Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö MTV Uutisille: "Erikoisoperaatio saattaa vaihtua terrorismin vastaiseksi operaatioksi, joka ei tunne rajoja"

Lauantaina Venäjältä Krimin niemimaahan johtavalla Kertshinsillalla räjähti – vain päivä Venäjän presidentti Vladimir Putinin syntymäpäivän jälkeen. Monen asiantuntijan mukaan räjähdys oli tarkasti ja taitavasti toteutettu. Voiko iskua pitää käännekohtana sodassa?

– Se on tietyllä tavalla käännekohta, mutta myös jatkumo Ukrainan hienoille yllätyksellisille operaatioille, sanoo Puolustusministeriön neuvotteleva virkamies, Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri Harri Ohra-Aho MTV Uutisille.

Ohra-Aho kuvailee iskun olevan symbolinen etenkin Venäjän johdolle.

– Kyllä se varmasti sattuu, Ohra-Aho toteaa.

 Putin oli itse avaamassa siltaa, ja hänen lapsuudenystävänsä on suunnitellut sen. Koko Krimin niemimaa on laittomasti Venäjän itseensä liittämä, samoin kuin Venäjän nyt laittomasti ”kansanäänestyksillä” itseensä liittämät alueet.

– Tämä on myös signalointia. Tämä on signalointia siitä, että Ukraina kykenee kaikille näille viidelle alueelle jotka Venäjä on laittomasti liittänyt itseensä toimimaan ja iskemään – ja Venäjä ei pysty kontrolloimaan sitä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on syyttänyt Ukrainan salaista palvelua Kertshinsalmen sillan räjähdyksestä ja kuvaili iskua terroriteoksi. Putin myös kutsui Venäjän turvallisuusneuvoston koolle maanantaina.

Muuttuko erikoisoperaatio sodaksi vai terrorismin vastaiseksi operaatioksi?

Julkista keskustelua on herättänyt se, muuttuuko Venäjän ”sotilaalliseksi erikoisoperaatioksi” nimeämä hyökkäyssota nyt terrorismin vastaiseksi operaatioksi, koska isku tapahtui Venäjän maaperällä?

– Sotilaallinen erikoisoperaatio saattaa vaihtua nyt terrorismin vastaiseksi operaatioksi, joka ei tunne rajoja, Ohra-Aho sanoo.

Ohra-Aho kuitenkin uskoo Venäjän harkitsevan tätä riskiä tarkasti, koska sotatilaan siirtyminen merkitsisi koko yhteiskunnan valmiustilaan siirtämistä. Liikekannallepanollaan Ohra-Aho uskoo Venäjän korvaavan lähinnä joukkoja, jotka ovat kärsineet valtavia tappioita rintamalla.

Myös Putinin suosiota Venäjällä on spekuloitu. Liikekannallepano sai aikaiseksi suuria mielenosoituksia ja joukkopakoa naapurimaihin.

– Venäjällä on kaksi todellisuutta. Toinen on televisiotodellisuus ja toinen on oma todellisuus. Ja ne eivät ole kohdanneet. On ulkomailla tapahtuva toiminta, tässä suhteessa Ukraina, ja kotimaassa tapahtuva. Mutta nyt ne kohtaavat, koska yhä enempi reserviläisiä kutsutaan sotaan, ja venäläisissä perheissä aletaan puhua enemmän sodasta, Ohra-Aho toteaa.

Venäjällä valtiollinen televisio on yksi vahvimmista propagandan välittäjistä. Sitä katsovat tutkimusten mukaan erityisesti keski-ikäiset ja vanhemmat ihmiset.

Ukraina etenee, mutta vastustavatko venäläiset sotaa?

Ukraina etenee vauhdilla valtaamalla takaisin alueita etelässä ja Ukrainan koillisosissa. Ukrainan asevoimien edustaja kertoi sunnuntaina Guardian-lehdelle  vallanneensa takaisin Venäjältä yli 1  170 neliökilometrin edestä alueita eteläisessä Hersonissa Ukrainassa.

– Kyllä sodan vastustus kasvaa, etenkin kun alkaa tulla arkkuja rintamalta. Ylipäällikkönä presidentti Putin ei välitä edes omistaan, Ohra-Aro toteaa.

Kertshinsalmen sillan räjähdyksellä voi olla vakavia vaikutuksia Venäjän kykyyn huoltaa joukkojaan eteläisessä Ukrainassa, sanoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan. Silta yhdistää Venäjän Krimin niemimaahan.

– Venäjää johdetaan tällä hetkellä käsiohjauksella. Se tuottaa epäselvyyttä, ei -koordinointia, ja kukaan ei uskalla panna vastaan toimeksiannoille.

Lue myös:

    Uusimmat