"Mahdollistaa yhteistyön kaikissa tilanteissa" – DCA-sopimus on nyt allekirjoitettu

Suomen ja Yhdysvaltojen välinen puolustusyhteistyö otti tänään harppauksen eteenpäin, kun yhteistyötä säätelevä sopimus allekirjoitettiin Washingtonissa. 

DCA-sopimus eli Defense Cooperation Agreement täydentää Suomen Nato-jäsenyyttä ja määrittelee ehdot Suomen ja Yhdysvaltojen yhteistoiminnalle myös kriisitilanteissa.

Hetki sitten päättyneessä allekirjoitustilaisuudessa Suomen ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ja puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) ylistivät Suomen ja Yhdysvaltain välisen sopimuksen tärkeyttä. 

– Sopimus mahdollistaa yhteistyön kaikissa tilanteissa, Valtonen painotti.

Yhdysvaltojen puolesta allekirjoittajana oli ulkoministeri Antony Blinken, joka kehui hyvin sujunutta yhteistyötä Suomen kanssa. Hän mainitsi Suomen myös tehneen hyvää työtä Ukrainan tukemisessa ja kuvaili Suomen vahvistavan Natoa.

Uusia alueita Yhdysvaltain käyttöön

Hallitus esitti sopimuksen hyväksymistä torstaina. Se on määrä antaa eduskunnan käsittelyyn ratifiointia varten kevättalvella.

Sopimuksen mukaan Suomessa avataan 15 aluetta Yhdysvaltojen joukkojen mahdolliseen käyttöön, kun puolustusyhteistyösopimusta aletaan soveltaa. Kaikki alueet ovat sotilaskohteita ja sopivia maa-, meri- ja ilmavoimien toiminnalle.

Yhdysvaltojen käyttöön avataan muun muassa Rovaniemen, Kuopio-Rissalan, Tampere-Pirkkalan ja Jyväskylä-Tikkakosken lentotukikohdat, Upinniemen laivastotukikohta sekä Vekaranjärven varuskunta-alue.

Jo Nato-jäsenyys tuo mukanaan tietyt periaatteet joukkojen toimimisessa liittolaismaan alueella. Sopimus tarkentaa tätä. Se, ettei asioista tarvitse sopia erikseen, voi olla kriisissä elintärkeää, ulkoministeri Valtonen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Suomen ulkopolitiikan fokus on nyt Washingtonissa

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilän mukaan Suomi tekee jälleen historiaa tänään allekirjoitettavan DCA-sopimuksen myötä. 

– Tänään voimme nähdä, miten Suomen ulkopolitiikan fokus siirtyy Brysselistä Washingtoniin, Penttilä sanoo.

Washingtonin tärkeydestä kertoo muun muassa se, että paikan päällä Yhdysvalloissa ovat sekä Suomen ulkoministeri Elina Valtonen että puolustusministeri Antti Häkkänen. 

Penttilän mukaan Suomen ja Yhdysvaltojen keskinäistä puolustussopimusta tarvitaan kahteen asiaan: 

– Se mahdollistaa sujuvan yhteistyön Suomen ja Yhdysvaltojen välillä Naton puitteissa. Emme tiedä kuinka toimintakykyinen Nato on tulevaisuudessa, niin tämä (DCA-sopimus) mahdollistaa myös Natosta riippumattoman sotilaallisen yhteistyön Yhdysvaltain ja Suomen välillä, Penttilä selventää. 

Penttilä sanoo valtiosopimuksen Suomen ja Yhdysvaltojen välillä pitävän, vaikka maan seuraava presidentti olisi esimerkiksi Donald Trump.

– Tämä sopii hyvin Trumpin maailmaan. Siellä maiden kahdenväliset suhteet valtioiden välillä ovat paljon kiinnostavampia kuin liittokunnat ja kansainväliset järjestöt, kuten Nato, Penttilä arvioi. 

Penttilä uskoo, että ensi vuoden aikana Suomessa tullaan näkemään amerikkalaisten sotilaallista toimintaa, yhdessä suomalaisten kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat