Sanna Marin: Nato-keskustelu Suomessa käydään viikoissa, ei kuukausissa – "Harkinnan aikana Venäjän suunnalta on kaikenlaisia uhkia"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vaatii Venäjälle uusia pakotteita. Hän toisti tapaamisessaan ruotsalaiskollega Magdalena Anderssonin kanssa, että Suomi ja Ruotsi tukevat Ukrainaa täysin taistelussa Venäjää vastaan.

Tukeen sisältyy myös asetoimituksia.

– Haluamme taata rauhan maissamme sekä myös lähialueilla, Marin tiivisti puheenvuorossaan ennen neuvottelujen alkua Tukholmassa.

– Olemme päivittäneet turvallisuussuunnitelmaamme, ja tänään jatkamme siitä neuvotteluja. Mahdollisiin sotarikoksiin syylliset on saatava kansainväliseen rikostuomioistuimeen, Andersson vaati.

– Jokainen maa päättää turvallisuudestaan itse, mutta on tärkeää jakaa tietoja lähinaapurien kesken, Andersson kommentoi.

Natoon yhdessä vai erikseen?

Andersson ei vahvistanut Svenska Dagbladetin tietoa, että hän olisi jo päättänyt tavoitella Nato-jäsenyyttä, vaan sanoi, että asiaa pitää vielä analysoida tarkasti ja hakea Ruotsin turvallisuuden kannalta parasta ratkaisua. Anderssonin tavoite on jättää Ruotsin jäsenyyshakemus Naton huippukokouksessa Madridissa kesäkuun lopussa, lehti kertoo.

Marin korostaa, että keskustelu Nato-jäsenyyden hakemisesta tullaan Suomessa käymään viikkojen, ei kuukausien aikana.

– Prosessi tullaan käymään nopeasti.

Sekä Marin että Andersson myönsivät, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti maiden keskustelun puolustusliittoon kuulumisesta salamannopeasti. Andersson kuitenkin korosti, että päätökset on tehtävä harkitusti eikä hätäillen.

Anderssonin mukaan aikataulut Nato-keskustelulle sekä mahdolliselle hakemukselle ovat käytännössä yhteneväisiä Suomessa ja Ruotsissa. Hän ei vastannut suoraan suomalaistoimittajan kysymykseen, seuraako Ruotsi Suomea, jos Suomi ilmoittaa ensin hakevansa Naton jäseneksi.

– On hyvä, että Suomi ja Ruotsi tekisivät samanlaiset turvallisuusvalinnat samanlaisessa aikataulussa, Marin korosti.

Marin kuitenkin jatkoi, etteivät hakemusten yhteneväisyys ja aikataulu ole Suomen vaatimuksia. Ruotsi päättää omista turvallisuusratkaisuistaan.

Marin nosti esiin, että Nato-harkinnan aikana on olemassa riskejä sekä kaikenlaisia uhkia Venäjän suunnalta. Esimerkkeinä hän nosti muun muassa kyberturvallisuuden.



Lue myös:

    Uusimmat