Professori: Pakkolakien toimeenpanosta tulee hyvin hankalaa

Tampereen yliopisto professori Tapio Raunio
Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunion mukaan perussuomalaisten sisäistä tilannetta on syytä seurata ensi vuonna.Lehtikuva
Julkaistu 28.12.2015 09:48

MTV UUTISET – STT

Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio povaa kotimaan politiikan ensi vuodesta värikästä ja tapahtumarikasta.

Yhdeksi ensi vuoden kuumimmista politiikan kysymyksistä nousee Raunion mukaan hallituksen niin sanottu kilpailukykypaketti, jos sen vaihtoehtona ollutta yhteiskuntasopimusta ei enää kyetä herättämään henkiin.

– Näiden pakkolakien toimeenpanosta tulee todennäköisesti hyvin hankala ja pitkäkestoinen prosessi, sillä siihen liittyy lainsäädännöllisiä ongelmia, jotka eivät rajoitu yksinomaan Suomeen vaan ulottuvat myös EU:n lainsäädäntöön ja kansainvälisiin sopimuksiin, Raunio ennustaa.

Raunion mukaan hallitus voisi merkittävästi helpottaa työsarkaansa suhtautumalla vakavammin lakien ja muiden toimien valmisteluun.

– Nyt tuodaan kovalla kiireellä ja surkean valmistelun jälkeen eduskuntaan ja poliittiseen keskusteluun esityksiä, joissa on ilmiselviä ongelmia. Asiat tehdään liian nopeasti ja hätiköidysti.

– Hiukan tässä toivoisi malttia. Ei tässä nyt niin tulipalokiire ole.

Yksi mielenkiintoinen tarkastelukohde alkavana vuonna on Raunion mukaan perussuomalaisten sisäinen tilanne. Puolueen ristiriidoista saatiin jo kuluneena syksynä maistiaisia varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkyseen liittyneen kiistelyn myötä. Tilannetta ei helpota puolueen syöksy kannatusmittauksissa.

Lisäjännitteitä perussuomalaisten sisälle luovat hallituksen mahdolliset pakkolait, jotka tuntuisivat karulla tavalla monen perussuomalaisia äänestäneen arjessa. Myös suurena pysyvä turvapaikanhakijoiden määrä ja EU:n tukipaketit kalvavat monia puolueen äänestäjiä.

Puheenjohtaja Timo Soinille on Raunion mukaan luvassa haastava ja työntäyteinen vuosi.

– Perussuomalaisten riveistä voi alkaa tulla enemmän suoraa kritiikkiä puolueen johtajaa kohtaan.

– Tämä kaikki voi näkyä perussuomalaisten riveissä irtiottoina ja mahdollisesti jopa eroamisina eduskuntaryhmästä. 

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus