Psykologi Pekka Sauri kertoi Uutisaamun haastattelussa, miksi onnen tavoittelu on hänestä turhaa, ja miksi moni elää eräänlaista kaksoiselämää.
Onnen harha -kirjan juuri julkaissut psykologi ja poliitikko Pekka Sauri uskoo monen ihmisen elävän kaksoiselämää.
– Kaksoiselämä on hyvin salakavala. Sitä ei välttämättä itse huomaa, ennen kuin sitten oikeasti karahtaa. Ja kaksoiselämällä tarkoitan sitä, joka on ihmisen iänikuinen ongelma, eli miten pitäisi olla ja mitä oikeasti kokee, mitä oikeasti tuntee. Ja tietysti ulospäinhän pitää näyttää siltä, että selviytyy, Sauri kertoo Uutisaamun haastattelussa.
Yllä olevalla videolla Sauri kertoo, miksi ihminen voi olla onnellinen, vaikkei tavoittelisikaan onnea. Mikä on onnen harha?
Lue myös: Suomiko maailman onnellisin maa? Tohtori selittää, mistä titteli oikeasti kertoo
"Kuilu repeää laajaksi ja syväksi"
Saurin mukaan ilmiö on luonnollinen, sillä monella on erilaisia tehtäviä, sitoumuksia ja lupauksia, erityisesti työelämässä, joista pitää näyttää selviytyvänsä.
– Siitä ei varmaan ihminen koskaan pääse, niin kauan kuin aineellisena olentona täällä yrittää pyristellä, mutta jos se kuilu näiden kahden elämän välillä menee liian isoksi, niin se muodostuu lopulta liian raskaaksi. Ja sitten lopulta tulee varmaan mielenterveyskysymys, kun menee liian paljon energiaa siihen, että pitää yllä näitä kahta elämää.
Sauri uskoo, että sosiaalisen median alustat, jonne ihmiset tuottavat materiaalia muiden nähtäville, kärjistävät ongelmaa, kun ihminen haluaa näyttää hyvältä kuvissaan ja ylläpitää tarinaansa.
– Hyvin helposti kuilu näiden kahden roolin välillä repeää laajaksi ja syväksi.
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
Lue myös: Käytätkö sinäkin? Kolme somepalvelua yhteydessä aikuisten masennukseen – "Vuorovaikutuksen tyhjiä kaloreita"
Yksinkertainen vastaus ongelmaan
Mikä sitten ratkaisisi kahden roolin ongelman?
– Pitäisi puhua totta. Se on yksinkertaisesti se vastaus. Ja kannattaa olla koko ajan tietoinen siitä, että se, mitä esittää ulospäin, vastaa suurinpiirtein sitä, mitä kokee itsessään. Koska helposti se menee valehteluksi, mikä on hankalaa.
Kirjassaan Sauri kertoo myös masennuksestaan. Sauri kertoo, että hänellä itsellään masennus on liittynyt vahvasti riittämättömyyden tunteeseen.
– Ehkä se on ollut tällainen kliseemäinen lahjakkaan lapsen tragedia, kun pienestä pitäen saa palautetta omasta lahjakkuudestaan tai varhaiskypsyydestään, niin siinäkin helposti tuli tällainen kaksoisrooli. Sitä rupesi tekemään asioita, joista sai hyvää palautetta. Ja kun tähän vielä lisättiin sellainen idealisimi , että olin koko ajan hyvän asialla, pidin itseäni hyvänä ihmisenä, niin siitä tulee entistä salakavalampi kaksoisrooli: sitä esittää hyvää idealistia, joka yrittää parantaa maailmaa ja tehdä hyviä asioita, ja kun ei se itsestä välttämättä aina tunnukaan niin hienolta ja hyvältä.
Katso koko haastattelu alla olevalta videolta.
10:34
Millaista kaksoiselämää ihmiset elävät? Miksi onnea ei kannata tavoitella? Entä pelkääkö Pekka Sauri kuolemaa? Katso koko haastattelu videolta.