Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo Ylen haastattelussa seuranneensa huolestuneena Valko-Venäjän toimintaa rajoillaan. Hän sanoo olevansa erityisen huolissaan siitä, että Valko-Venäjän kautta suuntaavat siirtolaiset olisivat suuntaamassa Puolan ja Baltian läpi Suomeen.
Tuhansia lähinnä Lähi-idästä kotoisin olevia siirtolaisia on pyrkinyt viime viikkoina Valko-Venäjän rajojen yli Puolaan, Latviaan ja Liettuaan.
– Kyllä se pahalta näyttää. Erityisesti se, että Valko-Venäjä on työntämässä ihmisiä rajan yli kiihtyvällä tahdilla, Sauli Niinistö toteaa Ylen haastattelussa.
Niinistö keskusteli alkuviikosta Puolan presidentin Andrzej Dudan kanssa tilanteesta. Presidentit miettivät erityisesti kysymystä siitä, miksi Valko-Venäjä kohdistaa painetta juuri Puolaan.
– Ennakkoon tiedossa oli se, että Puola laittaa voimakkaasti kampoihin. Herää ajatus siitä, että haetaanko suorastaan konfliktia rajalle, vai haetaanko kiilaa Euroopan unionin sisälle, Niinistö sanoo.
Lue myös: Vladimir Putin: EU:n aloitettava keskustelut Valko-Venäjän kanssa – myös Angela Merkel toivoo nopeita päätöksiä kriisin ratkaisemiseksi
Palaako vuoden 2015 tilanne?
Valko-Venäjän toimintaa on verrattu julkisessa keskustelussa vuoden 2015 tilanteeseen, jolloin Eurooppaan tuli yli miljoona siirtolaista. Suomi vastaanotti kaikkiaan yli 32 000 turvapaikanhakijaa.
Niinistön mielestä tilanne on nyt toinen.
– Meillä näytti vuonna 2015, että sieltä tulee väkeä omatahtoisesti. Nyt on selvemmin Valko-Venäjällä virallista ohjausta.
Niinistö toivoo, että Suomen itärajalla ei törmätä vastaavaan.
– Se tietysti aiheuttaa huolta, että ihmiset mielellään suuntaisivat Puolan ja Baltian läpi Suomeen, Niinistö toteaa.
Lue myös: Valko-Venäjän rajanaapurit varoittavat: Kriisi voi johtaa sotatoimiin
Niinistö arvioi Ylelle lisäksi, että Suomen nykyinen valmiuslaki on uudistamisen tarpeessa. Hän sanoo ottaneensa asian esille usean hallituksen kanssa.
– Olen muutamaan kertaan uudenvuodenpuheessa todennut, että nykymaailmassa ei ole oikein mahdollista toimia kovin löysällä lainsäädännöllä verrattuna verrokkeihin esimerkiksi Pohjoismaihin. Ruotsissa tämä selvästi näkyy, ja siellä lainsäädäntö kovenee kaikilta osin. Tanskassa ollaan kovin, kovin pitkällä. Me erotumme pohjoismaisista kumppaneista.
Lue myös: Suomeen saapunut Valko-Venäjän kautta 30 ihmistä – Rajavartiolaitos: "Tilanne on vakaa"
2:15