Puolustusministeri Hultqvist: Ruotsi on kutsunut Ukrainan osallistumaan ensi vuoden pääsotaharjoitukseensa

lehtikuva ruotsin miinatorjunta-alus
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin mukaan Ruotsilta Ukrainalle annettavan sotilaallisen tuen päähuomio on miinanraivauksessa. Kuvassa on ruotsalainen miinatorjunta-alus HSwMS Ulvön raivaamistehtävässä Saaristomerellä 21 lokakuuta 2020.Handout
Julkaistu 10.01.2022 17:43(Päivitetty 10.01.2022 18:40)

MTV UUTISET – STT

Ruotsi on kutsunut Ukrainan osallistumaan ensi vuonna Ruotsin puolustusvoimien pääsotaharjoitukseen Aurora 2023:een, kertoo puolustusministeri Peter Hultqvist.

Maat allekirjoittivat joulukuun puolivälissä sopimuksen puolustusyhteistyöstä.

Lue myös: Venäjän ja USA:n neuvottelut Sveitsissä käynnistyivät, taustalla vaanii pelko Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

Hultqvistin mukaan Ruotsilta Ukrainalle annettavan sotilaallisen tuen päähuomio on miinanraivauksessa. Yhteistyötä tehdään Kanadan johtaman Unifier-operaation puitteissa.

Sälenin turvallisuuskokouksessa puhuneen Hultqvistin mukaan on myös tärkeää, että Ruotsin solidaarisuus ja sotilaallinen tuki jatkuvat Venäjän uhkaamille Baltian maille.

Hultqvistin mukaan Venäjä uhkaa Euroopan turvallisuusjärjestystä

Hultqvistin mukaan Venäjän toiminta ja vaatimukset uhkaavat koko eurooppalaista turvallisuusjärjestystä. Hultqvistin mukaan Ruotsi tekee omat turvallisuuspoliittiset linjavalintansa itsenäisesti eikä asiassa tehdä kompromisseja.

Hultqvist muistutti, että myös YK:n periaatteiden mukaan jokaisella valtiolla on itsemääräämisoikeus.

–  Venäjän pitäisi tuntea YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä erityinen vastuunsa YK:n periaatteiden ylläpitämisestä, Hultqvist totesi.

Ruotsin suurimman oppositiopuolueen maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson puolestaan arvosteli Hultqvistin tapaa reagoida Venäjän vaatimuksiin.

–  Minusta hän ei ole ollut samalla tavalla selkeä kuten Suomen valtionjohto. He olivat (kommenteissaan) aikaisemmassa, nopeampia ja voimakkaampia, Kristersson sanoi.

–  Ruotsin pitää nyt toimia laajan poliittisen yksimielisyyden turvin samoin kuin Suomi. Koska Suomen asia on meidän, kokoomusjohtaja jatkoi.

Edelleen ei Nato-optiolle, puoluejohtajat keskusteluihin

Hultqvist ja Kristersson puhuivat Ruotsin perinteisessä Folk och Försvar -turvallisuuskonferenssissa, joka järjestetään maanantaina ja tiistaina virtuaalisena koronatilanteen takia. Normaalisti kokous pidetään Sälenin tunturihotellissa.

Ruotsissa valtiopäivien enemmistö eli opposition neljä porvaripuoluetta ja ruotsidemokraatit haluaisivat maalle Suomen kaltaisen julkisesti kirjatun Nato-option. Sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallitus ei ole tällaisen Nato-jäsenyyden hakemisen mahdollisuudesta kertovan kirjauksen kannalla.

Optiota kannattava valtiopäivien ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, kokoomuksen Hans Wallmark piti suorastaan "vaarallisena" Hultqvistin joulun alla antamaa haastattelua, jossa puolustusministeri totesi, ettei Ruotsi aio liittyä Natoon "nyt tai myöhemminkään".

Pääministeri Magdalena Andersson kertoi puolestaan Götebors-Posten -lehden haastattelussa suostuneensa kutsumaan kaikki puoluejohtajat keskusteluun heikentyneestä turvallisuuspoliittisesta tilanteesta.

Andersson totesi Ruotsin aikovan entisestään syventää yhteistyötä Naton kanssa. Puolustusministeri Hultqvist sanoi perjantaina Dagens Nyheterille, että tämä voi tarkoittaa myös suunnittelun yhteensovittamista.

Tuoreimmat aiheesta

Ukraina