Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo lähtevänsä työmatkalle Washingtoniin ensi viikon maanantaina. Jo ennen Ukrainan sotaa sovittu matkaa koskee erityisesti F35-hävittäjien hankintaa, mutta Euroopan turvallisuustilanne on todennäköisesti myös vierailun aiheena.
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
Kaikkonen kertoo olevansa matkalla ensi viikon alun maanantaista keskiviikkoon. Matka on sovittu jo viikkoja sitten eli ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.
– Olen matkustamassa jo aiemmin sovitusti Yhdysvaltoihin. Asialistalla on ennen muuta F35-hankkeen ajankohtainen tilanne ja sen edistäminen. Varmistamme, että se etenee sovitun mukaisesti. Käyn myös Washingtonissa, jossa on useita tapaamisia, Kaikkonen kertoo MTV Uutisille.
Kaikkonen tapaa Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin sekä muita hallinnon edustajia. Keskustelujen aiheina ovat kahdenvälinen puolustusyhteistyö, Ukraina sekä turvallisuustilanne Euroopassa. Washingtonissa ministeri tapaa myös Yhdysvaltain kongressin edustajia.
Suomi päätti viime vuoden joulukuussa hankkia 64 yhdysvaltalaista F-35-hävittäjää nykyisten F-18 Hornetien tilalle.
Työvierailun aikana puolustusministeri puolustusministeri käy myös Lockheed Martinin tehtaalla Dallasin Fort Worthissa. Lockheed Martin toimittaa Suomelle F-35A Lightning II -monitoimihävittäjät. Dallasista puolustusministeri Kaikkonen jatkaa Eglinin lentotukikohtaan Floridaan, jossa ministeri tutustuu F-35 kalustoon, koulutukseen ja käyttöhuoltoon.
3:49
Myös Venäjän hyökkäys keskusteluissa
Myös Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen aiheuttama vaikutus koko Eurooppaan on todennäköisesti osassa keskusteluissa mukana.
– Tapaan muun muassa poliitikkoja ja akateemista maailmaa. Epäilemättä Euroopan turvallisuus, Ukraina, Pohjois-Eurooppa ja Nato-yhteistyö ovat aiheina keskusteluissa, puolustusministeri pohtii.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa tänään perjantaina illalla Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin. Tämän tapaamisen aiheina ovat ainakin Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja kahdenväliset suhteet Suomen ja Yhdysvaltojen välillä.
– Mielenkiinnolla odotan, mitä kerrottavaa presidentillä tapaamisesta on. Yhdysvallat on Suomelle tärkeä kumppani monessa asiassa, Kaikkonen kommentoi tapaamista.
Lisää rahaa puolustukseen
Puolustusministeri Kaikkonen on tänään neuvotellut valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) kanssa Puolustusvoimien määrärahoista.
Kaikki puolueet ovat tällä viikolla kertoneet, että puolustusmäärärahojen kasvattamiselle on kannatusta eikä lisävelkaa tässä kohtaa kavahdeta.
– Lisämäärärahat tarpeet liittyvät tiettyihin materiaalitarpeisiin. On tiettyjä varastotäydennyksiä ja huoltoon liittyviä kysymyksiä. On syytä täydentää varastoja. Henkilöstöpuolella on myös tarpeita. Tulemme tältä pohjalta tekemään tarkemman pyynnön, kaikkonen kertoo.
Puolustusvoimien yksityiskohtaisia tarpeita ei tässä vaiheessa kommentoida julkisuuteen.
– En voi tarkemmin avata. Kyllä meidän puolustuksesta on pidetty huolta, mutta tällaisessa jännitteisessä tilanteessa on tärkeä pitää puolustuskykyä yllä. Olen tyytyväinen siitä, että valtiovarainministeri Saarikko tuntuu vakavasti suhtautuvan tähän. Jopa ymmärtäväisestikin, Kaikkonen kiittelee.
Puolustusministeri on tyytyväinen myös siihen, miten muut puolueet ovat suhtautuneet puolustuksen vahvistamiseen.
– On ollut myönteistä, että isänmaallista ja turvallisuudesta huolehtivaa henkeä on laidasta laitaan. Se antaa hyvää selkänojaa neuvotteluihin, ja kyllä me tuomme esille sen, mitä tarvitaan. Tämä oli vasta onnistunut avaus neuvotteluissa, Kaikkonen toteaa.
Puolustusvoimien määrärahoja voidaan korottaa esimerkiksi lisätalousarvion kautta.
Nato-kannatus ei yllätä
Ruotsalainen sanomalehti Aftonbladet on julkistanut kyselyn, jonka mukaan niukka enemmistä ruotsalaisista kannattaa maansa liittymistä sotilasliitto Natoon.
– Ei ole kauhean yllättävää, että Venäjän hyökkäyksen takia Nato-jäsenyyden kannatus on kasvussa niin Suomessa kuin Ruotsissa. Olemme Ruotsin kanssa sopineet, että pidämme toisemme hyvin ajantasalla keskustelusta, jota käydään.
Kaikkonen kertoo, että hänellä on tiivis yhteys ruotsalaiseen kollegaansa Peter Hultqvistiin.
– Jokainen maa tekee päätöksensä itse. Se on selvä asia, Kaikkonen korostaa.
Juttua päivitetty kello 16.54. Juttuun lisätty puolustusministerin työmatkan tapaamisia ja vierailukohteita.