Puolustusministeri Häkkänen: "Tämä on turvallisuuspolitiikan superviikko Suomelle"

7:26img
Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertoi Huomenta Suomessa, mitä viikko merkitsee Suomelle. 
Julkaistu 10.07.2023 09:49
Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

Liettuassa, Vilnassa alkaa tiistaina Naton huippukokous, jossa Suomi on ensi kertaa mukana Naton täysjäsenenä. Torstaina Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on vierailulla Suomessa.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertoi Huomenta Suomessa, mitä viikko merkitsee Suomelle. 

– Tämä on turvallisuuspolitiikan superviikko Suomelle ja vähän laajemminkin. Tärkeintä on, että länsi säilyy yhtenäisenä vaarallisessa tilanteessa.

Häkkänen myös alleviivasi päättäväistä tukea Ukrainalle.

– Ruotsin Nato-jäsenyydessä on pieniä valomerkkejä ilmassa. Se on viime kädessä [Turkin presidentti Recep Tayyip] Erdoganin kädessä milloin Ruotsin Nato-jäsenyys tapahtuu. Varmaa on, että Ruotsi pääsee Nato-jäseneksi, mutta Edoganin ja [Ruotsin pääministeri Ulf] Kristerssonin tapaamisen jälkeen ollaan viisaampia siitä, milloin se tapahtuu.

Ruotsin pääministeri ja Turkin presidentti Erdogan tapaavat tänään maanantaina.

Ukrainan Nato-jäsenyys pöydällä

– Kaikki Nato-maat ovat myönteisiä sen suhteen, että Ukrainan paikka on läntisessä turvallisuusyhteisössä ja perheessä. Miten ja millä aikataululla, niin ne ovat erittäin suuria kysymyksiä, sillä kyse on sotaa käyvästä maasta. Sanamuotoilusta sen osalta neuvotellaan 31 liittolaisen kanssa. Tästä saadaan varmasti yhteinen ymmärrys.

Häkkänen kertoo myös ymmärtävänsä niitä jäsenmaita, joilla on pidättyvyyttä jäsenyyden suoraan julistamiseen.

– Ukrainan Nato-jäsenyys tarkoittaa isoja kysymyksiä Naton ja Venäjän välisissä kysymyksissä. Aika vakava paikka sen sanamuotoilun osalta on.

Häkkänen kertoo, että aikamääre Ukrainan jäsenyydelle riippuvan myös siitä, minkälainen rauha Ukrainaan on saatavissa.

– Aiemmin vuonna 2008 Bukarestin huippukokouksessa annettu julistus loi odotuksen Ukrainan Nato-jäsenyydelle ja nyt pyritään menemään vielä askel pidemmälle tässä asiassa. 

Häkkänen ei halunnut lähteä sen kummemmin ennakoimaan sitä, miten pitkälle neuvotteluja viedään.

– On ihan selvää, että Euroopan turvallisuus edellyttää, että jossain määrin Ukrainallakin on vahva ja turvallinen asema suhteessa Venäjään. Se on jotenkin pystyttävä järjestämään. 

Lännen yhtenäisyys ja päättäväisyys tärkeää

Puolustustarvikkeiden tuotantoa halutaan saada vahvemmaksi ja sitä kautta saada tuettua Ukrainaa. Myös Euroopan omaa puolustuskykyä halutaan nostaa. 

– Venäjä on osoittanut, että tarvitaan vastavoimaa, jos vapautta ja demokratiaa halutaan suojata.

Häkkänen arvioi Ukrainan vastahyökkäyksen edenneen rauhallisesti, ja alleviivasi, että lännen on oltava yhtenäisenä pitkäjänteisesti, riippumatta siitä miten nopeasti vastahyökkäys etenee.

– Suomen ja USA:n suhteet on nyt ratkaisevan tärkeät. Lähivuosina niitä tullaan syventämään kaikilla aloilla. Erityisesti tietysti turvallisuusyhteistyö on meille kriittisen tärkeä. Tarvitaan myös teknologiaa ja kaupallista yhteistyötä sen rinnalla. 

Häkkänen arvioi Bidenin vierailun olevan viesti vahvasta kumppanuudesta ja liittolaisuudesta pohjoismaisesta kumppanuudesta, mutta myös hieno osoitus uudelle liittolaiselle vierailla Suomessa. 
 

Tuoreimmat aiheesta

Antti Häkkänen