Psykologian professorin 15 kysymystä paljastavat, kestääkö parisuhteesi – ethän vastaa kieltävästi yhteenkään?

pariskunta (1)
Shutterstock
Julkaistu 08.03.2018 20:27

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Professorin mukaan ei tiedä hyvää parisuhteellesi, jos vastaat kieltävästi yhteenkin näistä kysymyksistä.

Yllä olevalla videolla erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen pohtii, mikä on suurin virhe parisuhteissa – vai onko sellaista.

Rakastunut saattaa nähdä parisuhteensa ruusunpunaisten lasien läpi, ja parisuhteen kestävyyttä voikin olla vaikea arvioida. Parisuhdetutkija ja Monmouthin yliopiston psykologian professori Gary W. Lewandowski kehittelikin listan, jonka 15 kysymystä auttavat päättelemään, onko parisuhteesi sinulle hyväksi.

"Mistä tiedän, olenko oikeassa parisuhteessa?"

Lewandowski kertoi The Independent -sivustolle päättäneensä luoda kysymyspatteriston, koska kaikista eniten häneltä kysytään kysymystä: "Mistä tiedän, olenko oikeassa parisuhteessa"?

– Se on luultavasti se kysymys, jota ihmiset eniten kysyvät, mutta johon he ovat itse kykenemättömimpiä vastaamaan. Kun he yrittävät pohtia sitä, he eivät aina tiedä oikeita kysymyksiä, joita kysyä ja keskittyvät väärään asiaan.

Professorin listassa otetaan huomioon niin vaisto kuin tiedekin. Jos vastaat rehellisesti "kyllä" kaikkiin kysymyksiin, parisuhteesi on Lewandowskin mukaan sellainen, johon kannattaa jäädä.

Lewandowskin 15 kysymystä:

1. Tekeekö kumppanisi sinusta paremman ihmisen ja päinvastoin?

2. Onko sekä sinun että kumppanisi helppo jakaa tunteita toisillenne, luottaa toisiinne, olla läheisiä ja välttää sitä, että olisitte huolissanne toisen osapuolen lähtemisestä?

3. Hyväksyttekö sinä ja kumppanisi toisenne sellaisina kuin olette yrittämättä muuttaa toisianne?

LUE MYÖS:  Nimitteletkö kumppaniasi, pyöritteletkö silmiä? Asiantuntija kertoo, mitkä teot johtavat parisuhteen päättymiseen

4. Kun erimielisyyksiä ilmenee, kommunikoitteko kumppanisi kanssa kunnioittavasti, ilman halveksuntaa tai negatiivisuutta?

5. Teettekö yhdessä päätöksiä parisuhteessanne?

6. Onko kumppanisi paras ystäväsi, ja oletko sinä hänen?

7. Mietittekö asioita ennemminkin "me"-näkökulmasta kuin mallilla "sinä" tai "minä"?

8. Uskoisitteko sinä ja kumppanisi toisillenne salasanat sosiaalisen median tileillenne ja pankkitileillenne?

9.  Onko sinulla ja kumppanillasi hyvät näkemykset toisistanne – ilman liioittelevaa positiivisuutta?

10. Ajattelevatko läheiset ystäväsi, ja kumppanisi ystävät, että teillä on mahtava parisuhde, joka tulee kestämään?

11. Onko parisuhteesi vapaa varoitussignaaleista, kuten pettämisestä, mustasukkaisuudesta ja kontrolloivasta käytöksestä?

12. Jaatteko sinä ja kumppanisi samat arvot, mitä tulee politiikkaan, uskontoon, avioliiton tärkeyteen, haluun hankkia tai olla hankkimatta lapsia sekä vanhemmuuteen?

13. Oletteko sinä ja kumppanisi valmiita tekemään uhrauksia toistenne puolesta (olematta silti kynnysmattoja)?

14. Onko sekä sinulla että kumppanillasi miellyttävä ja vakaa persoonallisuus?

15. Oletteko sinä ja kumppanisi seksuaalisesti yhteensopivia?

"Jos olet keskinkertaisessa tai huonossa parisuhteessa..."

Jos vastaat johonkin kysymykseen "ei", parisuhteenne ei todennäköisesti kestä, koska "vain siksi, että voit löytää siitä jotain hyvää, se ei tarkoita, että se olisi hyvä parisuhde", Lewandowski perustelee.

pari (4)LUE MYÖS:  Näin kasvatte yhteen ettekä erilleen

Hyvä puoli on kuitenkin se, että ero olisi itse asiassa hyvä asia. Professorin mukaan huonoon parisuhteeseen jääminen on puolestaan pahin mahdollinen asia.

– Hyvien asioiden oppiminen parisuhteista ei ole mikään uhka hyville parisuhteille. Jos olet keskinkertaisessa tai huonossa parisuhteessa, lähteminen vapauttaa sinut löytämään mahtavan parisuhteen, hän huomauttaa.

Jos siis vastasit johonkin listan kysymyksistä kieltävästi, kannattaa pohtia, oliko parisuhteesi alun alkaenkaan erityisen hyvä. Olisiko aika erota?

Lähteet: Independent, Science of Relationships

Tuoreimmat aiheesta

Rakkaus