Virossa aloitetaan tänään presidenttiehdokkaiden rekisteröinti.
Ehdokkaaksi päästäkseen henkilö tarvitsee vähintään 21 kansanedustajan tuen presidentin valitsevassa parlamentissa, riigikogussa.
Tämän tuen on jo varmistanut Viron kansallismuseon johtaja Alar Karis, jota tukevat hallituksen reformipuolue ja keskustapuolue.
Puolueiden yhteenlaskettu edustajamäärä ei kuitenkaan riitä Karisin valintaan presidentiksi ensi maanantain ensimmäisessä äänestyksessä, vaan tukea tarvitaan myös oppositiosta. Asia voi ratketa tänään aamupäivällä kun sosiaalidemokraatit ilmoittavat, tukeeko puolue Karisia.
Hallituspuolueiden ja sosiaalidemokraattien äänimäärä riittäisi vaadittuun kahden kolmasosan enemmistöön.
Toinen oppositiopuolue Isänmaa harkitsi myös Karisin hyväksymistä ehdokkaakseen. Lopulta puolue ei näin tehnyt vaan sanoi antavansa edustajilleen vapaat kädet ensi maanantain äänestyksessä.
Viron nykyinen presidentti Kersti Kaljulaid voisi myös asettua ehdolle toiselle kaudelle, mutta näillä näkymin hänellä ei ole tarpeeksi kannatusta valituksi tulemiseen. Näin siitä huolimatta, että kansalaisten parissa Kaljulaid on suosituin ehdokas myös seuraavaksi presidentiksi.
Monimutkainen valintaprosessi
Jos kukaan ehdokkaista ei saa maanantaina vaadittua kahden kolmasosan äänisaalista (68 ääntä), järjestetään uusi äänestys seuraavana päivänä.
Tilannetta sekoittaa kuitenkin se, että peliin voi tulla tuolloin mukaan vielä uusia ehdokkaita.
Jos riigikogu ei onnistu valinnassa, kansanedustajien lisäksi mukaan otetaan kuntien nimittämiä valitsijamiehiä.
Jos hekään eivät valinnassa onnistu, valinta palaa takaisin parlamenttiin. Edellisellä kerralla vuonna 2016 presidentinvalinnassa käytiin läpi kaikki nämä useita viikkoja kestäneet vaiheet.
Sekava ja poliittiseksi peliksi mennyt presidentinvalintaprosessi on herättänyt Virossa paljon arvostelua ja vaatimuksia käytännön uudistamisesta.