Puhemies Vanhanen: Kullekin kansanedustajalle vain yksi valiokuntajäsenyys

Matti Vanhanen eduskunnassa 10. helmikuuta 2023.
Lehtikuva
Julkaistu 14.02.2023 05:19

MTV UUTISET – STT

Väistyvän puhemiehen mukaan yhä useampi edustaja on kokenut nykyisen järjestelyn liian raskaaksi. Hän kertoo rohkaisseensa ryhmiä siihen, että asiasta käytäisiin neuvottelu heti ensi vaalikauden alussa.

Kansanedustajien tulisi lähtökohtaisesti toimia jäsenenä vain yhdessä eduskunnan valiokunnassa, ehdottaa väistyvä puhemies Matti Vanhanen (kesk.).

Hän perustelee ajatusta sillä, että uudistus antaisi edustajille mahdollisuuden paneutua yhden alan erikoiskysymyksiin.

–  Yksi peruste tähän uudistukseen on, että valiokuntien määrä on vähitellen kasvanut niin, että edustajalla saattaa olla jopa kolme täysjäsenyyttä tehtävänä, vaikka samaan aikaan ei olisi mitään mahdollisuutta osallistua kahden valiokunnan toimintaan, Vanhanen sanoo STT:lle.

Useimmissa eduskunnan valiokunnissa on 17 jäsentä. Vanhanen laskisi määrän kolmeentoista varsinaisissa lakia säätävissä valiokunnissa.

– Pitää varmistua, että kaikilla edustajilla on yksi täysjäsenyys riippumatta ryhmän koosta. Siitä pitäisi tehdä säädös.

Täysjäsenyyden ohella edustajille voitaisiin Vanhasen mukaan tarjota rooli niissä muutamissa valiokunnissa, jotka eivät aktiivisesti osallistu lainsäädäntöön, sekä varajäsenyyksiä.

Vanhasen mukaan nykyinen järjestely rajaa eduskunnan työssä keskeisessä roolissa olevien valiokuntien mahdollisia kokoontumisaikoja sekä vaikuttaa myös kansanedustajien työn mielekkyyteen.

– Erilaisissa kyselyissä ajankäytön ongelmat ovat nousseet voimakkaasti esille ja mitä voimakkaammin kohti vaalikauden loppua tullaan, yhä useampi edustaja kokee kahvilakeskusteluissa, että valiokuntaurakka on nykyjärjestelyssä liian raskas.

Ryhmiä rohkaistu keskusteluun

Vanhanen ei esitä ajatusta ensimmäistä kertaa. Hän nosti asian esille myös ennen edellisiä eduskuntavaaleja neljä vuotta sitten.

Asia ei ole kuitenkaan Vanhasen puhemieskaudella edennyt. Hän on toiminut puhemiehenä tämän vaalikauden alussa ja lopussa, yhteensä noin kahden vuoden ajan.

Vanhanen sanoo, että uudistus oli eduskunnassa esillä vaalikauden alussa, mutta siitä ei löytynyt eduskuntaryhmien kesken yhteisymmärrystä. Hän toivoo, että huhtikuun vaaleissa valittava uusi eduskunta keskustelisi asiasta pian valintansa jälkeen.

Väistyvä puhemies arvelee, että yhden valiokunnan asioihin keskittyminen voisi kerätä suosiota ainakin monelta kokeneelta edustajalta.

– Olen rohkaissut siihen, että uudessa eduskunnassa ryhmät kävisivät keskenään neuvottelun siitä, voitaisiinko uudistus tehdä heti kauden alussa. Muutos on aina helpompi tehdä kauden alussa, kun valiokuntapaikkoja ei ole jaettu.

Tämän kauden alussa ajatus keräsi Vanhasen mukaan kannatusta eduskuntaryhmien piireissä muttei ollut silti toteuttavissa. Hän ei halua yksilöidä, mitkä ryhmät asiaa kannattivat. Päätöksen ei tarvitsisi Vanhasen mukaan olla yksimielinen, mutta sille haettaisiin laajaa enemmistöä.

Itse Vanhanen ei olisi päätöstä tekemässä, sillä hän ei hae jatkokautta kevään vaaleissa. Hän on toiminut kansanedustajana seitsemällä eri kaudella ja kahden hallituksen pääministerinä.

– Luulen, että sille löytyy kannatusta, mutten ole itse siinä eduskunnassa, joten en lähde ennakoimaan. Kulloinenkin eduskunta tekee, kuten parhaaksi näkee.

Tuoreimmat aiheesta

Eduskunta