Puolustusministeriö: Suomi osallistuu useampaan NATO:n tehtävään ensi vuonna

Suomi osallistuu ensi vuonna Naton rauhan ajan yhteisen puolustuksen tehtäviin ilmassa ja merellä. 

Puolustusministeriön mukaan enintään viiden hävittäjän osasto on mukana ilmapuolustuksen Air Policing -tehtävissä Islannissa, Koillis-Atlantilla ja Pohjoisella jäämerellä.

Merivoimat puolestaan osallistuu kahdella aluksella Naton pysyvän merivoimaosaston ja miinantorjuntaosaston tehtäviin Itämerellä, Pohjanmerellä sekä Pohjois-Atlantilla.

Valtioneuvosto antaa tämän kuun aikana eduskunnalle selonteon Suomen ensi vuoden osallistumisesta Nato-tehtäviin.

–  Osallistumalla aktiivisesti Naton rauhan ajan yhteisen puolustuksen tehtäviin viestimme liittokunnan yhtenäisyyttä sekä osoitamme valmiutta ja puolustuskykyä, puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) perustelee ministeriön tiedotteessa.

Sen sijaan Suomi ei tässä vaiheessa ole puolustusministeriön mukaan osallistumassa Naton eteentyönnettyjen maavoimajoukkojen toimintaan. Tätä perustellaan Suomen maantieteellisellä asemalla liittokunnan itäisen reunan maana. Lisäksi taustalla ovat valmistautuminen Suomeen perustettavalle maavoimajohtoportaalle ja eteentyönnetylle maavoimajoukkojen läsnäololle.

"Suomen tavoitteiden mukaista"

Naton Air Policing -tehtävä muistuttaa ministeriön mukaan Ilmavoimien toimintaa Suomessa eli päivystystä alueellisen koskemattomuuden valvomiseksi ja turvaamiseksi. Tehtäviin kuuluu alueellisen tilannekuvan valvontaa sekä tunnistus- ja alueellisen koskemattomuuden turvaamislentoja.

Ensi vuoden Nato-tehtävän on tarkoitus olla kestoltaan kolme viikkoa ja ajoittua helmi-maaliskuulle 2025. Enintään viiden Hornet-hävittäjän lisäksi mukana on noin 50 henkilöä kantahenkilökunnasta ja mahdollisesti reservistä palkattavista sopimussotilaista.

Häkkäsen mukaan ilmavoimatehtäviin osallistuminen laajentaa Suomen toimintaprofiilia ja vahvistaa Naton toimintakykyä pohjoisilla alueilla.

– Alueen strategisen merkityksen huomiointi liittokunnassa on Suomen tavoitteiden mukaista. Toiminta on myös osoitus konkreettisesta pohjoismaisesta yhteistyöstä, Häkkänen toteaa tiedotteessa.

Merivoimien osallistuminen Naton pysyvän merivoimaosaston toimintaan kestää enintään yhden kuukauden ajan ja tapahtuu yhdellä Hamina-luokan aluksella sekä 40 hengen miehistöllä. Toiminta-alue on Itämerellä, Pohjanmerellä sekä Pohjois-Atlantilla.

Samoilla merialueilla on tarkoitus osallistua myös Naton pysyvän miinantorjuntaosaston toimintaan enintään kolmen kuukauden ajan yhdellä Katanpää-luokan aluksella ja 40 henkilön miehistöllä.

Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 11.17.

Lue myös:

    Uusimmat