Puoliso parahti, kun Minna ajoi päänsä siiliksi – huomiota herättävä trendi haastaa kauneusihanteet

naisten siilitukka pääkuva
MTV/Shutterstock
Julkaistu 26.09.2021 08:06

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Yhä useampi nainen rohkaistuu ajamaan päänsä siiliksi. Kampaus on käytännöllinen ja esteettinen, mutta samalla se haastaa vallitsevia kauneusihanteita ja normeja.

Viime keväänä Minna Suokas, 49, rohkaistui ajamaan hiuksensa siiliksi. Hän oli harkinnut asiaa jo pari vuotta, mutta nyt asia oli jälleen ajankohtainen. Tukan kunto oli kärsinyt vaalennusaineiden vuoksi. Jos kaiken vetäisi pois, kasvaisi takaisin entistä ehompi kuontalo.

Nuorin poika oli ilmoittanut siilitukasta haaveilevalle äidilleen, ettei tulisi liikkumaan hänen kanssaan julkisilla paikoilla, jos tämä ajaisi hiuksensa pois. Koska koronavirusepidemia oli sulkenut yhteiskunnan muutenkin, ei äidin tarvinnut uhkauksesta huolestua.

Niinpä Suokas tarttui koneeseen ja ryhtyi ajelemaan päätään kotinsa kylpyhuoneessa. Kun hän pyysi puolisoaan auttamaan takaraivon ajelussa, mies päivitteli, mitä kauheaa vaimo oli mennyt tekemään.

minna suokas siilitukka 1

Minna ajoi päänsä siiliksi pitkän harkinnan jälkeen. Kuva Minnan kotialbumista.

Perheen miesten reaktio ei pelästyttänyt. Koko aikuisikänsä lyhyessä tukassa viihtynyt Suokas pitää siitä, että hiukset herättävät huomion ja jäävät mieleen. Ja sen naisen siilitukka todella tekee.

Lue myös: Ovatko hiuksesi sivujakauksella? Tätä mieltä nuorempi sukupolvi on nyt hiustyylistäsi

Naisten siilitukka haastaa ihanteet ja normit

Suokkaan lisäksi moni muukin nainen on viime vuosina rohkaistunut ajelemaan päänsä siiliksi.

Yliopistonlehtori Leena-Maija Rossi Helsingin yliopistosta näkee, että kyseessä on kertautuva ilmiö. Mitä enemmän siilitukkaisia naisia julkisuudessa näkyy, sitä useampi nainen uskaltaa itsekin kokeilla kampausta. Myös Suokas huomasi, että hänen jälkeensä pari tuttua naista ajoi päänsä siiliksi.

Suosion kasvusta huolimatta hiusten ajelu muutamien millimetrien mittaiseksi vaatii naiselta edelleen rohkeutta. Paljas pää kiinnittää huomion ja siilitukkainen nainen joutuu helposti muiden katseiden, ajatusten ja arvostelun kohteeksi.

Siilitukka haastaa länsimaista naisihannetta, jossa etenkin nuorten seksualisoitujen naisten toivotaan olevan lähes karvattomia paitsi päästään. Pitkää tukkaa kutsutaan naisen kruunuksi ja kruunusta luopuminen vapaaehtoisesti on vastarintaa normeja ja ideaaleja kohtaan.

Naisen siilitukka on arjen esimerkki muutoksesta sukupuoleen liittyvässä binäärisessä eli kaksijakoisessa ajattelussa. Naisen pää voi olla kalju, mikä liitetään maskuliinisuuteen, mutta samalla hiuksettomuus korostaa feminiinisinä pidettyjä asioita, kuten kasvonpiirteitä, koruja ja meikkiä.

Lue myös: Miten pukeutua kuin ikäisensä? Kysymyksessä lähinnä naisten ongelma

Naisten siilitukkaan liittyy ennakkoluuloja

Vaikka suomalaisessa yhteiskunnassa vallitseva tasa-arvon ideaali on pitkään sallinut naisille tiettyjä maskuliinisina pidettyjä piirteitä, liittyy naisen siilitukkaan monia pinttyneitä käsityksiä. Yleisimmät ovat, että siilipäinen nainen on joko vakavasti sairas tai lesbo.

– Siilin ajelu voi olla myös naisten itsensä representaatiota heidän seksuaalisuudestaan, mutta se voi merkitä montaa muutakin asiaa, Rossi sanoo "lesbokoodiin" viitaten.

Hiusten ajelua on käytetty myös naisten häpäisemiseen, ja edelleen jotkut yrittävät nolata siilipäisiä naisia näiden kampauksen vuoksi. 1990-luvulta asti siilitukassa viihtyneen Rossin mieleen on painunut, kun hän kerran ajoi pyörällä erään miehen ohi. Mies näki vilaukselta, että Rossi oli lähes kalju, ja huusi hänen peräänsä "juutalaishuora".

Määrittelyvallan käyttäminen voi loukata ja ärsyttää. Samalla siilitukkainen nainen kuitenkin muuttaa hiusten ajelun merkitystä ja hälventää hiuksettomuuteen liittyvää häpeää. Siilitukkatrendi voikin helpottaa myös sellaisten naisten oloa, jotka ovat menettäneet hiukset tahtomattaan.

Lue myös: Ville, 27, ei pidä pitkästä tukasta, mutta kasvattaa silti hiuksiaan kerta toisensa jälkeen – syyn kuultuasi sinäkin ryhdyt samaan

Risuja ja ruusuja

shutterstock_1955907661

Hiusten vapaaehtoista ajelua voi pitää rohkeana tekona. Kuvituskuva.

Siilitukka aiheuttaa kanssaihmisissä monenlaisia reaktioita solidaarisuudesta solvauksiin. Kärjistäen voisi sanoa, että paheksujat ovat usein miehiä, jotka yrittävät ottaa itselleen määräysvallan suhteessa tuntemattomiin. Ymmärtäjät ja kehujat sen sijaan ovat toisia lyhythiuksisia naisia.

Orimattilassa asuva Suokas kertoo muutaman kerran törmänneensä miehiin, jotka ovat äänen kummastelleet, miksi naisilla on nykyään lyhyemmät hiukset kuin miehillä tai sanoneet, että kyllähän naisilla pitää hiuksia olla.

–  Mä olen sitä mieltä, että mun pää ja mun hiukset on ihan mun oma asia, hän sanoo.

Pääsääntöisesti ajellun pään aikaansaamat reaktiot ovat kuitenkin olleet positiivisia. Siilin on sanottu sopivan hänelle jopa paremmin kuin aiemman lyhyen tukan. Vanhustyötä tekevä nainen on huomannut, että ajeltu pää miellyttää myös ikäihmisiä. Suokas kertoo erään vanhemman mieshenkilön halunneen aina silittää hänen siiliään.

Rossi ihmettelee, miksi jopa tuntemattomat ihmiset haluavat silitellä naisen siilitukkaa – niin on nimittäin käynyt hänellekin. Aihetta olisi mielenkiintoista tutkia, hän pohtii. Yksi selitys voi olla, että outoa halutaan käsitellä konkreettisesti, käsin.

Lue myös: "Mitä sä painat, 120 kiloa?" – tuntematon mies arvosteli Inkan painoa törkeästi, perusteli solvauksiaan rehellisyydellä

Siilitukka on käytännöllinen kampaus

minna suokas lyhyt tukka

Minnan hiukset ovat ehtineet jo kasvaa, mutta hän ei lupaa, etteikö ajaisi päätään uudelleen siiliksi. Kuvituskuva.

Kauneusihanteiden haastamisen sekä seksuaali- ja sukupuoli-identiteettien aiempaa vapaamman ilmaisun lisäksi siilitukan suosioon vaikuttavat käytännön syyt. Kampaus on helppo, mukava ja monien mielestä myös todella kaunis.

Kesähelteillä paljas pää helpottaa tukalaa oloa, talvella pipo ei pilaa kampausta. Aamuisin siilitukkaa ei tarvitse sukia ojennukseen, vaan joka päivä on "hyvä hiuspäivä". Suortuvia ei tarvitse erikseen sitoa kiinni liikkuessa tai töitä tehdessä.

– Hiusten laittaminen ei ole mun juttu, Suokas toteaa.

Muutamien millimetrin mittainen tukka on myös varsin helppo ylläpitää. Sen kun ajelee päänsä säännöllisesti.

Suokas ja Rossi muistuttavat, että useimmissa tapauksissa hiukset ovat uusiutuva luonnonvara. Toki jos nauttii hulmuavista hiuksista, kasvatusprosessi venyy vuosien mittaiseksi. Avuksi pulmaan on olemassa hiuslisäkkeitä ja peruukkeja.

Lue myös: Trenditukka ilmaiseksi minuutissa? Kampaaja varoittaa ilmiön sudenkuopista

Kokeilemalla selviää, sopiiko siili omaan päähän

Suokkaan tukka on jo ehtinyt kasvaa, vaikka se edelleen lyhyt onkin. Muutamat tutut ovat olleet tyytyväisiä hiusten kasvuun. Hän ei kuitenkaan lupaa, etteikö hän vetäisi uudestaan siiliksi. Pitkien hiuksien kasvattamiseen ei ole malttia eikä oikein haluakaan.

Suokas suosittelee siilitukan kokeilemista kaikille, jotka kampauksesta ovat kiinnostuneet.

– Ei tässä hirveän rohkea tarvitse olla. Jos haaveilee, niin kokeilee vaan. Sillä tavallahan sen sitten tietää, sopiiko vai ei.

Lue myös: Loppuuko hoitoaineesi aina ennen shampoota? Pulloista paljastuu yksityiskohta, jota moni ei ole huomannut

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

5:06img

Värjäätkö hiuksia kotona? Katso videolta ammattilaisen vinkit parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi.

Tuoreimmat aiheesta

Hiukset