Syksyllä yli 70 000 uutta korkeakouluopiskelijaa aloittaa opintonsa. Helsingin yliopistossa opintonsa aloittaa noin 6000 henkeä. Opinnot järjestetään edelleen osittain etänä, mutta Helsingin yliopiston tavoitteena on päästä mahdollisimman lähelle normaaleja käytäntöjä.
Helsingin yliopiston hallintojohtajan Esa Hämäläisen mukaan tavoitteena on, että kaikki pääsevät yliopistolle.
– Yliopiston rakennuksien ovet on tarkoitus avata kesäloman jälkeen 16.8. ihan normaalisti, mutta kuitenkin sillä varauksella, että koronatilanne ei uudelleen heikkene, Hämäläinen sanoo.
– Opiskelijoille järjestetään opetusta käytännössä kaikilla eri vuosikursseilla ja kampuksilla. Helsingin yliopisto toimii neljällä eri kampuksella ja kaikissa rakennuksissa tulee olemaan opetusta.
Etäopetus jatkuu, suunnitelmat syksylle olemassa
Helsingin yliopisto jatkaa joka tapauksessa etäopetuksen järjestämistä. Hämäläinen kertoo, että suunnitelmat on tehty jo kesällä etukäteen opettajien ja opiskelijoiden kanssa elämänhallinnan helpottamiseksi.
– Karkeasti noin puolet opetuksesta taitaa olla kokonaan etäopetusta. Suuria ryhmiä ei ole voitu vielä toistaiseksi suunnitella pidettäväksi. Ajatuksena on noin 50 henkilön raja ja sitä suuremmat ryhmät ovat pääsääntöisesti etänä. Muut yritetään järjestää lähiopetuksena, Hämäläinen sanoo.
Hämäläinen kertoo syksyn ohjelmien olevan jo olemassa ja ne ovat pääosin julkaistu jo opiskelijoiden omalla kanavalla.
– Sieltä pystyy tarkistamaan syys-lokakuussa järjestettävät kurssit lähi- ja etäopetuksen osalta. Osa on myös hybridimallina, eli ne kurssit ovat puolet lähi- ja etäopetusta.
Helsingin yliopiston tavoite syksylle on päästä mahdollisimman lähelle normaaleja käytäntöjä.
– Se on totta, että suurien luentosalien kokemusta ei tule, mutta tuleva syksy on varmasti erilainen kuin edellinen, ellei jotain dramaattista tapahdu, Hämäläinen sanoo.
Haasteena jaksaminen
Hämäläinen luottaa Helsingin yliopiston yhteisöllisyyteen, vaikka etäaika on tuonut haasteita opiskelijoiden kohtaamiseen. Hän kertoo yliopiston järjestävän pieniä tapahtumia uusille opiskelijoille. Myös opiskelijajärjestöt järjestävät edelleen vapaa-ajan rientoja niiden lisäksi.
Hämäläisen mukaan opiskelijajärjestöt voivat suunnitella lukuvuoden alussa järjestettäviä fuksitapahtumia.
– Katsomme 13.8. Uudenmaan tilannetta uudelleen ja mikäli tilanne on yhtä hyvä kuin tällä hetkellä, niin fuksitapahtumia voi järjestää.
Etäopiskelu on osoittautunut kuitenkin haastavaksi osalle opiskelijoista. Yliopisto-opiskelijoiden uupuneiden osuus on kaksinkertaistunut muutamassa vuodessa. Hämäläinen kuitenkin muistuttaa, että opiskelijat ovat kokeneet etäajan eri tavoin.
– Osa opiskelijoista on nauttinut vapaudesta ja joustosta, jota korona-aika on tuonut, mutta tänä aikana myös uupuminen ja väsyminen on lisääntynyt. Nämä koskettavat myös henkilökuntaa. Aika on ollut kaikille raskasta, Hämäläinen sanoo.
Helsingin yliopisto on tehnyt monia toimenpiteitä, jotka auttavat opiskelijoita korona-aikana. Myös opiskelijajärjestöt ovat Hämäläisen mukaan tukeneet aktiivisesti opiskelijoita. Helsingin yliopisto järjestää myös opiskelijoille hyvinvointiin keskittyvän erillisen kurssin.
Hämäläinen kertoo opiskelijoiden jaksamisen olevan jatkuva teema Helsingin yliopiston ja opiskelijajärjestöjen välisessä yhteistyössä. Negatiiviset vaikutukset näkyvät myös opettajille.
– Tilanne vaatii kaikilta toisen huomioimista ja ymmärrystä, jotta kaikki voivat hyvin.