Suomalaisten veronmaksajien ei pidä joutua maksamaan Uniperin vaikeuksista. Tätä mieltä olivat puolueiden puheenjohtajat Suomi Areenan puheenjohtajatentissä Porissa tiistai-iltana.
– Saksan pitää kantaa vastuu siitä, että he ovat tehneet vääränlaisia energiapoliittisia ratkaisuja, sanoi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.
Purra kuitenkin lisäsi, ettei Suomikaan tilanteeseen syytön ole.
– Täällä on myyty esimerkiksi sähköverkot vuonna 2013, joista saaduilla rahoilla on satsattu nimenomaan Uniperiin.
Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo huomautti, että Uniper-sotkun taustalla on Saksan täydellisen epäonnistunut energiapolitiikka. Hänen mielestään Suomen hallituksen on annettava kaikki tuki Fortumin johdolle neuvotteluissa, joita Saksan hallituksen kanssa käydään.
– Tämä on poliittinen ratkaisu Saksassa ja silloin meidän täytyy antaa siihen poliittinen tuki, Orpo sanoi.
Kahdeksan miljardia riittää
Fortumin tytäryhtiö saksalainen Uniper on pahoissa vaikeuksissa, koska kaasun tuonti Venäjältä on keskeytynyt ja kaasun hinta on noussut. Fortum on maksanut Uniperin osakkeista noin seitsemän miljardia euroa ja lisäksi pääomittanut Uniperia tänä vuonna noin kahdeksalla miljardilla eurolla.
Vasemmistoliiton Li Anderssonin mielestä tässä vaiheessa neuvotteluja lähtökohta pitää olla ratkaisu, joka turvaa suomalaisen veronmaksajan edun. Hän katsoo, että kahdeksan miljardin euron pääomitus on jo erittäin merkittävä tuki Fortumin puolelta.
Vihreiden Maria Ohisalon mielestä fossiilien käyttö pelaa Putinin kaltaisten hallitsijoiden piikkiin.
– Tässä nyt Saksan valtiolla on ennen kaikkea ne avaimet kädessä, ja mielestäni suomalaisten veronmaksajien ei pidä tästä joutua maksamaan.
Keskustaa edusti tentissä varapuheenjohtaja Petri Honkonen. Myös hän sanoi, että tämän enempää ei Fortumin pidä osallistua Saksan energiamarkkinoiden pelastukseen.
Harkimo: Ruuan hinta nousee 15-20 prosenttia
Puheenjohtajatentissä keskusteltiin myös siitä, miten kansalaisten ahdinkoa helpotetaan hintojen noustessa kohisten. Honkoselta kysyttiin, miten keskusta suhtautuu vasemmistoliiton puoluekokouksessa tekemään avaukseen, että ruuan arvonlisäveron voisi laskea kymmeneen prosenttiin.
Honkonen ei tyrmännyt ehdotusta.
– Esimerkiksi jos verrataan sitä yleiseen ansiotuloverotuksen kevennykseen, niin se totta kai kohdentuu nimenomaan niihin välttämättömiin päivittäisiin menoihin.
Riskinä on kuitenkin hänen ja useampien puheenjohtajien mielestä se, että kauppa vähän ajan päästä nostaa hinnat takaisin lähtötasolle ja parantaa omia katteitaan.
– Ruuan hinta ei tule nousemaan kymmentä prosenttia, vaan se nousee 15–20 prosentin välillä. Puhuin just yhden ison teollisuusketjun johtajan kanssa ja hän sanoi, että he nostavat hintoja 15–20 prosenttia. Se on yksi Suomen suurimmista elintarvikevalmistajista, varoitteli Liike Nytin Harry Harkimo.
Mukana Suomi-areenan puheenjohtajatentissä olivat myös kristillisdemokraattien Sari Essayah, SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm ja RKP:n varapuheenjohtaja Silja Borgarsdóttir Sandelin.