Suomen Pankki: Pakotteet näkyvät Venäjällä niin päättäjien kuin eläkeläisenkin kukkarossa, Suomen viennille ne tekevät "todella, todella rumaa jälkeä"

9:49img
Suomen pankin Laura Solanko: Pakotteet näkyvät Venäjällä joka paikassa
Julkaistu 28.03.2022 06:05

Nina Rahkola

nina.rahkola@mtv.fi

Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Länsimaiden Venäjälle asettamat talouspakotteet tuntuvat suomalaisasiantuntijan mukaan Venäjällä pikkuhiljaa niin tavallisten kansalaisten kuin päättäjienkin elämässä. Niillä ei kuitenkaan pystytä vaikuttamaan nopeasti tämänhetkiseen tilanteeseen ja pysäyttämään esimerkiksi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Siihen tarvittaisiin muita toimia, joihin ainakaan kaikki EU-maat eivät ole välttämättä vielä valmiita.

LK 3.3. Ukrainan sota

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 

Euroopan unionin johtajat keskustelivat viime viikolla siitä, miten EU-maat voisivat korvata käyttämäänsä venäläistä energiaa, eli maakaasua, öljyä ja kivihiiltä. 

Viikon aikana julkistettiin USA:n ja EU:n sopimus 15 miljardin kuution kaasutoimituksista Eurooppaan tämän vuoden aikana. Lisäksi Yhdysvallat kasvattaa vuotuisia kaasutoimituksia vuoteen 2030 saakka 50 miljardiin kuutioon. Määrä on noin kolmannes Venäjältä tällä hetkellä tuotavasta kaasusta.

Lue myös: MTV Brysselissä: Venäläisestä tuontienergiasta irrottautuminen ja energian hinta esillä EU-huippukokouksessa

Energiaratkaisuilla olisi merkitystä

Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen vanhemman neuvonantajan Laura Solangon mukaan 15 miljardin kuution kaasutoimitukset eivät sen enempää ratkaise Euroopan energiariippuvuutta Venäjästä kuin romahduta Venäjän julkista talouttakaan.

Sen sijaan EU:n asettama tuontikielto venäläisenergialle vaikuttaisi tilanteeseen nopeasti.

– Pakotteet, joita tähän mennessä länsi on asettanut Venäjää vastaan, ovat todella isoja ja todella merkittäviä. Niiden ansiosta Venäjän talouskasvu hyytyy tänä vuonna totaalisesti. Tästä vuodesta eteenpäin nähdään parhaimmillaankin hyvin pientä kasvua, MTV:n Viiden jäkeen -ohjelmassa haastateltu Solanko toteaa. 

– Mutta ne toimet eivät vaikuta nopeasti tämänhetkiseen tilanteeseen. Jos haluttaisiin vaikuttaa nopeasti Venäjän valtion tuloihin, olisi melko lailla pakko tavalla tai toisella puuttua niihin energiatuloihin, joita Venäjä saa. Energiantuontia pitää silloin pystyä merkittävästi rajoittamaan.

Lue myös: Synkkä, synkempi, Venäjä – maalla on edessään toinen toistaan huonompia näkymiä

Pakotteista kärsivät niin päättäjät kuin kansalaisetkin

Pakotteet näkyvät Solangon mukaan Venäjällä joka paikassa.

– Tavallisen kansalaisen kukkarossa ne näkyvät, kun hinnat nousevat nopeammin kuin palkat ja ostovoima heikkenee. Eläkeläinen joutuu miettimään entistä tarkemmin sitä, mitä kaupasta saa ostettua, Solanko arvioi.

– Mutta on niillä merkittävä vaikutus myös siihen, miten Venäjän valtio voi varojaan käyttää.

Vaikeat energiapäätökset

Energiapäätökset ovat Euroopalle vaikeita. Osa maista, kuten Saksa ja Italia, ovat tällä hetkellä varsin riippuvaisia Venäjältä ostettavasta energiasta. 

Päätös saattaa jopa nakertaa lännen yhteistä Venäjän vastaista rintamaa.

– On helppo puhua yleisellä tasolla siitä, että energiariippuvuudesta pitää päästä esiin. Mutta kyse on isoista ja vaikeista ratkaisuista, ja niissä maiden erot tulevat varmasti esille.

Myös Suomen talouteen pakotteet vaikuttavat monella tavalla.

– Niin kuin nähtiin jo koronapandemian aikana, me olemme hirvittävän riippuvaisia muista maista ja erilaisista tuotantoketjuista, ja kun jossain tulee häiriö, se vaikuttaa kaikkiin. Suurin vaikutus tulee (tässä tilanteessa) yhtäältä kasvaneen epävarmuuden takia ja toisaalta siksi, että venäläisten ostovoima romahtaa tässä rytäyksessä niin perusteellisesti, että se ei ole enää houkutteleva markkina.

Tullin mukaan pakotteet ovat runnoneet Suomen Venäjän-kauppaa pahemmin kuin Neuvostoliiton romahtaminen. Solangon mukaan väite on uskottava.

– Sitähän se näyttää ensimmäisten viikkojen kokemuksen perusteella. Todella, todella rumaa jälkeä tulee. Monet ovat arvelleet, että Venäjän vienti saattaa tippua puolella tänä vuonna, ja se on valtava romahdus. 

Lue myös: "Voi kunpa tietäisin" – Putinin vaatimus kaasun maksamisesta ruplilla ihmetyttää asiantuntijaa

Tuoreimmat aiheesta

Pakotteet