Moni suomalainen sallisi lapselle hengähdystauon arjesta.
Kerroimme aiemmin Huono Äiti -blogista, jossa kirjoittaja pohti, saako väsyneelle lapselle sallia oman vapaapäivän koulusta silloin tällöin. Asiaan otti blogissa kantaa nimimerkki 'Väsyneen äiti' tiistaina julkaistussa kirjoituksessa.
Päätimme kysyä asiaa lukijoiltamme. Moni olisi sallinut lapselle hengähdystauon arjesta, vaikka sanaa "lintsaaminen" pidettiin huonona kuvaamaan tilannetta, jossa lapsi on uupunut.
Lapsi voi joskus lintsata – näin asiaa perusteltiin!
"Kyllähän aikuinenkin saa sairaslomaa, niin miksi ei lapsikin. Mutta jos väsymys on itse aiheutettu, esimerkiksi pelaamalla nukkumisen sijaan, siinä tapauksessa on ihan hyvä laittaa se lapsi kouluun, niin saa miettiä, oliko hyvä idea. Tietysti vanhempien pitäisi pitää huolta, ettei se lapsi pelaa yöllä, mutta varsinkin teinit keksivät monia tapoja pelata kielloista huolimatta."
– Nimimerkki Terkkari
"Nykyisin lapsilla on paljon vastuuta, kuten on ollut kymmeniäkin vuosia sitten, mutta nykyisin vastuu on erilaista, mieltä kuormittavaa. Silloin, kun lapsi on väsynyt koulun ja vapaa-ajan rasitusten vuoksi, hänelle täytyy suoda vapaapäivä. Täytyy kuitenkin sopia, että se ei ole jokapäiväistä. Jos kuitenkin lapsi alkaa olla väsynyt lähes joka päivä, asiaan täytyy puuttua. Nykymaailma on julma, lapsetkin väsyvät."
– Nimimerkki Lapsena väsynyt
"Väsymystä voi tulla esimerkiksi harrastuksista, jos on ollut vaikeuksia nukkua/nukahtaa tai muita huolia! Myöskin joskus ollut poissa, että ollaan päästy lomalle. Mutta lapselle ei saa tulla sellainen tunne, että kyse on lintsauksesta ja koululla ei ole mitään väliä. Pitää painottaa, että tämä on vain poikkeustilanne."
– Nimimerkki Kukkisa
"Jos lapsi on selkeästi väsynyt, voi lapsen antaa jäädä kotiin. Mutta tilanne pitää tietenkin korjata ja aikaistaa nukkumaanmenoaikoja. Koulusta toistuvasti poisjääminen ei ole ratkaisu."
– Nimimerkki Johanna K.
"No riippuu vähän siitä, mitä oppiaineita sinä päivänä käsitellään, esimerkiksi jos on uskontoa, liikuntaa, ruotsia (jota ei ole ala-asteella) ja terveystietoa, niin en pakota menemään kouluun. Arvosanat eivät saa missään nimessä kuitenkaan pudota lintsaamisen takia. Ja jos on vähänkin kipeänä, ei tarvitse kuin kurkussa vähän tuntua, niin kouluun ei tarvitse mennä!"
– Nimimerkki Johtaja98
"Mielestäni, jos lasta kiusataan ja hän ei uskalla mennä sinne, niin silloin ei voi pakottaa kouluun. Samoin jos on nukkunut äärettömän huonosti tai muuten liian väsynyt. On oikein opettaa lapselle, että itsestään pitää huolehtia."
– Nimimerkki Elsa
"Henkinen rasitus voi helpottaa helpostikin yhden päivän ylimääräisellä vapaalla. Ei voi verrata siihen, että ”aikuinen ei voi saikuttaa jos väsyttää”! Lapsi/nuori ei omaa aikuisen kapasiteettia, ja vastaavasti aikuiset ovat pitkillä saikuilla burnoutin takia!"
– Nimimerkki Keijumeiju
"Jos lapsella selkeästi "työuupumusta", niin voi jäädä lepäämään. Esitelmien pidosta tai muusta sellaisesta ei pääse väsymyksen varjolla luistamaan."
– Ei nimimerkkiä
"Ihminen itse on kaikkein tietoisin itsestään ja kykeneväisyydestään. Lapsikin on ihminen, ja siksi hänellä on oikeus päättää elämästään."
– Ei nimimerkkiä
"’Lintsaaminen’ on mielestäni väärä sana. Poissaolo voi olla perusteltua, jos lapsi on erityisen väsynyt. Tai muuten vaan "ahdistaa". "Omaloma" voi antaa taas uutta virtaa koulussa käyntiin. Parempi huilata välillä, jos koulunkäynti tuntuu raskaalta."
– Nimimerkki Miiuli73
"Meillä ihana Anne-ope oli ala-asteella sitä mieltä, että "villasukkapäivät" aina silloin tällöin tekevät vain hyvää. Yläasteellakin olen silloin tällöin suonut vapaapäivän. Poissaoloihin en valehtele ja tukitunteja ei tarvita, sillä sinä päivänä koulussa opitut asiat käydään jossain vaiheessa kotona läpi."
– Nimimerkki Kristina
***
6:34