Professori Martin Scheinin pitää selvänä, että Helsingin Sanomien saamien salaisten asiakirjojen vuotaja on selvitettävissä lähdesuojaa murtamatta.
Firenzessä European University Institutessa kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien osaston professorina työskentelevä Martin Scheinin kirjoittaa blogissaan, että asiakirjat on todennäköisimmin vuodettu tasavallan presidentin kansliasta. Hän ei usko vuodon tulleen valtioneuvoston piiristä.
– Asiakirjojen vuosilukuja katsomalla huomaa, että sinä aikana Suomessa on ollut kaksi pitkäaikaista ja poliittisesti eri tavoin kokoonpantua hallitusta. Tästä syystä on mielestäni epätodennäköistä, että vuoto olisi valtioneuvostossa, sanoo Scheinin MTV Uutisille.
– Ennemmin se (vuoto) on jollakin sellaisella taholla, jossa on ollut samat ihmiset läpi tuon ajanjakson, perustelee Scheinin.
Loogista päättelyä
Professori Martin Scheinin sanoo, ettei hänellä ole vuotoon liittyvää salaista tietoa.
– Minulla ei ole mitään salaisia tietolähteitä, vaan kaikki lähteeni ovat julkisia. Myönnän, että loogisella päättelyllä on siinä aika suuri osuus, sanoo Scheinin.
Professori korostaa, että tärkeää on, miten yleensä salaisia asiakirjoja käsitellään.
– Helsingin Sanomien jutun perusteella pystytään jo aika tarkasti yksilöimään, mistä asiakirjoista on kysymys. Kun tunnetaan näiden asiakirjojen jakelulistat ja tiedetään, ketkä ovat voineet pitää niistä paperikopion itsellään, niin näitä tietoja vertaamalla ei sinne taida monta ihmistä jäädä, päättelee Scheinin.
Martin Scheinin olettaakin, että tasavallan presidentti on juristina päätellyt asiat samoin kuin hän, ja käynnistänyt siksi kiireesti rikosprosessin.
Lähdesuojaa ei tarvitse murtaa
Professori Scheinin pitää selvänä, että vuodon selvittäminen ei vaadi lähdesuojan murtamista. Lähdesuojalla tarkoitetaan toimittajan oikeutta salata, mistä hän on tiedot saanut.
– Jos minä juristina julkisten lähteiden perusteella pystyn mielestäni päättelemään aika pitkällä, mitä tässä on saattanut tapahtua, niin tokihan poliisi pystyy sen omilla keinoillaan selvittämään loppuun asti, arvioi Scheinin.
– Poliisi voi haastatella ja kuulustella ihmisiä sen selvittämiseksi, mikä on salaisten papereiden käsittelyprosessi. Siten poliisi voi selvittää, mikä on se ihmisten joukko, mistä vuodon on täytynyt lähteä liikkeelle. Mielestäni on parempi lähteä liikkeelle tästä päästä kuin Helsingin Sanomista.
Toimittajan kotiin tehtyä erityistä kotietsintää Scheinin pitää pelotteluna.
– Se on hätkähdyttävän järeä pakkokeino, sanoo Scheinin.