Mitkä ovat eri vartalomallit ja miten omansa voi tunnistaa? Pukeutumisneuvoja Kikka Seppä kertoo AVAlle, kuinka oman vartalomallin hyviä puolia voi korostaa.
Yleensä peilistä tulee tuijoteltua vain vartalon huonoja puolia, mutta ennemmin kannattaisi keskittyä korostamaan sen hyviä puolia. Vaikka et omistaisikaan X-mallista tiimalasivartaloa, voit vaatevalinnoillasi tuoda enemmän vyötäröä esiin. Mitään ei tarvitse piilottaa, kunhan korostat oikeita kohtia. Pukeutumisneuvoja Kikka Seppä Dress You Up -yrityksestä antaa vinkit oman vartalomallin tunnistamiseksi ja kertoo, mitä siinä kannattaa korostaa.
A-mallinen vartalo
A-mallista vartaloa sanotaan myös päärynävartaloksi. Lantio on leveämpi kuin hartiaseutu. Sepän mukaan A-vartalomalli on todella tyypillinen Suomessa.
– Sitä on ehdottomasti eniten. Vyötärö on selkeästi esillä, siinä on todella nätti lantion ja vyötärön kaari, mutta hartiaseutu jää yläkropasta kapeammaksi. Usein rinnat ovat pienemmät ja jalat aika vahvat reisiä myöten.
A-vartaloiselle tulee usein mieleen peittää leveämpää lantiota, mutta kannattaa sen sijaan korostaa yläkroppaa niin, että saadaan vartalosta X-mallinen.
– Hartioille kannattaa valita venepääntietä, olkatoppauksia tai huiveja – saadaan vähän runsautta yläkroppaan. Vyötäröäkin voi tuoda esille. Lantiolle kannattaa valita erittäin istuvat vaatteet, eikä sitä tarvitse peittää, Seppä kertoo.
H-mallinen vartalo
H-mallinen kroppa on suora, poikamainen vartalo. Sepän mukaan juuri tällaista vartaloa haetaan catwalkeille, koska sitä pukee kaikentyyppiset vaatteet.
– H on siitä kiitollinen vartalomalli, että ylle voi pukea kaikentyyppisiä vaatteita – paitsi säkkejä, joita en suosittele kenellekään, Seppä lisää.
H-vartaloisen kannattaa valita hyvin istuvia vaatteita. Kun vyötäröä ei juurikaan ole, sitä voi viedä vähän alemmas.
– Hyviä valintoja ovat esimerkiksi boyfriend-farkut, tunikat ja kapeat housut. Suoraa vyötäröä ei kannata yrittää korostaa – esimerkiksi leveää vyötä ei kannata laittaa ihan vyötärön kohdalle, koska se tekee vartalosta palkkimaisemman näköisen. Vyön voi laskea alemmas niin, että saadaan vyötärön ja lantion kaarta mukaan. Vyötäröä voi siis tehdä, mutta sitä ei kannata korostaa, Seppä selventää.
O-mallinen vartalo
O-vartalossa vyötärönseudulle on tullut pyöreyttä. Seppä on huomannut, että pyöristyneen vartalon alta paljastuu yleensä tietty vartalomalli, usein se on ollut A-mallia. Jos kroppasi on O, kannattaa suosia rikottuja linjoja, jotka häivyttävät pyöreyttä vähän.
– Kannattaa yhdistää vähän löysempää yläosaa ja kapeampaa alaosaa. Nyt taas varoitan, että ei säkkejä! Istuvat leikkaukset vyötärön kohdalle, ja yläosaan vaikka pystyraitaa, se kaventaa ja pidentää.
Miehustassa voi olla vähän kuvioita, Seppä vinkkaa.
X-mallinen vartalo
X-mallinen vartalo on tiimalasivartalo, jonka muotoa pukeutumisessa haetaan. Hartiat ja lantionseutu ovat suurin piirtein samalla pystyakselilla, mutta vyötärö on selvästi kapeampi.
– Tämä on hyvin naisellinen vartalo. Ehdottomasti kannattaa korostaa vyötäröä ja valita hyvin laskeutuvia, kauniita ja naisellisia materiaaleja, Seppä sanoo.
Y-mallinen vartalo
Y-malli on vähän miehekäs vartalo, jossa hartiaseutu on lantionseutua leveämpi. Siinä ei useinkaan ole kovin selkeää vyötäröä. Kun lantio on hartioita kapeampi, tarvitaan lantionseudulle tavaraa.
– Esimerkiksi vekilliset housut ovat hyvät. Vyötärönlinjaa voi laskea lantiolle päin, mutta silloin täytyy huolehtia siitä, että yläosa istuu hyvin. Näin ei tule palkkimaista vaikutelmaa. Hartiaseutua voi jättää vähemmälle.
Yläkroppaan Seppä suosittelee halterneck-linjaa, joka tekee siitä vähän A-mallisen. Vyötärölle voi laittaa rypytyksiä tai muotolaskoksia, kunhan muistaa pitää vaatteen istuvana.
Tunnetut suomalaiset paljastavat: Tämä on vaatekaappini suosikki!
Näin löydät täydelliset rintaliivit
AVA
Kuvat: Shutterstock