Kun Venäjä on käynyt jo 1,5 vuotta hyökkäyssotaa Ukrainassa, maahaan on kohdistunut jo 11 pakotepakettia. Ruplan arvo on heikentynyt entisestään. Noin viikko sitten Venäjän keskuspankki nosti ohjauskorkoa 8,5 prosenttiin inflaation seurauksena. Tarkoittaako tämä, että pakotteet toimivat vai onko Venäjän talouskurimukseen myös muita syitä?
– Talous maksaa myös hyökkääjälle, kertoo Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Laura Solanko MTV Uutiset Liven haastattelussa.
Asiantuntijan mukaan Venäjän talous on nyt paljon huonommassa kunnossa kuin ennen hyökkäystä.
– Kyllä pakotteilla on tehoa. Ne toimivat. Mutta täytyy muistaa, että Venäjää vastaan asetetut pakotteet ovat nimenomaan täsmäpakotteita. Ne ovat edelleen hirvittävän tarkasti määritelty koskemaan vaan tiettyjä tuotteita tai yrityksiä ja yksityishenkilöitä.
Vaikea uskoa, että pakotteilla olisi valtavan suuri merkitys koko talouteen, kommentoi Solanko.
Venäjän keskuspankki vastasi MTV Uutisten toimittajan haastattelupyyntöön niukasti. Pankin esittämien materiaalien mukaan, ohjauskoron noston taustalla on inflaatio. Suuri kotimainen kysyntä ja ruplan heikentäminen kasvattavat inflaation riskiä. Keskuspankki ei vastannut kysymyksiin pakotteiden vaikutuksista.
Kaikki on toisin
30-vuotias moskovalainen IT-asiantuntija Maria on erittäin pettynyt. Sodan alku järkytti häntä.
– Kriittisesti ajattelevat ihmiset Venäjällä näkevät, mitä on tapahtunut. Paluuta takaisin ei enää ole, kertoo Maria MTV Uutisille.
Talouden tilanne on ongelmallinen niille, jotka ovat tottuneet matkustamaan ulkomaille. Ennen sotaa Marian kaltaisilla IT-alan asiantuntijoilla oli kansainvälisesti kilpailukykyinen palkka. Nyt kaikki on toisin.
Katso videolta, miten asiantuntija Suomen Pankista kommentoi Venäjän talouden nykytilaa:
10:02