24 vuotta eduskunnassa viihtynyt Annika Lapintie aikoo keskittyä lastenlapsiinsa ja saaristolaiselämään – paljastaa uransa mieluisimman pestin: "Luulin, että Aino-Kaisa laskee leikkiä"

5:04img
Julkaistu 26.03.2019 12:00
Toimittajan kuva

Antonia Berg

antonia.berg@mtv.fi

Lakiesitysten valmisteluvaiheeseen pitää varata tarpeeksi aikaa ennen kuin ne tuodaan eduskuntaan. Tällaiset terveiset lähettää perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie. MTV Uutiset haastattelee eduskunnasta luopuvia konkareita juttusarjassaan.

Annika Lapintie valittiin eduskuntaan 1995 vaaleissa. 24 eduskuntavuoteen on mahtunut paljon mielenkiintoisia tehtäviä. Lapintie ehti toimia vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajana 9 vuoden ajan.

Mieluisin pesti on kuitenkin ollut perustuslakivaliokunnan puheenjohtajuus, joka yleensä on ollut isommalla puolueella ja nimenomaan kokoomuksella.

– Olin todella yllättynyt, kun Aino-Kaisa Pekonen (vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja) sanoi, että nyt saatiin perustuslakivaliokunnan puheenjohtajuus. Luulin, että hän laskee leikkiä. Täytyy sanoa Aino-Kaisasta, että reippaasti ja rohkeasti tehty, koska tehtävä ei ole helppo.

– Olen oikein iloinen siitä, että he luottivat siihen, että minä pärjään ja pystyn sen hoitamaan, kertoo Lapintie.

Kiirettä piti perustuslakivaliokunnassa

Perustuslakivaliokunnan rooli on korostunut vaalikauden aikana hallituksen isojen hankkeiden, kuten sote- ja maakuntauudistuksen takia. Mutta tämä vaalikausi on muutenkin ollut erityisen kiireinen perustuslakivaliokunnassa.

– Kyllä määrällisestikin työtä on ollut enemmän tällä vaalikaudella kuin aikaisempina. Ehkä voisi sanoa, että pevin (perustuslakivaliokunnan) työtä helpottaisi eniten se, että jokainen ministeriö valmistelisi huolellisesti sen, mitä ikinä ollaankaan säätämässä.

– Pitäsi myös ottaa huomioon perustuslainmukaisuus ja kansainväliset ihmisoikeussopimukset ja kun nämä on tarkistettu, asia tuotaisiin eduskuntaan vasta sitten, toivoo Lapintie.

Onko siis niin että hallitus ei ole valmistellut lakiesityksiä tarpeeksi hyvin?

– Kun poliittinen linja on tehty, sen jälkeen pitäisi ymmärtää antaa tarpeeksi aikaa virkamiehille kirjoittaa lainsäädäntöä. Siinä vaiheessa pitäisi tehdä vaikutusarviot ja myös perustuslaillisuuden arvio.

– Usein on kuitenkin kiire ja ehkä poliittinen tahto viedä asioita eteenpäin tahtoo kävellä huolellisen lainvalmistelun yli. Tämä on se, mihin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota, muistuttaa Lapintie.

Ministerien suhtautuminen asiantuntijoihin ihmetyttää

Tällä kaudella keskustelu asiantuntijoiden roolista on ollut paljon esillä. Hallituskauden alussa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puhui kaiken maailman dosenteista ja nyt keväällä puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) tviittasi perustuslakitalibaaneista.

Lapintie muistuttaa, että kansanedustajan kuuluu käyttäytyä arvokkaasti kaikissa tilanteissa.

– Oli hyvin poikkeuksellista, että ministerit suhtautuivat näin yliopistomaailmaan. Pitäisi päinvastoin arvostaa tutkittua tietoa, eikä pitää sitä samanarvoisena kuin "tänä aamuna herätessä minusta tuntuu" -mielipidettä. Nehän ovat aivan toisesta maailmasta keskenään, toteaa Lapintie.

Lapintie on usein saanut kiitosta muilta perustuslakivaliokunnan jäseniltä tavastaan toimia puheenjohtajana. Lapintie iloitsee itse siitä, että valiokunta on keskittynyt olennaiseen eli arvioimaan lakiesitysten perustuslaillisuutta ja jättänyt politikoinnin muille.

– Olen ollut ensinnäkin ylpeä ja jopa yllättynyt siitä miten puhtaasti kuitenkin perustuslakivaliokunnan jäsenet pystyvät oman roolinsa mieltämään ja irrottautumaan siitä hallitus oppositio asemasta tai siitä että pitäisi oman puolueen asioita ajaa eteenpäin, Lapintie kiittelee.

Nyt jää aikaa lastenlapsille

Nyt Lapintie aikoo keskittyä kolmeen lastenlapseensa ja saaristolaiselämään. Politiikan seuraamista hän ei ole lopettamassa.

– Totta kai seuraan politiikkaa. En luule, että siitä ikinä irti pääse. Totta kai seuraaminen on mielenkiintoisempaa, kun tuntee ja tietää mitä siellä tapahtuu tai ainakin osaa arvata.

– Mutta minun mielestäni on niin, että kun jää pois, jää pois ja uudet toimijat toimivat. Siitä ei tule mitään, jos kuvittelee, että on joku veto-oikeus ihmisten tekemisiin.

Minkälaiset terveiset lähettäisitte tuleville kansanedustajille?

– Sellaiset voisin lähettää, että minun mielestäni eduskunnassa pystyy vaikuttamaan Suomen suuntaan ja tuomaan omia ideoita esille. Mutta se edellyttää, että oikeasti paneutuu eduskuntatyöhön ja on läsnä kokouksissa. Eikä siellä yksin maailmaa muuteta, Lapintie lopettaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Vasemmistoliitto