Puolustusministeriltä kylmä suihku upseerien vaatimukselle: Nato-tehtävät eivät ole vapaaehtoisia

2:19img
Näin Häkkänen vastasi Upseeriliiton kyselyssä nousseeseen toiveeseen.
Julkaistu 04.11.2024 16:59
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Puolustusministeri Häkkänen toteaa, että Suomen kyky asettaa sotilashenkilöstä Nato-tehtäviin perustuu viimekädessä lähtökohtaisesti velvoittavuuteen. Hän kuitenkin lähtee siitä, että olisi hyvä, että asiat saataisiin järjestettyä vapaaehtoispohjalta ja yhteisymmärryksessä.

Upseeriliiton jäsenkyselyyn vastanneista lähes 73 prosenttia kyselyyn vastanneista on täysin tai jokseenkin sitä mieltä siitä, että Nato-tehtävien pitää perustua vapaaehtoisuuteen – jopa artikla viiden mukaisten avunantotehtävien osalta. Kyselyyn vastasi noin 1 500 Upseeriliiton noin 6 500 jäsenestä.

Nato-tehtävien ehtoja valmistellaan parhaillaan, mikä on saattanut vaikuttaa upseereiden etujärjestölle annettuihin vastauksiin. Tähän asti upseereiden ulkomaantehtävät ovat perustuneet vapaaehtoisuuteen.

Lue myös: Suomalaisupseereilta tuki Ukrainan aseavulle: "Hornetitkin voisi luovuttaa" 

– Viime kädessä Suomella pitää olla kyky asettaa henkilöitä kansainvälisiin sotilasrakenteen johtotehtäviin ja muihin tehtäviin, puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kuitenkin toteaa MTV Uutisille.

– Suomen pitää täyttää omat vastuunsa liittokunnan eri suunnittelutehtävissä, sotilasrakenteen tehtävissä, ja meillä pitää viime kädessä olla mahdollisuus myös velvoittavasti saada ihmisiä sinne.

Hän arvioi, että olisi hankalaa, jos järjestelmä perustuisi vapaaehtoisuuteen. Se vaikeuttaisi esimerkiksi sen suunnittelemista, kuka menee tulevaisuudessa mihinkin tehtävään. Puolustusministerin mukaan Puolustusvoimien nykyinenkin rakenne perustuu käytännössä velvoittavuuteen.

Häkkänen myöntää, että kokonaisuus on laaja ja hankala, ja siihen liittyviä tehtäviä ja ehtoja muokataan parasta aikaa.

2:21img

Suomalaisupseerit haluaisivat lännen luopuvan Ukrainalle asetetuista aseenkäyttörajoituksista.

Tuoreimmat aiheesta

Nato