Presidentti Niinistö: Venäläisten viisumit eivät ole subjektiivinen oikeus – vaatii bulvaaneja kuriin

12:47imgKatso presidentti Niinistön puhe: Näin hän otti kantaa Ukrainan sodan käänteiden vaikutukseen Venäjällä sekä venäläisten viisumeihin.
Julkaistu 15.09.2022 14:11
Toimittajan kuva
Seppo Haaparanta

seppo.haaparanta@mtv.fi

Presidentti Sauli Niinistö otti tänään kantaa venäläisten paljon puhuttuun viisumiasiaan. Hänen mukaansa viisumien myöntäminen ei ole subjektiivinen, eli olosuhteista riippumaton oikeus.

– Viisumin saanti johonkin maahan ei ole mikään subjektiivinen oikeus kenellekään. Viisumin myöntäjällä on aina harkintavaltaa, Niinistö painotti tänään Presidentinlinnassa pitämässään puheessa.

– Vaikka meillä on nyt jo turistiviisumien myöntäminen painettu hyvin alas, tätä näkökulmaa kannatta kyllä pitää yllä.

Esimerkiksi Baltian maat ja Puola ovat Suomesta poiketen lopettaneet turistiviisumien myöntämisen toistaiseksi täysin Venäjälle. Rajan täyssulkua Venäjältä ei Niinistö kannata, mutta hän siivilää hän tiivistäisi.

– Erityisesti turistiviisumien kohdalla on varsin perusteltua käyttää nyt harkintaa.

Niinistö peräänkuuluttaa Suomea huomioimaan tässäkin vaikeassa tilanteessa ainakin perheyhteydet ja mahdollisesti myös opiskelijat ja rajan yli työssäkäyvät ihmiset.

Lue myös: Niinistö huomannut muutoksen keskustelussa Venäjällä: "Mielenkiintoista, että keskustelu on avoimempaa"

Schengen-tason ongelma

Niinistö muistutti, että viisumipäätös on kaikkea muuta kuin yksinkertainen asia. Esimerkiksi moni Schengen-alueen maa myöntää viisumeja Suomea runsaskätisemmin.

Nykytilanteessa voi käydä teoriassa niinkin, että jokin Schengen-maa myöntää ensin Moskovassa viisumin, mutta Schengen-rajalla suomalainen rajavartija ei sitten pääsyä myönnäkään.

– Se ei olekaan enää Suomen rajanviranomainen valvomassa Venäjältä tulijoilta, vaan se on Schengen-alueen sisäinen outo tilanne. Se ei todellakaan ole järjestelmän kannalta suotavaa.

– Tämän vuoksi on äärettömän tarpeen, että syntyy yhteinen ratkaisu.

Lue myös: Marinin tiukkaa Venäjä-politiikkaa ja viisumirajoituksia koskeneet osiot saivat raikuvat aplodit EU-parlamentissä

Satatuhatta viisumia voimassa

Ongelmaksi nykytilanteessa nousevat myös jo aiemmin Suomen myöntämät venäläisviisumit, joita on tälläkin hetkellä noin satatuhatta voimassa. Euroopan tasolla niitä on yhteensä jopa miljoona.

– Mitä näiden kanssa tehdään? Niinistö kysyi.

– Täytyy muistaa, että sielläkin on joukossa sellaisia tapauksia, jotka ollaan valmiita ehkä hyväksymäänkin. Eli perheyhteyksiin liittyviä viisumia ja niin edelleen. Tässä minulla ei ole mitään viisasten kiveä.

Niinistö spekuloi puheessaan ratkaisulla, että voimassa olevat viisumit yksinkertaisesti mitätöitäisiin. Ratkaisu on kuitenkin ongelmallinen oikeudellisesti.

– Ne henkilöt, joilla olisi sitten näihin erityisperusteisiin liittyviä olosuhteita, hakisivat uuden viisumin. Mutta niin kuin sanoin, tämä saattaa olla hivenen liiankin reipas oikeudellisesti. Toisaalta, ei yhdelläkään lailla ole saatu sotia vielä loppumaan.

Lue myös: Soraäänet raikuvat Venäjällä ja tuki sodalle rakoilee, jopa kommunistipamppu kehottanut liikekannallepanoon – "Kansan oikeat ajatukset tulevat pinnalle"

Bulvaanit kuriin

Suomessa on havaittu viisumiasioiden kärjistyttyä myös ilmiö, jossa venäläiskiinteistöjä on siirretty useamman ihmisen omistukseen.

Niinistö ei pidä tapauksia lukumäärältään merkittävinä, mutta huomioimisen arvoisena asiana kyllä.

– Meillä on nähty tähän asti kiinteistön tai asunnon omistaminen Suomessa viisumia tukevana seikkana. Minusta se ei ole tarpeen, vaan on syytä ehkä ilmoittaa selvästi, että Suomessa ilmoituspäivän jälkeen hankittava kiinteistö ei muodosta myönteistä perustetta viisumin saantiin.

– Tällä ehkä voitaisiin välttää ehkä niitä omistusten jakoja, joita nyt nähdään, ja ehkä myös kiinteistökauppoja, joista moni on ollut huolissaan.

Lue myös: Niinistö ei hamuaisi Suomelle Natossa tiettyä roolia: oletuksena pidetään itärajasta huolehtimista

Niinistö nosti puheessaan esille myös asian, jota kertoo jo useammalle hallitukselle esittäneensä: niin sanotun bulvaanilainsäädännön kehittämisen. Hänen mukaansa Suomessa jää tällä hetkellä liikaa mahdollisuuksia omistustensa peittelyyn.

– Silloin jos joku kätkee toimintaansa bulvaanin taakse, silloin on jotain hämärää aina tekeillä.

– Minusta sellaiseen reippaaseen toimintaan, nimenomaan bulvaanilainsäädännön suhteen, olisi nyt korkea aika.

Lue myös: Mika Aaltolan mukaan venäläisten viisumit yllättivät Suomen housut kintuissa: "Puheet sanktioista eivät vastaa todellisuutta, jos reikiä ei tilkitä"

Tuoreimmat aiheesta

Rajavalvonta