Helsingin Sanomille vuodettua Suomen tiedustelutietoa koskevaa asiakirjaa on ennen vuotoa käsitellyt vain muutama ihminen, kertoo puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.). Hänen mukaansa edes pääministeri ei saa haltuunsa erittäin salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja.
– Se voi olla neljä tai kuusi henkilöä, mutta se on äärimmäisen pieni joukko, joka sitä voi käsitellä, kommentoi Kanerva Huomenta Suomessa.
Puolustusvaliokunnan puheenjohtajana toimivan Kanervan mukaan valiokunta ei ryhdy omiin toimiin vuotajan kiinni saamiseksi.
– Kyllä se on poliisin tehtävä ja heille pitää antaa työrauha. Se ei ole poliittinen kysymys, ja varon nuukasti sitä, että sitä ei myöskään politisoida.
Hänen mukaansa tietovuodossa on kyseessä vastakkain Suomen etu ja Helsingin Sanomien etu.
– Ei pitäisi olla kovin vaikea ratkaista tätä kysymystä!
Hän kuitenkin myöntää, että kysymys sananvapaudesta on myös tärkeä.
– Suomella ei ole varaa menettää sananvapauden kärkipaikkaa maailmassa.
Tiedustelulakia valmistelevan työryhmän puheenjohtaja Tapani Töllin (kesk.) mukaan median tehtävä ei ole arvioida, voiko salassa pidettävää aineistoa julkaista.
– Kun eduskunta säätää lain, ja niihin lakeihin nojautuen määritellään jokin pidettäväksi salassa, niin ei silloin media arvioi voiko sitä julkaista vai ei, Tölli sanoo.
Hänen mukaansa asiaan liittyy kolme ongelmaa: joku on vuotanut tietoa Helsingin Sanomille, erittäin salainen tieto on Helsingin Sanomien hallussa ja mitä tietoa Helsingin Sanomat aikoo julkaista.
– Kun tämän turvaluokituksen aineistoa tulee julki, niin kyllä se (Suomen) luotettavuuteen liittyy.
Kumpikaan heistä ei osaa vielä arvioida, onko tietovuoto aiheuttanut Suomen luotettavuudelle vahinkoa, mutta molempien mukaan huoli on aiheellinen.
– Suomen kannalta ei ole varaa menettää luotettavuuttamme muiden maiden silmissä, Kanerva toteaa.
Katso koko keskustelu pääkuvan videolta!