Puolustusministeri Häkkänen allekirjoitti useita sopimuksia Nato-huippukokouksen yhteydessä

AOP Häkkänen 20062023
Kimmo Brandt / All Over Press
Julkaistu 10.07.2024 07:19

MTV UUTISET – STT

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) allekirjoitti useita sopimuksia Nato-huippukokouksen yhteydessä tiistaina.

– Turvallisuus ja yhteentoimivuus kaikissa olosuhteissa sekä kaikissa toimintaympäristöissä ovat Natolle ensiarvoisen tärkeitä. Lisäksi vahva pohjoinen alue vahvistaa Naton pelote- ja puolustuskykyä sekä sotilaallista yhteistyötä, Häkkänen sanoo puolustusministeriön tiedotteessa.

Puolustusministeri allekirjoitti yhdessä muiden Pohjoismaiden puolustusministerien kanssa julkilausuman maiden ilmatilan käytöstä. Ministeriön mukaan julkilausuman keskeisenä tavoitteena on tehostaa ja vahvistaa Pohjois-Euroopan ilmaoperaatioiden suunnittelua ja toteutusta.

– Tarkoituksena on kehittää muun muassa Naton pohjoisen alueen ilmatilaratkaisuja, mukaan lukien ilma- ja ohjuspuolustusta. Tähän voi sisältyä esimerkiksi laaja-alaisempaa harjoitustoimintaa, ministeri kommentoi.

Lue myös: Stubbilla ja Bidenilla lämminhenkinen keskustelu Naton huippukokouksessa: "Vähän vitsailtiin"

Yhteistyötä tiedustelun ja pilviteknologian saralla

Lisäksi Häkkänen allekirjoitti yhdessä 19 muun maan kanssa Naton satelliittikuvaustiedustelun ja -valvonnan yhteisymmärryspöytäkirjan.

Ohjelman tavoitteena on puolustusministeriön mukaan parantaa satelliittikuvantamisen kykyä hyödyntämällä jäsenmaiden jo olemassa olevia resursseja. Suomi on mukana kuvatuotannolla, jolla liittokunnan jäsenmaat voivat jakaa satelliittikuviin liittyvää tietoa ja tuottaa näiden tulkintaan liittyviä palveluita Natolle.

Suomi liittyi myös monikansalliseen pilviteknologian käytön yhteistyön aiesopimukseen, jonka tavoitteena on kehittää pilvipalveluita.

Sopimukset eivät ole oikeudellisesti sitovia. Tiistai-iltana kerrottiin, että ministeri allekirjoitti myös merimiinayhteistyötä koskevan aiesopimuksen.

2:13img

Näin Nato-huippukokous sujui Alexander Stubbin ja Joe Bidenin näkökulmasta.

Lue myös: Suomi allekirjoitti merimiinayhteistyötä koskevan sopimuksen Washingtonissa

Tuoreimmat aiheesta

Nato