Puhemies Vanhanen tyrmää arviot, joiden mukaan eduskuntaa uhkaisi sekamelska

9:59img
Pöllöraati: Kaatuuko hallitus riitoihinsa ja mitkä ovat vaihtoehdot?
Julkaistu 18.11.2022 17:37

MTV UUTISET–STT

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) ei yhdy huoliin siitä, että eduskuntaa uhkaisi loppukaudella sekasorto hallituspuolueiden riitelyn takia. Vanhanen sanoo, että Sanna Marinin (sd.) hallitus taitaa päinvastoin olla ensimmäinen, joka noudatti eduskunnan antamaa takarajaa ja antoi viimeiset esityksensä ajoissa.

– Se selkeyttää meidän työsuunnittelua hyvin paljon, enkä yhdy ollenkaan sellaiseen arviointiin, että tässä uhkaa sekamelska eduskunnassa. Kyllä asiat pysyvät eduskunnassa järjestyksessä, Vanhanen sanoo STT:lle.

Seuraava takaraja on Vanhasen mukaan 20. helmikuuta, johon mennessä valiokuntien pitää saada työnsä valmiiksi. Sen jälkeen täysistunnot jatkavat siitä.

Hallituspuolueiden rivien rakoilemisesta eduskunnassa heräsi epäilyksiä sen jälkeen, kun hallitus alkoi uudestaan riidellä jo sovituista esityksistä ja lopulta heitti niistä valtaosan roskakoriin.

Lue myös: MTV Uutisten kyselykierros: Yksikään kokoomusedustajista ei kerro kannattavansa saamelaiskäräjälakia

Lisäksi keskustan ministerit varoittelivat saamelaiskäräjälakiin jättämässään eriävässä mielipiteessä, että "erimielisen hallituksen esityksen antaminen eduskuntaan saattaa aiheuttaa jo eduskunnassa käsittelyssä olevien esitysten osalta ennakoimattomuutta normaalien pelisääntöjen noudattamisessa".

Joissakin hallituspuolueissa tämä on tulkittu siten, että keskusta voisi yrittää vaikeuttaa esimerkiksi eduskunnassa jo olevan luonnonsuojelulain käsittelyä.

– Yleisintä on, että hallitusrintaman enemmistöllä taataan esitysten läpimeno, mutta on nähty aikaisemminkin esityksiä ja asioita, joissa hallitusrintama on sinällään erimielinen, mutta siitä huolimatta eduskunta pystyy asiat käsittelemään ja säätämään, Vanhanen sanoo.

– En epäile hetkeäkään, etteikö eduskunta pysty siihen tälläkin kertaa.

"En kutsu venkoiluksi"

Vanhanen kuitenkin myöntää, että loppuvaihe on yleensä sekava eduskunnassa, kun vaalit lähestyvät ja sovitut kompromissit alkavat höltyä.

– On nähty tilanteita, että istuvan hallituksen ministerit äänestävät omia esityksiään vastaan.

Hän muistuttaa, että valiokuntatyö tarjoaa mahdollisuuksia käyttää aikaa asioihin, jos joku edustaja haluaa vaikeaa asiaa käsitellä perusteellisemmin.

– Se kuuluu politiikan mahdollisuuksiin. En kutsu sitä välttämättä venkoiluksi. Politiikassa on aina yhdistetty toisiinsa liittymättömiä asioita toisiinsa. Se ei ole mikään hyvä tapa sinällään, mutta se on osa poliittista elämää.

Tuoreimmat aiheesta

Eduskunta