Puolustusvoimat uudistaa koulutustaan rajusti. Koulutus 2020-projekti ottaa entistä tarkemmin käyttöön varusmiesten osaamisen jo kutsuntavaiheessa. Suomalaiset myös kannattavat EU:n puolustusulottuvuuden laajentamista. Puolustusvoimissa ollaan valmiina.
Koulutushankeen valmistelija Markku Jämsä Pääesikunnasta sanoo Huomenta Suomen haastattelussa, että puolustusvoimien yksi tehtävistä on kansainvälisen avun antaminen. Rakenteilla olevan koulutusjärjestelmän tavoite ja tehtävä on se, että varusmiespalveluksen suorittaneilla on valmiudet siihen.
Puolustusyhteistyön vahvistamisesta kertoo Hufvudstadsbladetin, Verkkouutisten ja Maaseudun Tulevaisuuden teettämä kyselytutkimus. Tutkimukseen vastanneista 51 prosenttia oli vahvistamisen kannalla, 30 prosenttia vastusti.
Lähes kaksi kolmannesta vastaajista halusi Suomen auttavan, jos jokin EU-maa joutuu sotilaallisen uhan kohteeksi.
Erilainen varusmiesaika
Porissa SuomiAreenan lavalla varusmieskoulutuksesta puhunut Jämsä sanoo, että hyvin kokonaisvaltainen koulutusuudistus kohdistuu ennen kaikkea varusmiesten palvelusaikaan.
– Tullaan näkemään rakenteellisia muutoksia ja muutoksia koulutuksen sisältöön. Iso asia on teknologian kehittäminen ja sen ottaminen yhä enemmän mukaan koulutukseen.
Jämsän mukaan uusi koulutus rakennetaan oppimisen lähtökohdista ja asioita käydään läpi kurssimuotoisesti.
– Asia aloitetaan maanantaina ja sitä koulutetaan viikko. Perjantaina katsotaan, mitä on opittu. Sen jälkeen siirrytään seuraavaan asiaan.
Vahvuudet käyttöön
Jämsän mukaan kutsuntoja kehitetään niin, että varusmiespalvelukseen tulijoista ja heidän vahvuuksistaan saataisiin yhä enemmän tietoa ja etukäteen. Näin eri ihmisten osaaminen saataisiin tehokkaimmin puolustusvoimien käyttöön.
Jämsän mukaan legendaarinen odottelu vähenee entisestään. Asepalveluksen minimikesto ei kuitenkaan laske kuudesta kuukaudesta, koska tehtävät ovat entistä vaativampia.