Puolustusministeri Jussi Niinistö (PS) sanoo Suomen ja Yhdysvaltain luovan parhaillaan toimenpidesuunnitelmaa puolustusyhteistyön syventämisestä.
Niinistö kertoo keskustelleensa molempia maita hyödyttävien teemojen löytämisestä Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisin kanssa viime viikolla.
– Yhdysvaltojen kanssa solmittiin viime lokakuussa puolustuksen aiesopimus, ja siinä vähän paalutettiin näitä yhteistoiminta-alueita. Nyt on tarkoitus saada ikään kuin lihaa luiden ympärille, koska on tärkeää että tällaiset sopimukset eivät jää vain teorian tasolle, Niinistö sanoo MTV Uutisten haastattelussa.
Niinistö ei usko, että Suomen sijainnilla Venäjän naapurina olisi vaikutusta Yhdysvaltojen kiinnostukseen yhteistyön kehittämisessä. Sen sijaan Suomen osaamisella Niinistö sanoo olevan vaikutusta. Puolustusministerin mukaan Yhdysvallat on kiinnostunut erityisesti Suomeen perusteilla olevasta hybriosaamiskeskuksesta sekä arktisesta yhteistyöstä.
– Arktista koulutusta olemme jo antaneet lapissa Yhdysvaltalaisille sotilaille, mutta myös merenkulun alalla Yhdysvaltojen laivasto on ollut kiinnostunut tästä arktisesta osaamisesta mitä Suomella on.
– Meillä on oma itsenäinen, puolustusliittoon kuulumaton puolustusjärjestelmä ja siihen on monenlaista mielenkiintoa myös Yhdysvalloilla, joka nojaa puhtaasti ammattimaiseen armeijaan, Niinistö jatkaa.
Hyötyjä molemmin puolin
Niinistö sanoo yhteistyön olevan molempia osapuolia hyödyttävää toimintaa. Suomen kannalta tärkeintä on oman suorituskyvyn kehittäminen.
– Haluamme laajalla rintamalla kehittää kaikkia suorituskykyjämme, jotta meidän oma itsenäinen puolustus on uskottava.
– Sen lisäksi haluamme, että meillä on yhteensopivuutta Yhdysvaltalaisten ja yleensä länsimaisten järjestelmien kanssa, että nämä järjestelmät keskustelevat keskenään. Meillä on sitten myös, jos tilanne niin vaatii, niin kyky myös vastaanottaa apua.
Parhaillaankin mailla on puolustushankintojen osalta käynnissä tiivistä ja konkreettista yhteistyötä.
– Yksi esimerkki on parhaillaan käynnissä tuolla China Lakessa Californiassa kun Hornet-hävittäjiin integroidaan näitä JASM-ohjusjärjestelmän osia.
Yhteisharjoittelu tehokasta
Suomi osallistuu vuosittain lähes sataan kansainväliseen sotaharjoitukseen. Viime vuosina myös Suomen maaperällä on nähty entistä enemmän harjoituksia, joihin on osallistunut muiden valtioiden joukkoja.
– Tämä kehityssuunta on Suomen kannalta erinomaisen hyvä ja kustannustehokas tapa kehittää omia suorituskykyjä yhdessä kumppanien kanssa, joten näen että tätä on kyllä syytä jatkaa tulevaisuudessakin, Niinistö sanoo.
Jussi Niinistö muistuttaa kuitenkin, että kansainvälisten harjoitusten osuus on suhteessa hyvin pieni koko puolustuksen kehittämisen kannalta. Se antaa puolustusministerin mukaan myös puolustuskyvyn vertailumahdollisuuden muihin maihin.
Niinistö pitää kansainvälisten harjoitusten nykytasoa Suomen osalta kohtuullisen hyvänä eikä sitä ole tarkoitus lähitulevaisuudessa siitä laajentaa.