa aktiivisesti suhteita ulkovaltoihin.
Niinistö katsoo, että kauteen on tähän mennessä mahtunut sekä hauskoja hetkiä että tiukkoja paikkoja.
– Ikävintä ja surullisinta on ehdottomasti ollut Ukrainan kriisi ja sen seuraamukset, toteaa Niinistö Iltalehden haastattelussa.
Nato-ovi pidettävä avoinna
Niinistö puhuu myös yleisesti Suomen ulkopolitiikasta ja sotilasliitto Natosta. Niinistö pitää virheenä sitä, että edelliseen hallitusohjelmaan kirjattiin Nato-jäsenyyden hakukielto. Hän toteaa, että jatkossa Nato-mahdollisuutta ei ole syytä sulkea. Asiasta on hänen mukaansa myös yksimielisyys puoluejohtajien kanssa.
Tasavallan presidentti puhuu lehden haastattelussa myös Venäjästä ja tulevista eduskuntavaaleista. Venäjää hän ei suoranaisena uhkana Suomelle, mutta sen toimet esimerkiksi Ukrainassa hän tuomitsee jyrkästi.
– Tuomitsemme hyvin selvin sanoin, jos Venäjä menettelee niin kuin se on menetellyt Ukrainassa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että me unohtaisimme, että olemme ikuisia naapureita.
Niinistö korostaa, että hyvät Venäjä-suhteet muodostavat tärkeän pilarin Suomen turvallisuudessa - omaa puolustusta unohtamatta.
– Ja se on ainakin puolustusvoimien osalta nyt vahvistumassa, jos eduskuntaryhmiä kuuntelee, sanoo Niinistö viitaten eduskunnan valmiuteen nostaa puolustusmäärärahoja.
Suomen sopeuttamistarpeeseen talousmiehenä tunnettu Niinistö ei ota haastattelussa kantaa. Hän tyytyy toteamaan, että luvut ovat lukuja ja loput matematiikkaa.
Asennepuolella petraamista
Niinistö peräänkuuluttaa suomalaisten asennetta työhön ja poliitikkojen asennetta valtion asioiden hoitamiseen.
– Omistautuminen on inhimillinen ominaisuus. Se on omistautumista asialleen, eikä se tarkoita sitä, että olisi uhraamassa kaikkensa töittensä eteen. Mutta minusta tuntuu, että asennepuolella voi olla tässä paljon tehtävää. Ja tarkoitan myös valtion johtamista. Omistautuminen on valtion johtamisen keskeinen elementti, että ottaa sen omaksensa, toteaa Niinistö.