"Mitä sä painat, 120 kiloa?" – tuntematon mies arvosteli Inkan painoa törkeästi, perusteli solvauksiaan rehellisyydellä

3:32imgAsiakkaidensa palautteen inspiroimana Mimmu kehitti XXL Dance -konseptin. Se on suunnattu naisille, joiden painoindeksi on yli 30.
Julkaistu 29.09.2019 08:06

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Kesken illanvieton entuudestaan tuntematon kolmekymppinen otti keskustelunaiheeksi Inkan painon. Tilanteesta järkyttynyt Inka kirjoitti tapahtuneesta sosiaalisessa mediassa ja huomasi, että moni on kokenut samanlaista kohtelua.

”Mahtaa tuntua pahalta, kun tommoinen satakakskytkiloinen romahtaa päälle”.

Inka muistaa miehen sanat edelleen. Ja pahempaa oli tulossa.

Inka Ikonen, 30, oli juhlimassa läheistensä ja ystäviensä kanssa. Höpsöteltiin, pidettiin hauskaa. Inka kamppaili leikkimielisesti ystävänsä kanssa ja ilottelun tuoksinassa horjahti ystävänsä päälle.

Silloin entuudestaan tuntematon kolmekymppinen otti keskustelunaiheeksi Inkan painon. 

– Menin itse aivan lukkoon, että mitä tässä nyt tapahtui, mitä hän sanoi? Sitten tämä mies jatkoi, että "mitä sä painat, 120 kiloa"? Inka muistelee.

Hän saattoi vain tuijottaa miestä suu auki.

"Ethän sä nyt puhu noin?"

Tilanne hävetti; Inkasta tuntui kuin hän olisi alasti, hän halusi vain paeta paikalta.

Inkan läheinen ei sen sijaan mennyt lukkoon. Hän tiukkasi mieheltä "mitä helvettiä sanoit". Tökerön kommentin heittänyt mies sen sijaan  jatkoi arvailuaan: olisiko Inkan paino sittenkin sata kiloa? 90, 80, 70?

– Kysyin, että anteeksi, mitä vittua sä nyt sanot. Ethän sä nyt puhu noin? Inka muistelee.

Myös muut seurueessa olivat tyrmistyneitä ja puolustivat Inkaa. Mies ei kuitenkaan vaikuttanut näkevän toimissaan mitään väärään.

– Lopulta hän ylimielisen oloisesti sanoi, että anteeksi, oli pahasti sanottu. Sukulaiseni alkoi hermostua, joten sanoin, että annetaan vain olla ja lähdetään tilanteesta. Sain tapahtuneen jälkeen paniikkioireita, kun huomio keskittyi minuun ja painooni. Osittain siksi yritin toimia niin, ettei siitä tulisi suurempaa numeroa.

"Hän sanoi, ettei ole mitään anteeksipyydettävää"

Myöhemmin illalla Inka vessassa ollessaan kuuli, miten miestä vaadittiin pyytämään häneltä anteeksi. Mies kertoi työskentelevänsä ambulanssikuskina ja "tietävänsä kyllä, miltä 120-kiloinen näyttää".

– Hän sanoi, ettei ole mitään anteeksipyydettävää, koska hän on vain rehellinen, Inka muistelee.

Häntä itseään tilanne söi sisältä. Inka koki, että oli pilannut juhlat; miksei hän vain osannut ollut aikuinen ja antanut asian olla.

– Toistelin vain itselleni, ettei tästä saa tulla isoa juttua, Inka kuvaa.

INKAHÄIKII (63 of 66)Inka pyöritteli tapahtunutta mielessään yötä myöten – ja syytti itseään. Kuvaaja: Albert RomppanenKuvaaja: Albert Romppanen

"Seuraavanakin päivänä oli morkkis"

Illan lopuksi Inka istui taksissa. Muistikuvat tapahtuneesta vyöryivät päälle. Samalla iskivät sekä raivo että paha mieli. Inka pyöritteli tapahtunutta mielessään yötä myöten – ja syytti itseään.

– Seuraavanakin päivänä oli morkkis: ajattelin, että minä olen tämän aiheuttanut ja pilannut nämä juhlat. Toistelin itselleni, että miksen voinut antaa asian olla.

Lopulta mieheltä tuli viesti. Anteeksipyyntö, Inka ajatteli.

Tavallaan se olikin.

Typistetysti miehen viestissä luki: Sori. Olin kännissä ja sanoin tyhmästi. Kiitos ja anteeksi". Perässä oli vilkuttavaa kättä kuvaava emoji.

– Sen jälkeen morkkikseni hävisi. Tajusin, ettei hän ole tajunnut yhtään mitään, hän ei voi vieläkään ottaa mitään vastuuta sanomisistaan. Ymmärsin, ettei tapahtunut ollut minun vikani.

Myöhemmin Inka otti vielä mieheen yhteyttä ja yritti asiallisesti kysyä, mitä tämän käytöksen taustalla on. Miehen vastausviesti oli harkitumpi ja hän jopa totesi, että tapahtunut "pisti ajattelemaan".

– Sitten kävi kyllä ilmi, että näidenkin viestien jälkeen hän oli jatkanut minun arvostelemistani yhteiselle ystävällemme, Inka sanoo.

_568354228Inka kirjoitti tapahtuneesta sosiaaliseen mediaan. Kuvituskuva.shutterstock

Moni nainen Suomessa kokenut vastaavaa

Lopulta bloggaajana ja toimittajana työskentelevä Inka kirjoitti tapahtuneesta sosiaaliseen mediaan. "You can kiss my big white ass", Inka totesi tekstissään. "Jos ei ole mitään kaunista sanottavaa, ole hiljaa".

Pian kommentteja alkoi sataa: ensin kymmeniä, sitten satoja. Jokaisella tuntui olevan oma tarina kerrottavanaan.

Suurin osa oli hirveän surullista luettavaa.

– Minulle tuli jännetupentulehdus, koska olen näpytellyt kännykällä niin paljon vastauksia ihmisille. Olen saanut varmaankin sata yksityisviestiä, ja sitten vielä kaikki julkiset kommentit. Tarinat siitä, millaista kommenttia ihmiset ovat saaneet, ovat todella karuja, ja yleensä kommentit liittyvät ylipainoon. Suurimmilta osin tarinat ovat naisilta ja kommentteja antavat eri-ikäiset miehet, Inka kuvaa.

– Ajattelin, että tässä asiassa olisi menty jollain tavalla eteenpäin, mutta ilmeisesti ei. Jos meillä on fyysinen koskemattomuus, miksei ole henkistä koskemattomuutta ja kehorauhaa? Kehorauhasta puhutaan paljon, mutta ehkä se ei ole uponnut siihen porukkaan, joka ottaa oikeudekseen kommentoida toisten ulkonäköä, Inka sanoo.

_1494190958"Tarinat siitä, millaista kommenttia ihmiset ovat saaneet, ovat todella karuja, ja yleensä kommentit liittyvät ylipainoon." Kuvituskuva.shutterstock

"Täytti kaikki klassisen koulukiusaajan tunnusmerkit"

"Vissin arka aihe, kun tuollaisesta tällainen draama, että nettiin piti avautua?" Sellaisiakin kommentteja Inka on saanut.

Tavallaan hän kokee sohaisseensa muurahaispesää: kun puhe on ylipainosta, osa syyttää syrjintää ja kiusaamista kokeneita vääjäämättä tyhjästä loukkaantuviksi valittajiksi. Kuitenkin moni kertoo kokeneensa asiatonta kommentointia.

– Muiden tarinoista huomasin, kuinka laaja tämä ilmiö on. Se on järkyttänyt ja mietityttänyt. Mistä se johtuu?

Moni heittää läskikommentteja sillä verukkeella, että "on huolissaan" tai "haluaa vain auttaa". Kommenttien saajalle "hyväntahtoinen" kommentointi aiheuttaa pelkkää pahaa mieltä.

– Tämä tapaus mielestäni täytti kaikki klassisen koulukiusaajan tunnusmerkit. Sieltä tulivat kaikki perinteiset heitot: minkä takia suhtauduin niin vakavasti, kärpäsestä on nyt tehty härkänen, se oli vain hänen heittonsa, jota mitä en ymmärtänyt, joten minä ylireagoin, Inka kuvailee.

"Olen saanut ihmisten tuesta todella paljon voimaa"

Muunkinlaisia neuvoja on riittänyt: olisit sanonut näin, mikset tehnyt noin, älä kuuntele, toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Mutta muuttuuko mikään, jos ainoa ohje kiusatulle on "koita kestää, älä kuuntele"?

– Ehkä olisi voinut sanoa jotakin nasevaa takaisin ja antaa asian olla, mutta toisaalta reagoin niin kuin siinä hetkessä kykenin reagoimaan. En halunnut alentua hänen tasolleen ja haukkua takaisin, Inka pohtii.

– Paras asiaan liittyvä saamani vinkki on ehkä ollut, että usko itseesi noissa tilanteissa äläkä anna sen mennä ihon alle. Ei väliä, miten reagoin, kunhan muistan, etten ole yhtä kuin ne haukut. Ne eivät ole totuus.

Inka haluaa myös kiittää oman tarinansa kertoneita ja tukea antaneita kommentoijia.

– Olen saanut ihmisten tuesta todella paljon voimaa. Seuraavan kerran, kun jotain tällaista sattuu, minulla on vahvempi olo kohdata tilanne!

#Kehukeskiviikko kannustaa kehumaan

"Onks sustakin naiset maailman upeimpia olentoja? Siksi nyt käynnistyy #kehukeskiviikko eli kehu kolmea naista ja levitä hyvää mieltä." Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Kokemansa vuoksi Inka inspiroitui ottamaan Instagramissa käyttöön kehukeskiviikon. Sen ideana on, että keskiviikkoisin naiset kehuvat kolmea naista Instagram Storyissa. Sitten kehutut jatkavat kehumalla vuorostaan kolmea henkilöä.

– Idea syntyi keskiviikkona ja siitä hashtag #kehukeskiviikko, mutta toki saa kehua muulloinkin, Inka vinkkaa.

– Ettemme kuuntelisi niin paljon negatiivista puhetta, vaan yrittäisimme nostaa ja kehua toisiamme. Naiset ovatkin alkaneet kehua toisiaan. Se on ollut ihanaa. Haluan saada huonosta tilanteesta irti jotain hyvää.

LUE MYÖS: Laura jakoi rehelliset kuvat painon jojoilusta – lähipiirin asenne ihmetyttää: "Miksi puhut tuohon tyyliin ihmiselle, joka yrittää?"

Lue lisää lifestyle-artikkeleita!

Tuoreimmat aiheesta

Kiusaaminen