Virossa ajauduttiin historialliseen sotkuun – löytyisikö jostakin uusi presidentti kahdessa viikossa?

tallinna
Virolaiset odottavat yhä uuden presidentin nimeä.Lehtikuva
Julkaistu 26.09.2016 10:52
Toimittajan kuva

Petteri Savolainen

petteri.savolainen@mtv.fi

Viron presidentinvaaleissa ajauduttiin viikonloppuna historialliseen sotkuun. Valtakunnan päämiehen valinta siirtyi takaisin parlamentille, kun valitsijamiesneuvosto ei saanut valittua presidenttiä. Tällaista ei ole sattunut Viron historiassa koskaan aikaisemmin.

Ensimmäisessä vaiheessa Viron presidentistä äänestettiin parlamentissa kolme kertaa. Sen jälkeen valinta siirtyi valitsijamiesten kokoukselle ja mukaan tuli uusia ehdokkaita. 

Kokous muodostui kansanedustajista sekä kunnanvaltuustojen valitsemista edustajista. Edustajia on yhteensä 335. Nyt siis mennään takaisin parlamenttiin, kun kumpikaan toisen kierroksen ehdokkaista ei saanut yli puolta äänistä. 

Kansa ei pääse vaikuttamaan presidentin valintaan.

Marina Kaljurand, Viro, presidentinvaalitMarina Kaljurand oli kansan suosikki.Lehtikuva

Naispresidentti jäi haaveeksi

Lauantaina valitsijamieskokous äänesti kahdesti. Äänestyksessä eniten ääniä saivat molemmilla kierroksilla konkaripoliitikko Siim Kallas ja suomalaisessa asianajotoimistossa työskentelevä, sitoutumaton Allar Jõks. 

Virossa ja muuallakin odotettiin maalle ensimmäistä naispresidenttiä. Koko presidenttikampanjan ajan mielipidetiedusteluissa johtanut entinen ulkoministeri Marina Kaljurand putosi kisasta ensimmäisellä kierroksella.

Kun 57 edustajaa valitsijamieskokouksessa äänesti toisella äänestyskierroksella tyhjää, vaali alkaa jälleen parlamentista.

Jõks ilmoitti vaalin tuloksen selvittyä ykskantaan, ettei asetu enää ehdolle.

– Menen maanantaina töihin, Jõks sanoi Viron yleisradioyhtiö ERR:n haastattelussa.

Silminnähden pettynyt Kallas oli samoilla linjoilla. 

– Minulle riittää. Kokeilkoot muut onneaan, Kallas kiteytti ERR:n tentissä.

Tällä hetkellä ainoa varma asia on, että istuva presidentti Toomas Hendrik Ilves jatkaa virassaan niin kauan kunnes uusi presidentti löydetään.

Siim KallasKallas pettyi pahasti.Lehtikuva

Kiirettä pitää

Seuraavaksi Viron parlamentilla on kaksi viikkoa aikaa löytää ehdokas, joka saisi taakseen vähintään 68 kansanedustajaa. 

Parlamentin puhemies Eiki Nestor sanoi heti tuoreeltaan ERR:n haastattelussa kutsuvansa heti kaikkien puolueiden edustajat kokoukseen. Puhemies aikoi tehdä selväksi, että parlamenttiin tuotavan kandidaatin on saatava taakseen enemmän kuin 68 ääntä. Myös media pitää pitää erossa valinnoista. 

Keskustan presidenttiehdokkaana kampanjoinut Mailis Reps sanoi eilen illalla Postimees-lehdelle, että puolueet aloittavat maanantaina kandidaattien etsinnät. Jo nyt on Repsin mukaan sovittu kahdesta asiasta. Ehdokkaan pitää tulla puoluepolitiikan ulkopuolelta. Toiseksi yksikään puolue ei saa kertoa omia ehdotuksiaan julkisuuteen.

Helsingin Sanomat kirjoittaa, että historiallisen nolo tulos presidentinvaalissa kertoo Virossa vallitsevasta protestimielialasta. 

– Se on protestia Viroa pitkään johtanutta reformipuoluetta, sen ehdokasta Siim Kallasta sekä meneillään olevaa kuntareformia ja kuntien pakkoliitoksia vastaan, lehden kirjeenvaihtaja Kaja Kunnas sanoo.

Viron vaalitLiian moni jätti tyhjän äänestyslipun.AFP / Lehtikuva

2:00img

Kähmintää ja kädenvääntöä

Viron Konservatiivisen kansanpuolueen johtaja Mart Helme oli ehdolla vaaleissa. Hänen mukaansa maan presidentin valinta pitäisi jo antaa kansalle.

Viimeisimpien 15 vuoden aikana vallassa olleet puolueet ovat torjuneet ajatuksen kansanvaalista ainakin kymmenen kertaa. Puolueet ovat pitäneet parempana takahuonesopimuksia. Valitsijamieskokouksen tapahtumat osoittivat, että yksityisten kinojen ja kädenväännön aika on ohi.

Samoilla linjoilla on suuri osa Viron median haastattelemista politiikan asiantuntijoista. Presidentti jäi valitsematta keskinäisten riitojen ja poliittisten kabinettisopimusten vuoksi.

Oli niin tai näin, presidentin linnassa Kadriorussa valmistaudutaan jo uuden isännän tai emännän tuloon. Kuvia tulevan presidentin asunnosta voit katsoa Postimehen sivuilta.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat