Puolan oikeusvaltiotilanne huolettaa oppositiota ja länttä

Varsova
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Puolan presidentti Andrzej Duda Varsovan Nato-huippukokouksen lehdistötilaisuudessa.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 12.07.2016 11:48

MTV UUTISET - STT

Viime viikonlopun Nato-huippukokous Varsovassa sai aikaan säpinää myös Puolan sisäpolitiikassa. Maan hallitus ajoi kokouksen alla parlamentin läpi lakimuutoksia, joilla pyritään vastaamaan huoliin maan oikeusvaltion tilasta.  

Parlamentti keskusteli esityksistä monta tuntia huippukokouksen alla. Opposition mukaan kyse on vain näennäisistä myönnytyksistä, joilla yritettiin rauhoitella Varsovaan saapuvia länsijohtajia.  

– Hallitus on esitellyt tämän valtavana kompromissina. Olemme sanoneet alusta asti, että älkää uskoko sen tuovan mitään kompromissia, sanoi keskustaliberaalin Moderni-puolueen kansanedustaja Kamila Gasiuk-Pihowich STT:lle Puolan parlamentissa.

Uudistus-puolueen mukaan perusongelmat säilyvät: hallitus rajoittaa liikaa perustuslakituomioistuimen toimivaltaa ja mahdollisuutta arvioida uusia lakeja.

EU:n komissio ja perustuslakiasioita arvioiva Venetsian komissio ovat nostaneet esiin samat huolenaiheet. 

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puuttui omalta osaltaan asiaan viikonloppuna Varsovassa.

– Ilmaisin huolemme tietyistä toimista ja Puolan perustuslakituomioistuimeen liittyvästä solmusta, hän sanoi tiedotustilaisuudessa Puolan presidentin Andrzej Dudan rinnalla.  

– Huomasin, että parlamentti työskentelee lainsäädännön kanssa...mutta enemmän täytyy tehdä.

Soini ei puutu asiaan

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) pidättäytyi kommentoimasta asiaa Varsovassa. Hän on aiemmin arvostellut EU:ta siitä, että se ryhtyy "mestaroimaan" Puolan sisäisiä asioita.

– Oikeusvaltioasioista ei puhuttu. Puola on itsenäinen maa, ei siihen ollut tarvetta mennä, hän sanoi tavattuaan Puolan ulkoministerin Witold Waszczykowskin Nato-huippukokouksen yhteydessä. 

Samoilla linjoilla on Puolan nationalistisen oppositiopuolueen kansanedustaja Robert Winnicki

– Brysselillä ei ole mitään sanomista meidän sisäisiin asioihimme, hän sanoo.

Puolan hallitus on perustellut uudistuksia sillä, että oikeuslaitos oli aiemmin marxilaisen vasemmiston hallinnan alla.

Moderni-puolueen toimistossa työskentelevän juristin Jakub Jakubovskin mielestä nykyhallituksen suhde kommunismiin on paradoksaalinen.

– He vastustavat kommunismin ideaa, mutta käyttävät samoja välineitä kuin kommunistit, hän sanoo viitaten hallituksen pyrkimyksiin keskittää valtaa itselleen.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat