Venäläiset talousahdingossa – rupla romahti ennätyshalvaksi ja edessä on mieletön hintojen nousu: "Pakotetoimille ei löydy vertailukohtaa historiasta – ollaan suuressa sumussa"

EU:n ja Yhdysvaltain asettamat talouspakotteet Venäjälle saivat ruplan romahtamaan ennätyksellisen alas.

Kun tänään pörssipäivä avautui, rupla oli romahtanut jopa 30 prosenttia verrattuna Yhdysvaltain dollariin. 

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Kreml sanoi luottavansa Venäjän keskuspankkiin. Uutistoimisto kertoo myös, että Venäjän presidentin lehdistösihteeri Dimitri Peskov on sanonut, että ei ole epäillä keskuspankin tehokkuutta ja luotettavuutta. 

Peskov oli myöntänyt tiedotustilaisuudessa, että Venäjän taloudellinen todellisuus on muuttunut huomattavasti sekä sen, että pakotteet ovat raskaita ja ongelmallisia. Peskovin mukaan Venäjällä on mahdollisuudet kompensoida haitat.

– Venäjä on tehnyt suunnitelmia pitkän aikaa mahdollisten pakotteiden varalle. On olemassa vastasuunnitelmia, niitä on kehitetty ja niitä otetaan käyttöön kun ongelmia ilmenee, Peskov sanoi tiedotustilaisuudessa Reutersin mukaan.

Peskov sanoi myös, että henkilöpakotteet Venäjän presidentti Vladimir Putinia kohtaan ovat hyödyttömiä.

STT:n tietojen mukaan Venäjän keskuspankki on nostanut ohjauskorkonsa 20 prosenttiin 9,5 prosentista. Keskuspankki perustelee ohjauskoron nostoa sillä, että maan taloustilanne on muuttunut dramaattisesti.

Ohjauskoron nostolla pyritään pankin mukaan pitämään yllä hintavakautta ja suojaamaan kansalaisten säästöt inflaatiolta.

Tänään eurosta on joutunut maksamaan yli 101 ruplaa, kun perjantaina kurssi oli vajaat 93 ruplaa.

Venäjän keskuspankki ei aio avata Moskovan pörssiä tänään, Reuters uutisoi aiemmin.

Historiallisen kovia talouspakotteita

EU ja Yhdysvallat liittolaisineen sopivat sunnuntaina myöhään puolenyön jälkeen uusista pakotteista Venäjälle. Venäläisiä pankkeja suljetaan Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle ja Venäjän keskuspankin varoja ulkomailla jäädytetään. Se tarkoittaa sitä, että Venäjän ’’sotakassa’’ puolittuu eri arvioiden mukaan jopa puolella.

Keskuspankin ulkomaisten valuuttavarantojen arvioidaan olevan yli 600 miljardia dollaria.

EU-pakotteet laajenevat myös venäläisiin oligarkkeihin.

– Kyseessä ovat sellaiset pakotetoimet, että vertailukohtaa historiasta ei löydy. Sen takia ollaankin hyvin suuressa sumussa, että mitä markkinoilla tapahtuu ja kuinka markkinatoimijoiden kannattaisi reagoida tilanteeseen, sanoo Venäjän talouteen erikoistunut vanhempi neuvonantaja Laura Solanko.

Solangon mukaan vielä tässä kohtaa on mahdotonta arvioida, kuinka suuri lovi Venäjän bruttokansantuotteeseen on tulossa. Lovi joka tapauksessa tulee.

Taloudelliset pakotteet tulevat myös heikentämään ruplaa, nostamaan inflaatiota Venäjällä, supistamaan venäläisten ostovoimaa ja vaikeuttamaan Venäjän ulkomaankauppaa.

Venäläiset jonottavat jo pankkiautomaateille

Suomen Pankki kertoi tänään aamupäivällä, että Venäjällä on meneillään talletuspako. Kansalaiset siis jonottavat pankkiautomaateille nostaakseen talletuksensa ulos.

Talletuspako voi johtaa siihen, että venäläisiä pankkeja alkaa kaatua varojen puutteeseen.  Muun muassa venäläisen Sberbankin osake laski peräti 70 prosenttia.

– Kaikkien (venäläisten) mielessä jyskyttävä pelko on se, että inflaatio lähtee laukkaamaan kovaa vauhtia. Viime viikolla ennen EU:n ja Yhdysvaltain asettamia talouspakotteita inflaatio Venäjällä oli lähempänä yhdeksää prosenttia. Nyt jos keskuspankki on nostanut ohjauskorkoa 20 prosenttiin niin se voi indikoida sitä, että inflaatio tulee nousemaan todella paljon.

Solanko sanoo, että osa tuotteista Venäjällä saattaa kallistua jo tänään, mutta osa kallistuu vasta vähitellen viikkojen kuluessa.

– Kokonaisvaikutuksen näkeminen juuri nyt on kovin vaikeaa.

Tulivatko pakotteet Venäjän johdolle yllätyksenä – entä mitä pakotteita lännelle?

Suomen Pankin Laura Solanko uskoo, että Venäjän taloudellinen eliitti ja poliittinen johto ei ollut täysin varautunut lännen asettamiin talouspakotteisiin, saati pakotteiden voimakkuuteen.

– Luulen, että se (pakotteet) on ollut yllätys myös Euroopassa, että kuinka yhtenäisesti EU on pystynyt toimimaan ja, kuinka tiukkoja toimia on pystytty sopimaan.

Tutkimusjohtaja ennakoi vaikeita aikoja Venäjälle alla olevalla videolla. 

Solanko sanoo, että mahdollisten Venäjän asettamien vastapakotteiden arvioiminen on vaikeaa. Hän ottaa esimerkiksi vuoden 2014 lännen asettamat pakotteet.

– Venäjän vastapakotteet kohdistuivat tyystin erilaisiin sektoreihin kuin lännen pakotteet osuivat. On aivan mahdollista, että niin käy myös tälläkin kertaa. Se jää nähtäväksi.

Solanko ei usko, että Venäjä sulkisi Eurooppaan johtavia maakaasuhanoja. Siihen ei kuulemma ole varaa, sillä Venäjä tarvitsee enemmän kuin koskaan vientituloja maakaasusta ja öljystä.

Lue myös:

    Uusimmat