Puolustusteollisuuden tuotanto käy nyt kuumana eikä viilenemistä odoteta vuosikausiin – "Suomen tarpeet pystytään turvaamaan"

1:55img
Puolustusteollisuudessa kauppa käy kuumana.
Julkaistu 27.09.2022 06:25
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Venäjän hyökkäyssota on aiheuttanut sen, että puolustusteollisuuden tilauskirjat ovat täynnä niin Suomessa kuin monessa muussakin Euroopan maassa. Ukrainaan annettua aseapua korvataan uudemmalla ja Ukrainan auttaminen lisäksi jatkuu.

Puolustusteollisuus pitää sisällään hyvin monipuolista tuotantoa. Perinteisten kiväärien, ammusten, räjähteiden ja suojavarusteiden lisäksi armeijat tarvitset digitaalisia järjestelmiä muun muassa johtamiseen, kommunikointiin ja erilaisiin sensoreihin.

Suomen puolustusteollisuudella menee nyt lujaa.

– Kyllä meillä on monella yrityksellä niin sanotusti tilauskirjat täynnä ja tuotanto painaa täysillä. Nyt on tarvetta sekä materiaaliavulle Ukrainaan että maat täydentävät omia varastojaan siitä, mitä ovat Ukrainaan antaneet ja sitten heränneet tähän turvallisuustilanteen muutokseen, kertoo Puolustus- ja ilmailuteollisuuden pääsihteeri Tuija Karanko.

Eniten tarvetta on niin sanotulle kulutusmateriaalille eli esimerkiksi ampumatarvikkeille, räjähteille ja suojavarusteille, joita monet maat ovat lähettäneet Ukrainalle.

– Se on tietysti luonnollista, koska nyt kulutusmateriaalia kuluu. Vielä ei ole näkyvissä sellaisia järjestelmähankkeita, joita tulee sitten, kun maat saavat omat investointipäätökset siihen vaiheeseen, että ne tietävät, mitä hankkivat ja ryhtyvät sitten tekemään näitä ohjelmia, missä hankintoja tehdään, Karanko kertoo.

Lähivuosien aikana eri valtiot saattavat satsata uusiin järjestelmiin, mikä siirtää puolustusteollisuuden tilausten painopistettä kulutusmateriaalista erilaisiin järjestelmiin.

– Materiaalisen tai sotilaallisen suorityskyvyn rakentaminen voi kestää vuosia. Nämä eivät rauhan aikana tai saati sitten tällaisessa poikkeuksellisessa tilassa ihan hetkessä toteudu, Karanko muistuttaa.

Myös puolustusteollisuus kärsii komponenttipulasta, kallistuneista raaka-aineista ja vaikeuksista kuljetusketjuissa maailmalla. Kovasta kysynnästä ja globaaleista haasteista huolimatta ainakin kotimaan tarpeet pystytään täyttämään.

– Olen luottavainen siihen, että Suomen tarpeet pystytään turvaamaan ja kyllä sitä vientiinkin riittää, Karanko kertoo.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on toivonut, että niin Suomessa kuin Euroopassa pystyttäisiin edelleen auttamaan Ukrainaa, mikä edellyttää puolustusteollisuudelta kapasiteettia luoda melko ripeästi korvaavaa kalustoa.

Patria odottaa kysyntää vuosiksi

Patria on suomalaisen puolustusteollisuuden suurin ja monipuolisin yhtiö, joka vie tuotteitaan ja palveluitaan myös ulkomaille.

Myös Patrian tilauskanta on nyt hyvä.

– Tällä hetkellä ajoneuvot ovat kiinnostuksen painopiste. Vähän julkisuudessa näkyvä kohde on sitten huolto-, korjaus- ja kunnossapitopalvelut. Eli tietyt elinkaaripalvelut, joilla kalustoa modernisoidaan. Monilla mailla on vuosikymmenten aikana hankittua kalustoa, jota päivitetään nykypäivän vaatimuksiin, kertoo Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalinko.

Patria odottaa, että tilauksia riittää myös tulevina vuosina hyvin.

– Toki kaikki toivovat, että Ukrainan sota loppuisi nopeasti, mutta on vaikea nähdä, että läntisen Euroopan maat tulisivat kovin nopeasti varautumistaan alaspäin viemään. Uskon, että kaikki maat ovat läksynsä oppineet, että kaluston päivittäminen ja varmuusvarastojen täydentäminen tulee jatkumaan vuosikausia tästä.

Erityisesti kivääreitä ja ammuksia valmistava Sako on niin ikään havainnut kysynnän kasvua.

– Ukrainan vaikutus näkyy ensisijaisesti patruunakyselyinä eri Euroopan maista, jotka ovat täydentämässä varastojaan. Odotamme, että myös asepuolella kysyntä kasvaa. Yhteistyö Suomen puolustusvoimien kanssa on kasvanut, esimerkiksi kiväärijärjestelmä M23-tarkka-ampujakiväärin hankintasopimuksen myötä, Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen kertoo.

Tuoreimmat aiheesta

Maanpuolustus