Kannattaako urheilurintaliivejä käyttää koko ajan, vai seuraako siitä esimerkiksi niskaongelmia?
Rintaliivit valuvat, kiristävät tai löpsöttävät. Pitsit kutittavat. Olkain karkailee, tai pureutuu ikävästi olkapäähän.
Varsinkin vääränkokoisten rintaliivien aiheuttamat ongelmat ovat moninaiset.
Apu ärsyttäviin liivitilanteisiin voisi löytyä urheiluliiveistä: nehän vetäistään päälle topin tapaan, joten valuvat olkaimet tai kutittavat pitsit eivät pääse haittaamaan.
Urheiluliivit on kuitenkin valmistettu treenikäyttöön, ja ne voivat olla napakatkin. Saako urheiluliivejä siis käyttää joka päivä muuallakin kuin salilla?
– Toki voi käyttää, OMT fysioterapeutti Mia Saari vakuuttaa.
Saari on toiminut myös rintaliivien itsenäisenä jälleenmyyjänä vuodesta 2018. Hän itsekin käyttää urheiluliivejä sekä töissä että vapaa-ajallaan.
– Urheiluliivit ovat usein paremmin tukevat kuin niin sanotut tavalliset liivit. Ne myös voivat olla samaan aikaan sekä pukevat että tukevat.
– Ei kauneudesta tarvitse tinkiä, pitää vain nähdä vähän vaivaa sen eteen, mistä löytäisi oikeanlaiset.
Lue myös: Vääränlaiset alushousut voivat aiheuttaa ikäviä haittoja – vältä tiettyjä materiaaleja
Ole välillä myös täysin liivittä
Varsinaista haittaa esimerkiksi niskoille tai hartioille urheiluliivien jatkuva käyttö ei aiheuta. Jos on töiden jälkeen menossa juoksemaan, urheiluliivit voi panna ylle jo aamulla.
– On tosin otettava huomioon, että jos käyttää pitkiä aikoja tiukkoja kaarituettomia liivejä, jotka painavat rinnat yhteen, iho rintojen välissä ei oikein hengitä. Tästä voi tulla ihoärsytystä, Saari pohtii.
– Urheiluliivit monesti ovat tekokuitua, mutta niin ovat monet tavallisetkin liivit. Eli eivät ne sen huonommin hengitä. Nykyisin toki on olemassa esimerkiksi merinovillaisiakin malleja.
Jos hyvin tiukkoja liivejä käyttää ympäri vuorokauden, rintakudoksen nestekierto voisi Saaren mukaan rajoittua.
– Rintojen onkin myös tästä syystä hyvä antaa olla välillä täysin liivittä esimerkiksi iltaisin ja nukkuessa. Lisäksi kovin puristava liivi voi periaatteessa rajoittaa rintakehän laajenemista ja siten syvään hengittämistä.
– Tämänkaltaisia ongelmia aiheuttavat liivit ovat kyllä sitten jo niin tiukat, että niissä tuskin olisi kovin mukavaa viettää koko päivää, Saari sanoo.
Toisinaan kiistellään siitä, heikentävätkö napakat liivit rinnan lihaksia.
Aiheesta on tarjolla risteävää tietoa. Koronapandemian aikaan varoiteltiin, että ilman rintaliivien tarjoamaa tukea rinnat saattavat alkaa roikkua, mutta ranskalaistutkimus oli aiheesta eri mieltä.
Katso myös: Fanni testasi punaisten rintaliivien kohutun ominaisuuden. Juttu jatkuu videon alla.
5:30
Voiko valkoinen paita piilottaa kiljuvan punaiset rintaliivit?
Tarvitsetko salille kahdet liivit päällekkäin?
Urheiluliiveissä olkain laskeutuu Saaren mukaan usein paremmin keskeltä kuppia ja on myös napakampi.
– Mitä tiiviimmin rinnat ovat kehoa vasten, sitä vähemmän ne venyvät kohti maata, ja sitä vähemmän niska-hartiaan kohdistuu kuormitusta, Saari kuvaa.
– Toki näihin pätee sama sääntö kuin muihinkin liiveihin, eli olisi hyvä, jos omistaa muutamia erilaisia urheiluliivejä. Olisi kaarituellisia, erityyppisiä olkaimia, erilaisia tukivoimakkuuksia erityyppiseen käyttöön.
Katso myös: Onko alusvaatteilla parasta ennen -päivää? Juttu jatkuu videon alla.
0:30
Oikea ympärysmitta säästää hartiavaivoilta
Arkena toimistolla ja kaupungilla liikkumiseen riittävät kevyemmätkin liivit.
Saaren mukaan yleinen ongelma on liian iso ympärysmitta; kun liivi ei istu napakasti, tukea yritetään hakea olkaimia kiristämällä.
Siitä voi seurata niska-hartiaseudun ongelmia. Kun ympärys on napakka, paino jakautuu oikein.
– Liivi ei tietenkään saa olla puristava. Eihän sellaisia halua käyttää, jotka porautuvat nahkaan!
– Olkaimien olisi hyvä olla joustamattomat ja oikean mittaiset, jotta ne eivät kuormita niska-hartiaseutua eivätkä paina olkaniveleen.
Toisinaan treeniharrastuksen parissa näkee ihmisiä, jotka ovat pukeneet kahdet liivit päällekkäin. Saaren mukaan tähän ei ole tarvetta, sillä jokaiselle rintakoolle kyllä löytyy hyviä urheiluliivejä.
– Onhan meillä toki kolme paitaakin toisinaan päällekkäin, ei se siis sinänsä ongelma ole. Mutta kyllä jokaiseen kokoon löytyy liivit, jotka ovat riittävät ja sopivat.
– Niiden löytäminen vaatii kyllä vähän vaivannäköä, varsinkin, jos on rintavampi ja niin sanottujen tavallisempien mittojen ulkopuolella.
Lue myös: Tuleeko uusista rintaliiveistä jo vuodessa roskiskamaa? Asiantuntijat kertovat, onko alusvaatteilla parasta ennen -päivää
Ei voi verrata paitakokoon
Ostamisen suhteen urheiluliiveissä ei välttämättä pääse sen helpommalla kuin tavallistenkaan alusvaatteiden kanssa.
Vaikka niiden koko merkitään usein paidoista tutuilla kirjaimilla, ei L-koon paidan käyttäminen tarkoita, että myös liivit olisivat kokoa L.
– Ei se valitettavasti mene niin, että jos käyttää vaikka S-koon paitaa, se on S-koon liivi. Miten kangas joustaa, paljonko se venyy? Se on melkein kokeilukysymys.
– Voi olla, että käytät S-koon paitaa, mutta tarvitset silti L-koon liivit. Valitettavasti ei ole mitään kaikenkattavaa sääntöä, jonka kokoihin voisi antaa.
Urheilutoppimaisten liivien koot merkitään Saaren mukaan usein kirjaimin, mutta kaarituellisissa urheiluliiveissä on yleensä rintakehän ympärysmitan ja rinnan koon mukaan suhteutetut koot. Näitä ovat esimerkiksi 75D ja 100B.
– Niitäkin on tietysti aina paras sovittaa, koska eri valmistajien ja valmistajien omienkin mallien välillä on eroja. Tavallisesti käytettyä kokoa parempi voikin olla eri kuppikoko tai niin sanottu rinnakkaiskoko.
Lue myös: Tiesitkö? Näin usein rintaliivit pitäisi oikeasti pestä
Mikä on sopiva pesutiheys?
Kuten muutkin vaatteet, myös liivit kuluvat nopeammin, kun niitä käyttää ja pesee paljon.
– Jos on ostanut kalliit liivit harrastukseen, ei niitä ehkä raaski käyttää kaikkia arkipäiviä. Pesuhan myös kuluttaa, mutta jos liiveissä urheilee, vähintään 2–3 kerran jälkeen ne olisi pestävä, Saari ohjeistaa.
Kulumista voi vähentää sillä, että liottaa ja pesee liivit käsin. Pesu joka kerran jälkeenkin ehdottomasti kannattaa, koska myös lika kuluttaa liivejä.
– Käytössä kaikki kuluu, mutta käyttöönhän ne on hommattukin. Jos liivit ovat hyvät, ennemmin sitten käyttää niitä kuin pitää kaapissa koristeena.
Lue myös: Kolmen sekunnin kikka voi saada rintaliivit istumaan paremmin – paljastaa myös, käytätkö vääränkokoisia liivejä
Katso myös: Alusvaatteita ostamassa? Älä haksahda yleiseen kokovirheeseen: "Ihmiset tuijottavat kuin pyhää jumalaa..."
1:21