Puoluejohtajat eivät leikkaisi puolustusmenoista

Maiharit puolustusvoimat varusmies AOP
Kukaan eduskuntapuolueiden puheenjohtajista ei ollut valmis tinkimään Suomen puolustusbudjetista Ylen suuressa vaalikeskustelussa torstai-iltana. All Over Press
Julkaistu 30.03.2023 23:00

MTV UUTISET – STT

Vasemmistoliiton Andersson ei halua Suomen osallistuvan Naton harjoituksiin, jossa olisi mukana ydinaseita.

Kukaan eduskuntapuolueiden puheenjohtajista ei ollut valmis tinkimään Suomen puolustusbudjetista Ylen suuressa vaalikeskustelussa torstai-iltana. Vaalitentti käytiin samaan aikaan kuin Turkin parlamentin odotettiin päättävän Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnista. Nato-maiden puolustusmenojen pitäisi olla 2 prosenttia bruttokansantuotteesta.

–  Puolustukseen tulemme jatkossakin käyttämään jotakuinkin tämän verran rahaa, linjasi keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

Perussuomalaisten Riikka Purra muistutti, että puolustusosuus on jo Nato-mailta vaadittavalla tasolla suurten hankintojen takia. Hänen mukaansa perussuomalaiset näkee, että vaadittavan tason tulee täyttyä ja jopa ylittyä.

–  Näissä rahoissa ei kannata säästellä.

Myös SDP:n Sanna Marinin mukaan Suomen täytyy tavoitella kahden prosentin tai yli kahden prosentin tasoa tulevaisuudessakin.

Kokoomuksen Petteri Orpo pitää Suomen turvallisuutta ja Nato-jäsenyyden rakentamista seuraavan hallituskauden tärkeinä kysymyksinä. Hän myös totesi, että lupaus kahdesta prosentista on annettu muille Nato-maille.

Lue myös:Suomen Nato-käsittely käynnissä Turkissa - Haavisto: ”Suomi ei ole koskaan ollut näin lähellä Nato-jäsenyyttä kuin tänä iltana”

Kanta ydinaseisiin selvä

Samalla puoluejohtajat muistuttivat Suomen ottaneen kantaa sen puolesta, ettei Suomella ole tarvetta tuoda ydinaseita alueelleen. Niitä ei myöskään arveltu Suomelle tarjottavan.

Puoluejohtajista vasemmistoliiton Li Andersson oli ainoa, jonka mielestä Suomi ei voi osallistua Naton harjoituksiin, joissa olisi ydinase mukana.

–  Se on asia, johon Suomessa pitää ottaa yhteisesti kantaa, Andersson sanoi.

Anderssonin mukaan vasemmistoliitossa halutaan, että Suomi on toimija kansainvälisillä areenoilla myös jatkossa ydinaseriisunnan puolesta.

–  Että me emme salli ydinaseiden tuomista esimerkiksi Suomen maaperälle tai varastointia tänne. Että Suomi näin ollen myöskin omalta osaltaan pyrkii luomaan vakautta maailmassa muistaen sen, että kun puhutaan ydinaseista, niin puhutaan aseista, jotka muodostava uhan koko ihmiskunnalle.

Suomen avoimuus nousi tärkeäksi

Esimerkiksi RKP:n Anna-Maja Henriksson mukaan Suomen kannattaa ottaa Natossa osaa kaikkiin niihin harjoituksiin, joista on hyötyä Suomelle.

Saarikko muistutti, että kun Suomi liittyy Natoon, siihen liitytään täysivaltaisesti.

–  Emme ole etukäteen sulkeneet mitään mahdollisuuksia ulkopuolelle, Marin puolestaan sanoi.

Lue myös:Suomi voisi edetä Naton täysjäseneksi jo huhtikuun aikana – nämä askeleet ovat jäljellä Turkin ratifioinnin jälkeen

Tuoreimmat aiheesta

Eduskuntavaalit