Psykiatri ja psykoanalyytikko Juhani Mattila puhui Studio55.fi-lähetyksessä erityisherkistä ihmisistä. Moni suomalainenkin saattaa olla sellainen, valkokankailla seikkailevaa Mielensäpahoittajaa myöten.
Erityisherkkä ihminen tarvitsee esimerkiksi työelämän vaatimuksista selvitäkseen tarpeeksi omaa rauhaa.
– En tiedä, onko suomalaisissa paljon sellaista erityisherkkyyttä, kun suomalaisilla on halu mennä mökille, olla ihan omassa rauhassa, että kukaan ei odota yhtään mitään. Se on sellainen palautuminen, Juhani Mattila sanoi lähetyksessä.
– Kyllähän sitä herkkyyttä Suomessa varmaan paljon on, kun tuo Mielensäpahoittajakin (elokuva) on niin suosittu. Ihmiset tajuaa, että heissä on sitä.
Onko Mielensäpahoittaja siis erityisherkkä ihminen?
– Kyllä, nimenomaan. Tietysti siinä otetaan komiikan keinoilla etäisyyttä siihen, mutta kuitenkin se on oikeanlaista komiikkaa, koska se on myös totta.
Mattila kehottaa pitämään huolta omasta herkkyydestä suojelemalla itseä liiallisilta ärsykkeiltä ja stressiltä.
– Vastaanotolla huomaa, että jos on viisikymppinen, niin työelämä ja muu on ikään kuin pakottanut kasvattamaan sellaisen kovan kuoren ympärilleen, koska se kaikki haavoittuvuus tuntuu heikkoudelta. Sitten jos se (kuori) on kasvanut riittävän paljon, niin ihminen on menettänyt sen herkkyyden ikää myöden. Sitten voi vain muistella ehkä haikeudella, että kyllä sitä nuorena oli paljon reagoivampi ja herkempi, pystyi herkistymään.
– Herkkyys on tärkeä asia, että pystyy eläytymään ja vaikuttumaan eri asioista. Jos sitä on menettänyt, niin silloin herkistyy ehkä vain, kun Suomi voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden, Mattila selitti.
Millainen ihminen on erityisherkkä? Miten erityisherkkä pärjää työelämässä tai parisuhteessa? Miksi erityisherkkyydestä ei pidä pyrkiä eroon? Katso koko lähetys!