Naton pääsihteerin valinta lähenee, mutta tuoreimman Nato-maan Suomen kansalaisille pääsihteerin valintatapa on todennäköisesti hämärän peitossa.
Toimitusministeristön puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo, että Suomi on ollut toistaiseksi asiassa tarkkailijan asemassa myös Naton sisällä.
– Erilaisilla konsultaatioilla koetetaan löytää henkilöä, joka nauttisi laajaa kannatusta, [ja] joka voisi olla seuraava pääsihteeri. Kyllä täällä käytävillä tietysti sellaistakin puhutaan, että ei kai sekään poissuljettua ole, että voisiko [Jens] Stoltenberg vielä sitten jatkaa, Kaikkonen sanoi.
Stoltenberg on aiemmin varsin selväsanaisesti kiistänyt jatkoaikeet. Häneltä kysyttiin asiaa myös, kun hän saapui aamulla Naton päämajalle puolustusministerikokoukseen.
Stoltenbergin kommenttien jälkeen tulkinnanvaraiseksi jäi, onko hän pehmentänyt viestiään jatkomahdollisuuksistaan vai ei.
Kaikkonen totesi, että pääsihteerin valinta ei kuulu Naton kaksipäiväisen puolustusministerikokouksen viralliselle asialistalle. Hän myös sanoi, että asia vaikuttaa olevan yhä aidosti auki.
– Eiköhän tässä lähiviikkoina sekin asia sitten suuntaan tai toiseen kirkastu.
Kaikkonen myös sanoi, ettei Suomen kannan muodostuksesta asiaan ole oppikirjaa. Hän pohti, että ulkoministeriö vastaa hyvin pitkälti kansainvälisistä sopimuksista, vaikka Naton käytännön arki puolestaan on hyvin paljon puolustusministeriön vastuulla.
– Arvelisin, että jos tässä kannanmuodostusta vaaditaan, keskeisten ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimijoiden kesken tätä asiaa sitten konsultoidaan Suomessa. Ja eiköhän se kanta sieltä synny sitten.
Tuoreet tiedot taistelukentältä Ukrainasta
6:32
Varsinaisessa kokouksessa käsittelyssä oli tänään Ukrainan tilanne monesta eri näkökulmasta.
Kaikkonen kertoi, että Ukrainan puolustusministeriltä Oleksi Reznikovilta tulivat uusimmat tiedot taistelukentältä ja terveiset siitä, mille materiaalille olisi tällä hetkellä suurin tarve. Esimerkiksi tarve ampumatarvikkeille, lisäkalustolle, koulutukselle ja ylläpidolle on suuri, ja tilanne jatkuu Kaikkosen arvion mukaan pitkään.
– Ukrainan puolustustaistelu on vaatinut paljon. Ja vastahyökkäys vasta sitten kuluttavaa onkin, hän sanoi.
Kaikkonen itse kertoi laittaneensa 17. apupaketin jo valmisteluun ja konsultoineensa tästä päätöksestä myös hallitusta kasaavaa Petteri Orpoa (kok.). Hän myös sanoi, että hänen käsityksensä mukaan hallituksen vaihtuminen ei ole johtamassa mihinkään u-käännökseen asiassa.
– Olen kyllä ymmärtänyt, että Säätytalolla on hyvä tuki tämän linjan jatkumiselle, että tuemme Ukrainaa jatkossakin, niin kuin pitääkin. Niin pitkään kuin tarvitaan.
Kaikkosen käsityksen mukaan Orpo piti hyvänä, että paketti on valmistelussa.
Kaikkonen toi esille, että myös Nato valmistelee parhailleen Ukrainalle monivuotista tukikokonaisuutta.
– Käytännössä puhutaan esimerkiksi rahallisesta tuesta ja yhteistoimintakyvyn ja Ukrainan puolustussektorin kehittämisestä. Päätöksiä tehdään Vilnan huippukokouksessa, Kaikkonen sanoi.
Puolustusministerit tapasivat myös puolustusteollisuutta. Suomen puolustusteollisuuden puolelta paikalla oli Patria.