Puolikuntoisten lasten vieminen hoitoon puhututtaa: "Kenkäähän siitä tulee, jos joutuu sairaan lapsen takia jäämään kotiin"

2:12img
Julkaistu 26.09.2016 10:20

MTV UUTISET

MTV Uutisten tuore juttu puolikuntoisten lasten päiväkotiin viemisestä ja pöpöjen herkästä tarttumisesta on aiheuttanut kiivasta keskustelua nettisivuilla ja Facebookissa.

Päiväkodeissa tarttuvat nopeasti flunssapöpöt, virukset, täit ja jopa kihomadot. Osa taudeista leviää, kun vanhemmat eivät malta pitää sairastuneita lapsia tarpeeksi kauan kotona tervehtymässä.

2:12img

"Kukaan ei ole työpaikalla korvaamaton"

Joidenkin mielestä puolikuntoisen lapsen päiväkotiin vieminen kertoo vain nykyajan työtilanteesta: esimies ja työkaverit eivät katso hyvällä, jos vanhempi on monta päivää kotona kipeän lapsen kanssa.

"Kyllä nykyajan henki on se, että "saikuttajat lähtevät ensin ulos." Ei suinkaan se, että etusijalla olisi lapsen terveys," nimimerkki Konsultaattori kirjoittaa.

"Itse olen törmännyt valitettavan usein siihen, että vanhemmille on yksinkertaisesti mukavampaa mennä töihin kuin hoitaa sairasta lasta kotona. Saattaisivat tietysti huomata työpaikallakin ettei kukaan ole korvaamaton," nimimerkki Vesax toteaa.

"Olen nähnyt monet potkut työntekijöiden oman sairastelun tai heidän lapsien sairastelujen vuoksi urani aikana. Meidän työnantaja ei pitkään katsele työntekijää, jonka poissaolojen takia aikataulut ei pidä. Heti talven hiljaisimpina aikoina tulee verokortti kouraan poissaoloista johtuen, mutta papereissa lukee, että syy on tuotannolliset ja taloudelliset vaikeudet. Niihin on aina helppo vedota meidän alalla, kun talvella on vähän hiljaisempaa,"nimimerkki Monelta kantilta toteaa.

"Valitettavan monessa yrityksessä on esimiestason ihmisillä enää pelisilmää; ei tunnuta ymmärtävän, että ihminen se lapsikin on, ja jos on yksinkertaisesti pakko jäädä kotiin lapsen kanssa niin sitten tästä seuraa nurinaa. No, tietysti siinä vaiheessa voi työntekijäkin miettiä, että onko näin huono yritys oman työpanoksen arvoinen, mutta ei työnantajan vaihtokaan aina ratkaisu ole," Simo Taivalkoski toteaa kommentissaan.

"Harva työnantaja nykyään suhtautuu ymmärtäväisesti, jos joutuu sairaan lapsen takia jäämään kotiin. Kenkäähän siitä tulee," nimimerkki Micke toteaa.

Ennen asiat olivat paremmin

Osa pohti asioiden olleen ennen paremmin –  vanhemmuus oli erilaista ja sairaan lapsen kanssa pystyi jäämään nykyistä paremmin kotiin.

"Ennen maalla saatiin olla kotona. Oltiin kuin paratiisissa. Omat muksut oli perhepäivähoidossa. Jos lapset olivat sairaana, työkaveri teki aamuvuoron. Iltavuoroon pääsi, kun lasten isä hoiti lapset illalla...", nimimerkki Rillaaja toteaa.

"Ihmiset ovat nykyään laiskoja saamattomia, yleensä kaikki koneet kotona, on tiski-, pyykki- ym. koneet. Vedet tulee ja menee, ei tarvitse kantaa ämpärillä, eikä keittää pyykkiä saunan padassa. Ennen käytiin saunassa ja kylvettiin. Sodan jälkeen täit saunottiin ja hävitettiin. Kotieläimet olivat siellä minne kuuluivatkin. Koirat kopeissaan ulkona, siat ja kanit navetoissa, nyt ne kaikki pitää makkuuttaa sängyllä. Aiemmin ehdittiin lapset pitää puhtaina vaikka niitä monellakin paljon oli. Nykyään kun katsoo vanhempia, niin kännykkä on nenässä kiinni oli päivä taikka yö. Siinä se aika menee, ei lasten kanssa," Ape sanoo kommentissaan.

"Lapsiperheiltä puuttuu tuki"

Osan mielestä ilmiö on jopa poliittisen tilanteen aikaansaamaa. 

"Kommenteista paistaa hätä miten asiat ovat nykyään: lapsiperheiltä puuttuu yhteiskunnan tuki, jos lapsi sairastuu. Tähän pitäisi tulla korjaavia toimenpiteitä koskien työnantajia. Kuka hullu näitä kestää loputtomiin? Ei elämä saa olla kovaa, että lopputili tulee jos lapsi sairastuu. Lapsia ei ole tarkoitettu muutenkaan tarhaeläimiksi. Äideille palkka kotiin, jos jää hoitamaan lapsia.", kirjoittaa nimimerkki Pirjo.

"Varsin motivoiva syy viedä puolikuntoinen tai jopa selvästi sairas lapsi hoitopaikkaan on se, että vanhemmat pelkäävät menettävänsä työpaikkansa lasten sairastelujen vuoksi. Tällainen on Sipilän hallituksen muovaama hyvinvointimalli Suomessa," Year2016 puolestaan kirjoittaa.

Kursivoidut kohdat ovat lukijoiden kommentteja MTV Uutisten nettisivuilta ja MTV Uutisten Facebook-sivuilta.

0:34img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa