Rajavartiolaitos: Suomeen saapunut Valko-Venäjän kautta noin 30 ihmistä – "Tilanne on vakaa"

Siirtolaisia Puolan ja Valko-Venäjän rajalla maanantaina 8. marraskuuta.
Kuvituskuvassa siirtolaisia Puolan ja Valko-Venäjän rajalla maanantaina 8. marraskuuta.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 11.11.2021 18:08(Päivitetty 11.11.2021 22:42)
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Suomeen on saapunut Valko-Venäjän kautta kolmisenkymmentä ihmistä.  Asiasta kertoo Rajavartiolaitos Twitterissä.

Tilanne on Rajavartiolaitoksen mukaan vakaa, mutta "sitä seurataan ja tietoa vaihdetaan". Tulijoiden pääkohteet ovat laitoksen mukaan Keski-Euroopassa.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Migri: Valko-Venäjän kautta tulleita turvapaikanhakijoita noin 20

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomeen on tullut tänä vuonna noin 20 turvapaikanhakijaa, jotka näyttäisivät saapuneen Valko-Venäjän kautta. 

Tulosalueen johtaja Kimmo Lehto Migrin vastaanottoyksiköstä kertoo STT:lle, että pääosa näistä paristakymmenestä ihmisestä on saapunut Suomeen Baltian maiden eli käytännössä Viron kautta.

Lisäksi yksittäisiä Valko-Venäjän kautta saapuneita turvapaikanhakijoita on tullut Suomeen muita reittejä, kuten lentokoneella tai Ruotsin kautta laivalla. Heidän kansalaisuuksistaan Lehdolla ei ole tarkempaa tietoa.

Turvapaikanhakijoiden rekisteröinnin yhteydessä on Lehdon mukaan saatu puhuttamalla tai asiakirjoista tietoja, joista voidaan päätellä, että he ovat todennäköisesti tulleet Valko-Venäjältä.

Onko Suomi tulijoiden pääkohde?

Saksalaislehti Welt kertoi aiemmin tänään, että Saksa ja Suomi olisivat Puolan rajalla olevien ihmisten pääkohteita. Lehden mukaan EU-komissio on arvioinut näin luottamuksellisessa asiakirjassaan.

Migrin Lehdon tiedossa ei ole, mihin asiakirjaan Welt uutisessaan viittaa. Hänen mukaansa asiaan on siltä osin vaikea ottaa kantaa.

Lehto kuitenkin nostaa esiin, että Valko-Venäjältä Puolaan, Liettuaan ja Latviaan tulleista ihmisistä eniten on ollut irakilaisia.

– Vastaavasti kun katsotaan, mikä on Suomessa suurin hakijaryhmä, se on irakilaiset. Eli tässä on varmaankin jonkinlainen linkitys tai muu olemassa, Lehto sanoo.

Hänen mukaansa Migrillä on myös tiedossa, että Liettuassa jotkut turvapaikanhakijat ovat sanoneet, että he haluaisivat Suomeen.

– Onpa siellä ollut jopa sellainen, joka on vuonna 2015 turvapaikanhakija-aallon aikana ollut täällä, mutta on sitten palannut Irakiin.

Migri ei usko laajaan siirtymään kohti Suomea

Lehto huomauttaa, että ihmisiä on päässyt viranomaisten havaitsematta Puolan läpi Saksaan, koska Saksassa on enemmän Valko-Venäjältä saapuneita kuin Puolassa, Liettuassa ja Latviassa on todettu rajanylittäjiä.

Jos Puolan ja Valko-Venäjän rajalla sekä Saksan ja Puolan rajalla tehtäisiin vielä nykyistä tehokkaampaa rajavalvontaa tai ulkomaalaisvalvontaa, se voisi Lehdon mukaan johtaa siihen, että Valko-Venäjältä saapuvien ihmisten reitti suuntautuisi ainakin osittain muualle.

Lehdon mukaan Suomen viranomaisilla on kuitenkin hyvät tiedot Baltian maiden toiminnasta, eikä hän usko satojen tai tuhansien ihmisten siirtymiseen kohti Suomea.

– Puhutaan todennäköisesti aika lailla pienemmistä määristä.

Lue myös: Sisäministeriö: Suomi ei ole Valko-Venäjältä tulevien siirtolaisten pääkohteena

Tilanne ollut hankala jo pitkään

Tilanne Puolan ja Valko-Venäjän välisellä rajalla on ollut viime päivinä hankala, kun suuria joukkoja ihmisiä on yrittänyt ylittää rajan EU:n puolelle.

Tuhansia ihmisiä, heidän joukossaan naisia ja lapsia, on jumissa rajalla jäätävissä olosuhteissa.

Valko-Venäjä on jatkanut vastaavaa ihmisten usuttamista rajalle jo kuukausia, mutta viime päivinä toiminta on kiihtynyt. EU:n mukaan kyse on Valko-Venäjän hybridihyökkäyksestä, jolla maa yrittää painostaa unionia.

Länsimaissa on tulkittu, että kyseessä on reaktio Valko-Venäjää vastaan asetettuihin pakotteisiin.

Tuoreimmat aiheesta

Valko-Venäjä