MTV Uutisten haastattelussa Perussuomalaisten puoluesihteeri Harri Vuorenpää pohtii, että pienenä syynä Perussuomalaisten tappioon voi olla myös protestikäytös hallituspolitiikkaa vastaan. Suurempi syy on todennäköisesti se, että europarlamenttia eivät kaikki koe kovin merkittäväksi päätöksentekijäksi.
Kokoomus voitti taas vaalit ja puolueen asema on vahva erityisesti väkirikkaassa eteläisessä Suomessa.
Keskusta piti puolestaan kiinni harvemmin asutusta pohjoisesta Suomesta. Vasemmistoliitto kiri kuitenkin monen vaalipiirin alueella kärkikolmikkoon. Li Andersson -ilmiö näkyi niin pohjoisessa kuin etelässä.
Pienen poikkeuksen teki Vaasan vaalipiiri, jossa Rkp oli suurin ja kumpikaan vasemmistopuolue ei yltänyt kärkikolmikkoon.
Suurimman tappion vaaleissa koki Perussuomalaiset, jonka kaikki aiemmat kannattajat eivät kokeneet EU-vaaleja äänestämisen arvoisiksi. Muitakin syitä voi toki olla, kuten mahdollinen protestikäytös hallituspolitiikkaa vastaan.
– Varmasti sitäkin (protestia) on jonkin verran, mutta en usko, että sillä suurta vaikutusta tähän on. Me jatkamme hallituksessa hallitusohjelman toteuttamista niin kuin tähänkin saakka, Perussuomalaisten puoluesihteeri Harri Vuorenpää sanoo MTV Uutisille.
Mikseivät EU-vaalit sitten kiinnostaneet?
– On varmaan monia syitä miksi nämä vaalit eivät kiinnosta ja äänestysprosentti jäi alhaiseksi. Ehkä siinä on se, ettei europarlamenttia ja EU:n päätöksentekokoneistoa koeta merkityksellisenä ja sen takia ei lähdetä äänestämään, Vuorenpää pohtii.
Perussuomalaiset tekee Vuorenpään mukaan myöhemmin tarkemman analyysin siitä, miksi puolueen kannattajat eivät lähteneet sankoin joukoin äänestämään.
– Selkeästi epäonnistuimme viestinnässä. Meidänkin jäsentemme pitäisi äänestää, koska nämä ovat hyvin tärkeät vaalit, jotka koskettavat Suomea, Vuorenpää sanoo.