Puolalaiset ovat käynnistäneet Facebook-kampanjan herättääkseen huomiota maan oikeusvaltiohuolista. Puolan oikeistohallitus on ajautunut törmäyskurssille maan perustuslakituomioistuimen kanssa.
Tuomioistuin ei hyväksy hallituksen päätöksiä rajoittaa sen toimivaltaa.
Kymmenettuhannet puolalaiset tukevat Facebookissa tuomioistuimen kantaa. Se julkisti tällä viikolla linjauksen, jonka mukaan hallituksen päätökset vaarantavat oikeuslaitoksen riippumattomuuden.
Hallitus on kieltäytynyt julkistamasta linjausta, joten se ei ole lainvoimainen. Kiista on ajanut tuomioistuimen toimintakyvyttömäksi ja herättänyt huolia muualla Euroopassa. Euroopan perustuslakiasiantuntijoiden odotetaan julkistavan raporttinsa Puolan tilanteesta myöhemmin tänään.
Niin sanotun Venetsian komission alustava arvio vuoti julkisuuteen pari viikkoa sitten. Kovasanaisen luonnoksen mukaan Puolan parlamentin tulisi kumota hallituksen päätökset, jotka ovat ajaneet maan perustuslailliseen kriisiin.
Puolan hallitus on reagoinut arvioon aggressiivisesti ja syyttänyt sen laatijoita "poliittisista tarkoitusperistä".
EU:n uskottavuus koetuksella
Venetsian komission näkemys vaikuttaa siihen, miten Euroopan unioni suhtautuu asiaan. Tammikuussa EU:n komissio käynnisti Puolan kohdalla niin sanotun oikeusvaltiomenettelyn, jota ei ole aiemmin käytetty kertaakaan. Menettely tarkoittaa, että komissio selvittää asiaa ja antaa tarvittaessa ohjeistusta tilanteen korjaamiseen.
– Komissio palaa asiaan pääsiäisen jälkeen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta, sanoi komission päätiedottaja Margaritis Schinas tänään Brysselissä.
EU:n uskottavuutta puuttua asiaan syö se, että unionia itseään syytetään oikeusvaltioperiaatteen rikkomisesta Turkki-yhteistyössä. EU suunnittelee Turkin kanssa kiistanalaista menettelyä, jolla kaikki Kreikkaan saapuvat turvapaikanhakijat palautettaisiin Turkkiin.
YK:n mukaan suunnitellut "massakarkotukset" ovat EU-lakien ja kansainvälisten pakolaissopimusten vastaisia.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.