Puolustusministeriö kertoi tänään, että keinoja puuttua miehittämättömiin ilma-aluksiin ja lennokkitoimintaan aletaan selvittää. Nykylainsäädännössä puuttumismahdollisuudet ovat ministeriön mukaan osin tulkinnanvaraisia ja toimimattomia. Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) asettaman hankkeen tehtävänä on valmistella ehdotukset tarvittavista säädösmuutoksista.
Everstiluutnantti Vesa Mäntylä pitää erittäin hyvänä, että miehittämättömiin ilma-aluksiin ja lennokkitoimintaan liittyvää lainsäädäntöä tarkennetaan, sillä hänen mukaansa tällä hetkellä kyseisiä laitteita ei ole yksilöity laissa.
– Laki antaa oikeuden ja velvollisuuden reagoida, jos joku tunkeutuu varuskunta-alueelle, mutta se ei tarjoa yksiselitteistä tulkintaa, millainen puuttuminen on tarkoituksenmukaista.
Suomessa kymmeniä tapauksia
Suomessa on Mäntylän mukaan tavattu useita tapauksia, joissa miehittämättömällä ilma-aluksella on lennetty sotaharjoituksen tai varuskunta-alueen päällä.
Mäntylän mukaan puhutaan kymmenistä tapauksista, joita on ollut koko maan alueella.
Mäntylä ei voinut kommentoida, onko ilmassa ollut lennokkeja vai miehittämättömiä ilma-aluksia. Lennokeilla tarkoitetaan Mäntylän mukaan lähinnä harrastustoiminnassa käytettyjä laitteita. Miehittämättömät ilma-alukset puolestaan ovat suurempia ja niillä voidaan harjoittaa ammattimaista kuvaus- ja kuljetustoimintaa tai sitten ne voivat olla vieraan valtion ilma-aluksia.
Mäntylä ei kommentoinut sitä, onko mahdollista, että Suomessa on harjoitettu tiedustelua lennokkien tai miehittämättömien ilma-alusten avulla.
Puolustusministeriön hallitussihteeri Teija Pellikainen kertoo STT:lle, että miehittämätön ilmailu ja lennokit ovat Suomelle uudenlainen uhka.
Ministeri Niinistö ilmoitti tarpeesta arvioida lainsäädäntöä jo kesällä, kun Ruotsissa oli havaittu tuntemattomia lennokkeja Baltops-sotaharjoituksen yllä, Pellikainen sanoo.
Valmistelutyössä on mukana asiantuntemusta pääesikunnasta ja puolustushaaroista, sekä muilta hallinnonaloilta, ministeriö kertoo. Pellikaisen mukaan tavoitteena on, että ehdotukset lainsäädäntömuutoksista saataisiin eduskuntaan ensi syksynä.